Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Θανατική ποινή εν έτει 2007

Από το http://www.in.gr/ :
<<Αμερικανικές οργανώσεις κατά της θανατικής ποινής διοργανώνουν μαζική κινητοποίηση για να αποτραπεί η πραγραμματισμένη για τις 17 Ιουλίου εκτέλεση στη Τζόρτζια των ΗΠΑ του 38χρονου μαύρου Τρόι Ντέιβις, καταδικασθέντος στην εσχάτη των ποινών για το θάνατο ενός λευκού αστυνομικού το 1989.Ο Τρόι Ντέιβις είχε ομολογήσει τότε ότι σκότωσε τον αστυνομικό στη διάρκεια μιας φιλονικίας σε ένα πάρκινγκ στην Σαβάνα, αλλά στη διάρκεια της δίκης υποστήριξε ότι η ομολογία έγινε μετά από πιέσεις των αστυνομικών. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι ο δράστης ήταν ένας άλλος άνδρας.Όλες οι προσφυγές του Ντέιβις για αλλαγή της ποινής απορρίφθηκαν και στις 28 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να επέμβει με αποτέλεσμα να καθοριστεί η ημερομηνία της εκτέλεσης για τις 17 Ιουλίου.Η επιτροπή υποστήριξης του Ντέιβις, απήυθυνε έκκληση στη Διεθνή Αμνηστία να επέμβει, αλλά και στους Αμερικανούς πολίτες να στείλουν μαζικά επιστολές στην επιτροπή απονομής χάριτος στην πολιτεία της Τζόρτζια για να ακυρώσει την θανατική ποινή.
Η επιτροπή θα εξετάσει την υπόθεση στις 16 Ιουλίου.«Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι εδώ και 12 χρόνια συνεχών προσφυγών, κανένα δικαστήριο δεν έχει δεχθεί να επανεξετάσει την υπόθεση υπό την πίεση της αστυνομίας ή να λάβει υπόψιν τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων» δήλωσε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ζητώντας να μην εκτελεστεί ο Ντέιβις.>>
Θλιβερό και όμως αληθινό. Εν έτη 2007 υπάρχουν ακόμα πολιτείες των ΗΠΑ που εφαρμόζουν την θανατική ποινή. Αγώνες επί αγώνων έχουν γίνει από ευαισθητοποιημένους ακτιβιστές διαδηλωτές και απλούς πολίτες στην Αμερική αλλά αποτέλεσμα ουδέν. Ο Τρόι Ντέϊβις γνωρίζει ότι θα εκτελεστεί εδώ και 18 χρόνια! Ένας άνθρωπος που ενδέχεται να είναι αθώος , σε μία βδομάδα από σήμερα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκρός. Ποια δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο; Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η απάνθρωπη τακτική;
Το 2004 για παράδειγμα , το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε το νόμο της Πολιτείας για τη θανατική ποινή αντισυνταγματικό. Όμως στις αρχές του 2007, ο νόμος αυτός δεν έχει αντικατασταθεί.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟHE, τα στοιχεία της οποίας έχει παρουσιάσει η Διεθνής Aμνηστία, περίπου 88 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή με νόμο ή στην πράξη, δηλαδή πάνω από το 40% όλων των χωρών του κόσμου. Kαι το πιο σημαντικό στοιχείο. Eπιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στις HΠA επί μια δεκαετία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι μύθος πως η θανατική ποινή έχει αποτρεπτικά αποτελέσματα ως προς τη διάπραξη ανθρωποκτονιών.
Στη χώρα μας η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη ήταν αυτή του Λυμπέρη στην Kέρκυρα πριν από 25 χρόνια. Πριν από την κατάργηση του μέτρου της θανατικής ποινής, επί υπουργίας Γ. Kουβελάκη, η Eλλάδα ήταν το μόνο κράτος-μέλος της Eυρωπαϊκής Eνωσης που συνέχιζε να το διατηρεί σε εφαρμογή, έστω και τύποις.
Επιτέλους να μπει ένα τέλος. Όσοι έχουν δει το έργο ''The life of David Gale'' καταλαβαίνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: