Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

250 νεκροί σε ένα χρόνο στις φυλακές της Ελλάδας!

Αντιγράφω από το http://www.in.gr/ :
'' Ενενήντα κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Κορυδαλλό -τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας- από το Σεπτέμβριο του 2006, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών του τελευταίου έτους στο σύνολο των φυλακών φτάνει τους 250.
Όπως αναφέρεται στα Νέα της Δευτέρας, υπάλληλοι και κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών, ενώ για τις περισσότερες περιπτώσεις θανάτου η ιατρική γνωμάτευση είναι η ίδια : «Πνευμονικό οίδημα».
Επιστήμονες του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά που πρόσφατα επισκέφθηκαν τον Κορυδαλλό επισημαίνουν ότι το πνευμονικό οίδημα είναι περίεργη αιτία θανάτου για τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων και ειδικά όταν ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών κρατουμένων είναι τα 35 χρόνια.
Τραγική είναι η κατάσταση και στο ψυχιατρείο, όπως άλλωστε είχε επισημάνει ειδική επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς της διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων ψυχιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπού ειδικευμένου προσωπικού, ώστε να στελεχώσουν ένα ψυχιατρικό τμήμα όλο το 24ωρο. Υπηρετεί μόλις ένας μόνιμος ψυχίατρος και τέσσερις συμβασιούχοι κατ΄επίσκεψη δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, ένας ειδικευμένος νοσηλευτής και τέσσερις φύλακες που εκτελούν χρέη νοσηλευτή! Και κανένας ψυχολόγος» κατέγραψαν στο πόρισμα τους οι γιατροί.
Ακόμη πιο τραγική η κατάσταση στο νοσοκομείο της κεντρικής γυναικείας φυλακής. Εκεί η ειδική επιτροπή δεν βρήκε αναρρωτήριο και τα κρεβάτια που υπήρχαν για τη νοσηλεία των ασθενών δεν διέθεταν ούτε στρώματα. « Oυσιαστικά πρόκειται για χώρους που μας παρκάρουν μέχρι να πεθάνουμε» λένε κρατούμενοι του Κορυδαλλού.''

Δεν ανακαλύπτω την Αμερική ούτε θέλω να ρίξω άλλο ένα ανάθεμα , αλλά είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός και η κουλτούρα μιας χώρας σε κάθε μορφή της , είτε πολιτική , είτε κοινωνική , είτε πολιτιστική είτε οτιδήποτε , αποτυπώνεται στα κάθε είδους Δημόσια ''ιδρύματα''. Εκπαιδευτικά , Σωφρονιστικά , Οίκους Ευγηρίας κ.ο.κ.

Στα Δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα , οι εγκαταστάσεις , τα εργαστηριακά μέσα και το έμψυχο δυναμικό δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε κατ΄ ελάχιστο.
Στα σωφρονιστικά (τρόπος του λέγειν) ιδρύματα η κατάσταση όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητική αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα χιλιοειπωμένα προβλήματα της διακίνησης ναρκωτικών , των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και σε τόσα άλλα , άλλωστε το άρθρο του in.gr με την αναφορά σε 250 νεκρους σε ένα χρόνο τα λέει όλα...

Στους Δημόσιους οίκους ευγηρίας , η έκφραση ''συνθήκες υγιεινής'' είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την αντιμετώπιση που έχουν τα αδέσποτα ζώα στις πόλεις της πατρίδας μας , παρατηρείται τέτοιο πολιτισμικό έλλειμμα που όμοιο του δεν νομίζω να έχουμε αντιμετωπίσει ξανά.
Στις μικρές εκφάνσεις της καθημερινότητας , στην αντιμετώπιση των αδύνατων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και στην ποιότητα εκπαίδευσης και σωφρονισμού αναδεικνύεται το πολιτισμικό επίπεδο κάθε λαού. Καλές είναι οι τέχνες και τα μέγαρα μουσικής , καλές και οι καλλιτεχνικές και αθλητικές επιτυχίες αλλά δεν αρκούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: