Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ

Η επίδραση της κίνησης στο χρόνο είναι καταλυτική. Ο χρόνος δεν είναι ανεξάρτητος από τον χώρο, όπως νομίζαμε μέχρι πριν ένα αιώνα , αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένος σε μία έννοια γνωστή και ως χωροχρόνο. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει κατανοητό από το φαινόμενο των διδύμων το οποίο έχει περίπου ως εξής:
Ο Γιώργος και η Μαρία (που είναι δίδυμοι) αποφασίζουν να ελέγξουν τη θεωρία του Αϊνστάιν (περί σχετικότητας του χρόνου), οπότε η Μαρία επιβιβάζεται σε ένα πύραυλο το έτος 2007 και εκτοξεύεται με το 99% της ταχύτητας του φωτός (τελείως υποθετικό καθώς οι σημερινοί πύραυλοι αγγίζουν ίσα ίσα το 0,01% της ταχύτητας του φωτός) προς ένα γειτονικό άστρο, που απέχει δέκα έτη φωτός από την Γη. Ο Γιώργος παραμένει στη Γη. Μόλις φθάνει στον προορισμό της , η Μαρία κάνει αμέσως στροφή και κατευθύνεται πάλι προς την Γη με την ίδια ταχύτητα. Ο Γιώργος διαπιστώνει ότι το ταξίδι της, διαρκεί κάτι περισσότερο από είκοσι γήινα χρόνια.
Όμως, η Μαρία βιώνει το χρόνο διαφορετικά. Γι αυτήν , το ταξίδι διήρκησε λιγότερο από τρία χρόνια. Φθάνοντας πίσω στη Γη ανακαλύπτει ότι ζουν στο έτος 2027 και ο Γιώργος είναι τώρα κατά 17 χρόνια μεγαλύτερος από εκείνη. Η Μαρία και ο Γιώργος δεν είναι πλέον δίδυμοι αφού δεν έχουν την ίδια ηλικία. Ουσιαστικά, η Μαρία μεταφέρθηκε 17 χρόνια στο μέλλον του Γιώργου και κατ επέκταση της Γης. Με μία αρκετά μεγάλη ταχύτητα θα μπορούσε να κάνει ένα «άλμα» σε οποιαδήποτε μελλοντική χρονολογία επιθυμεί. Θα μπορούσε να «επισκεφτεί» το έτος 3000μ.χ. ταξιδεύοντας λιγότερο από έξι μήνες , αρκεί η ταχύτητα της να προσέγγιζε το 99,99999% της ταχύτητας του φωτός. Θυμίζω ότι η ταχύτητα του φωτός είναι 300.000,00 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το ταξίδι στο χρόνο λειτουργεί αντίθετα από το ταξίδι στον χώρο. Η συντομότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία γραμμή , δηλαδή στην καθημερινή ζωή πηγαίνουμε ταχύτερα από το σημείο Α στο σημείο Β ακολουθώντας μία ευθύγραμμη διαδρομή. Όμως , στο ταξίδι στο χρόνο , γερνάει περισσότερο εκείνος που παραμένει ακίνητος. Στην περίπτωση των διδύμων ο Γιώργος γέρασε κατά 17 χρόνια σε σχέση με την Μαρία επειδή εκείνος έμεινε σχετικά ακίνητος στην Γη ενώ εκείνη κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες. Με άλλα λόγια , μέχρι να φτάσει ο Γιώργος στην χρονολογία 2027 απαιτείται να «βιώσει» πολύ περισσότερο χρόνο από την Μαρία. Όσο πιο γρήγορα κινείται κάποιος, τόσο μειώνει την χρονική διαφορά μεταξύ δύο καθορισμένων χωροχρονικών καταστάσεων.
Κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει το φαινόμενο παράδοξο , σκεπτόμενος ότι η Μαρία παρόλο που κινείται με τρελές ταχύτητες , από την δική της σκοπιά παραμένει ακίνητη στο εσωτερικό του πυραύλου , ενώ η Γη απομακρύνεται. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα παράδοξο , καθώς η κατάσταση για την Μαρία και τον Γιώργο δεν είναι συμμετρική. Η Μαρία απομακρύνεται επιταχυνόμενη μέσω την κινητήρων του πυραύλου, κάνει στροφή γύρω από το άστρο και τελικά επιβραδύνει για να προσεδαφιστεί στην Γη. Αυτές οι μεταβολές στην ταχύτητα και την κίνηση είναι που την διαφοροποιούν και της επιτρέπουν να γεράσει λιγότερο από τον Γιώργο.
Ας σημειωθεί ότι η Μαρία ΔΕΝ μπορεί με αυτόν τον τρόπο να «επιστρέψει» στην Γη το έτος 2013 (έχοντας ταξιδέψει συνολικά έξι χρόνια) προκειμένου να εξισώσει ξανά την ηλικία της με αυτήν του Γιώργου. Αν αναστρέψει την τροχιά της , το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει άλλο ένα άλμα κατά 17 χρόνια στο μέλλον. Η κίνηση με μεγάλες ταχύτητες είναι ένα ταξίδι μονής κατεύθυνσης στο μέλλον χωρίς επιστροφή. Η Μαρία τις χρονιές από 2007 έως 2027 τις έχει «χάσει». Για να τις ζήσει πρέπει να «μεταφερθεί» στο παρελθόν. Για να «μεταφερθούμε» όμως στο παρελθόν, χρειάζεται άλλη διαδικασία…

