Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

"Είμαστε όλοι απογοητευμένοι και η ομάδα και ο κόσμος. Θεωρούμε ότι χάσαμε τη νίκη από μια ατυχία. Πιστεύω ότι δεν έχετε καταλάβει πόσο καλοί παίκτες είστε και αυτό αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Τη μισή θέληση που είχατε στο δεύτερο ημίχρονο αν την είχατε και στο πρώτο θα είχαμε καθαρίσει το παιχνίδι. Φάγαμε ένα γκολ από ατυχία, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Θέλω να καταλάβετε πόσο καλοί παίκτες είστε. Κοιτάζουμε μπροστά να πάρουμε τους τρεις βαθμούς στο επόμενο παιχνίδι."
Ντέμης Νικολαΐδης , πρόεδρος ΠΑΕ ΑΕΚ.
Από την στιγμή που έλαβε δημοσιότητα η συγκεκριμένη ομιλία του Ντέμη στους παίκτες της ΑΕΚ, ακούστηκαν διάφορα σχόλια. Τα περισσότερα ήταν επικριτικά και κινούνταν στη λογική ότι δεν μπορεί να χαϊδεύει τους παίκτες της ομάδας ο πρόεδρος αλλά να τους τραβάει τα αυτιά... Κλασσική-Ελληνικού τύπου-νοοτροπία , σύμφωνα με την οποία οι παίκτες είναι αδιάφοροι, δεν έχουν πάθος, κάποιος πρέπει να τους δώσει να καταλάβουν ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και όλες αυτές οι γνωστές παπαριές.
Νομίζω ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες με όλη τη σημασία της λέξης και γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και ποια τα δικαιώματα τους. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό εν έτει 2008. Αλλού εστιάζεται το πρόβλημα στην μέχρι τώρα παρουσία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Αρχικά, θεωρώ ότι υπάρχει έλλειψη ταχύτητας και ποιότητας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα με κάποιες βασικές σταθερές. Μία από αυτές προϋποθέτει ισορροπία άμυνας-επίθεσης στους παίκτες του κέντρου και πλουραλισμός στις επιθετικές επιλογές. Τι από τα δύο έχει η ΑΕΚ; Οι παίκτες του κέντρου αδυνατούν να δημιουργήσουν με την ίδια ευκολία με την οποία αμύνονται. Όσοι μήνες και να περάσουν , όσα αυτιά και αν τραβηχτούν από τον πρόεδρο στα αποδυτήρια, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε ο Πελετιέρι , ούτε ο Μπασινάς , ούτε ο Πλιάτσικας άλλα ούτε και ο Ρίκκα πρόκειται να γίνουν ποτέ Ριβάλντο, Τσιάρτας ή έστω Τόζερ. Ο μόνος που έχει στοιχειώδη επιθετική ικανότητα είναι ο Καφές, αλλά από την άλλη, είναι αργός και δεν αμύνεται με αξιοπιστία. Για να μην το κουράζω , από την ΑΕΚ λείπει ένας παίκτης τύπου Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Να έχει κάθετη πάσα , καλά στημένα χτυπήματα και να μπορεί να κοντρολάρει το παιχνίδι και να το παγώνει.
Όσον αφορά τις επιθετικές επιλογές, το παιχνίδι της ΑΕΚ είναι μονοδιάστατο. Η μέτρια παρουσία του Λαγού, ο τραυματισμός του Μαντούκα και η αδυναμία του Σκόκο να αγωνιστεί στα άκρα, έχουν οδηγήσει την ομάδα σε επιθετικό αδιέξοδο. Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται από τον άξονα, κάτι που δίνει το πλεονέκτημα στην μαζικά αμυνόμενη ομάδα να οχυρωθεί έξω από την περιοχή της και να τις αναχαιτίζει εύκολα. Χωρίς πλαγιοκοπήσεις, πως να διασπάσεις μία καλά οργανωμένη άμυνα; Ειδικά όταν τα πλάγια μπακ που έχεις δεν είναι και οι καλύτεροι επιθετικά παίκτες...
Η ΑΕΚ λοιπόν, είναι εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει θεαματικά αν δεν αποκτηθούν ένας δημιουργικός χαφ και δύο παικταράδες στα άκρα της άμυνας. Αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα. Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής προπονητικής για να το διαπιστώσεις. Έως ότου γίνει αυτό, η ομάδα έχει μόνο μία λύση και ο Δώνης είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει. Έξω ο Μπασινάς, σύστημα 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου με τον Σκόκο στην κορυφή και δίδυμο επιθετικών ανάλογα με την φόρμα. Άλλες φορές Μπλάνκο-Εντίνιο , άλλες Μπλάνκο-Τζιμπούρ κ.ο.κ.
Υ.Γ. Ο Ζορμπάς δείχνει πολύ καλά στοιχεία και πρέπει να πάρει ευκαιρίες.
Υ.Γ.2 Ο Μαϊστόροβιτς είναι καλός παίκτης και αυτά που έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την αξία του με βρίσκουν αντίθετο.
Υ.Γ.3 Είναι δυνατόν μία ομάδα να μην έχει εκτελεστή στημένων; Λογίζεται ο Μπασινάς τέτοιος;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η ΑΕΚ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΒΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΟ ΡΟΜΒΟ.ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΡΟΜΒΟΥ Ο ΣΚΟΚΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ Ο ΠΕΛΕΤΙΕΡΙ,ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΟΙ? ΕΧΕΙΣ ΚΑΦΕ, ΛΑΓΟ,ΧΕΤΕΜΑΙ,ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΑΓΙΚΟΙ.
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ.ΦΕΤΟΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ.
ΗΤΑΝΕ ΣΤΡΑΒΩ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΝΗ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ.
DOUDOURO.
Y.Γ.ΕΚΤΙΜΩ ΤΟ ΝΤΕΜΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ,ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ , ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανωνυμο 21.10.08. 4:11
καλα τα λετε παιδια. εμας που θελουμε να δουμε λιγη μπαλα μας ταλαιπωρουν οι δηλωσεις των προεδρων. και σε μας τους βαζελους τα ιδια ακουμε φετος. εχουμε καλους παικτες κλπ κλπ . ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΤΑΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΑς

Alexandros είπε...

@Doudouro
Οι άλλοι δύο στο ρόμβο θα μπορούσαν να είναι αυτοί που έγραψες. Τουλάχιστον θα έστρωνε λίγο η ομάδα. Από ποιότητα πάντως λίγα πράγματα...

Alexandros είπε...

@ανώνυμος
Τι μπάλα να δούμε; Αφού ο μέσος οπαδός στην Ελλάδα , δεν ενδιαφέρεται να δει μπάλα παρά μόνο να δει την ομάδα του να κερδίζει. Αυτό λοιπόν προσπαθεί να του δώσει και η ομάδα του. Νίκες με κάθε τρόπο ανεξαρτήτου θεάματος.
Οκτώ αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ με 36 γκολ! Στη Σούπερ λίγκα τόσα γκολ μπαίνουν σε 3 αγωνιστικές....

Stepas είπε...

Θα συμφωνήσω με την ανάλυσή σου. Πράγματι έτσι είναι τα πράγματα. Μπασινάς, Ρίκκα, Πελετιέρι, Πλιάτσικας (τον Ενσαλίβα τον έχετε ακόμα;) δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Και αυτό κάνει μπαμ στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για ποιό λόγο δεν παίζει καλά ο Τζεμπούρ. ΟΚ, καταλαβαίνω ότι, όπως είπα και παραπάνω, η ΑΕΚ δεν έχει δημιουργικά χαφ και δεν τροφοδοτείται σωστά ο Αλγερινός, αλλά εγώ τον πίστευα πάρα πολύ σαν παίκτη.

Alexandros είπε...

Γεια σου stepas

Τον Τόζερ τον πουλήσανε, τον Λύμπε τον άφησαν ελεύθερο, ο Ριβάλντο έφυγε τελευταία στιγμή και αντί αυτών ήρθαν ο Μπασινάς, ο Πελετιέρι και ο Τζεμπούρ.
Η ομάδα έχασε και σε δημιουργικότητα και σε ποιότητα. Άκρα δεν υπάρχουν της προκοπής , οπότε αυτα που συμβαίνουν (-7 από την κορυφή) είναι φυσιολογικά.
Μακάρι να είχαμε τον δικό σας , τον Βερόν. Πολύ καλός παίκτης...
Υ.Γ. Ο Τζεμπούρ θα παίξει. Είναι εμφανώς ανέτοιμος και εκτός αυτού δεν φτάνει και η μπάλα σε αυτόν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.