5 σχόλια:

gatti είπε...

Πολύ ωραίο ποστ. Πάντα με μάγευε ο,τιδήποτε σχετικό με ταξίδια στο χρόνο. Εχουν γυριστεί και αρκετές ταινίες σχετικές με το θέμα.
Εκτός από το "Επιστροφή στο μέλλον" που αποτελεί περισσότερο μια χιουμοριστική εκδοχή του θέματος ύπαρχουν δύο ταινίες που μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση. Το "Πείραμα της Φιλαδέλφεια" που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, το περίφημο "Project Rainbow" και μάλιστα το καράβι του πειράματος βρίσκεται στην Ελλάδα, αφού είχε μεταπωληθεί από τους Αμερικανούς στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το εξαιρετικά ανατριχιαστικό σαν ιδέα "Langoliers" που βασίστηκε σε βιβλίο του Steven King και δίχασε, αφού άλλοι το βρήκαν άθλιο και άλλοι εξαιρετικό.

Θα ήταν συναρπαστικό ένα ταξίδι στο χρόνο. Τι γίνεται όμως αν παγιδευτείς στο χωροχρόνο;

Ανώνυμος είπε...

Θα πρότεινα gatti να συμβιβαστείς με το ταξίδι πάνω στη γη που είναι και αυτό ενα ταξίδι στο χρόνο έτσι δεν είναι;;μπορεί να αποδειχτεί και αυτό συναρπαστικό..αρκεί να το επιδιώξεις.το ταμείο θα το κάνεις στο τέλος

Ανώνυμος είπε...

αν υπάρχει τέλος

gatti είπε...

Εχω συμβιβαστεί μωρέ, μπορώ να κάνω και τίποτα άλλο; Κουβέντα κάνουμε...

Alexandros είπε...

Γεια σου gatti.

Τα ταξίδια στο χρόνο όντως είναι μαγευτικά. Έχουν και πολλά παράδοξα. Όπως το κλασσικό : Τι θα συμβεί αν πας στο παρελθόν και σκοτώσεις την μητέρα σου πριν σε γεννήσει. Αν πάντως οι άνθρωποι έχουν στο μέλλον ανακαλύψει τα ταξίδια στο χρόνο , δεν θα βλέπαμε ανθρώπους του μέλλοντος στο δικό μας παρόν;;;
Όσον αφορά το Πείραμα της Φιλαδέλφεια πρόκειται για αστικό μύθο που ευδοκίμησε λόγω κάποιου Carl Allen που είναι άλλωστε και ο μόνος που ισχυρίστηκε ότι είδε το περιστατικό. Την ταινία πάντως δεν την έχω δει.
Το Langliers αντίθετα το έχω δει και ήταν καλό μέχρι 15 πριν το τέλος. Εκεί τα χάλασε όλα...
Υπάρχει και το Timeline δεν ξέρω αν το έχεις δει.
Κάποια στιγμή θέλω να θέσω το εξής ερώτημα και να δω τι απαντήσεις θα πάρω: Αν είχατε να επιλέξετε μία χρονική περίοδο του παρελθόντος που θα θέλατε να ζήσετε ως ταξιδιώτης του μέλλοντος ποια θα ήταν αυτή;
Εγώ ας πούμε θα ήθελα να ταξιδέψω στην Ιερουσαλήμ 2.000 χρόνια πριν και να δω με τα μάτια μου τι συνέβαινε και πως γεννήθηκε (αν γεννήθηκε τότε) ο Χριστιανισμός.