Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

Μικρό (227 σελ.), ευανάγνωστο, πρωτότυπο, ενδιαφέρον και μορφωτικό! "Κλέψτε" λίγο χρόνο (10-15 ώρες) από τις άλλες ασχολίες σας, και διαβάστε το. Όποιος μπει στον κόπο να του ρίξει μια ματιά, θα ήθελα να μου πει αν πιστεύει ότι στο μέλλον οι μηχανές θα μπορούν να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"Εχει νυχτώσει... Η ομίχλη έχει τυλίξει το Christ΄s College στο Κέμπριτζ... Το τραπέζι για το δείπνο είναι στρωμένο... και όλες οι λεπτομέρειες υπολογισμένες με τη συνήθη βρετανική σχολαστικότητα και ακρίβεια: από τη σειρά με την οποία θα προσέρχονται τα ορεκτικά ως την ποιότητα των πούρων που θα συνοδεύσουν το κονιάκ στο κλείσιμο της βραδιάς... Οι καλεσμένοι αρχίζουν να κτυπούν την πόρτα και στο κατώφλι κάνουν την εμφάνιση τους ο Λούντβιγκ Βίτγκενσταϊν, ο Τζον Χαλντέιν, ο Έρβιν Σρέντιγκερ, ο Άλαν Τούρινγκ... Οικοδεσπότης ο Τσαρλς Σνόου... Πρόκειται για μια πνευματική φιέστα από κάθε άποψη! Μια μονομαχία γύρω από το αν οι υπολογιστικές μηχανές θα έχουν ποτέ τη δυνατότητα να σκέπτονται όπως οι άνθρωποι και αν θα πρέπει να τους επιτραπεί να το κάνουν. Μια παρτίδα σκάκι με πιόνια τις ιδέες που, πολύ αργότερα, θα οδηγήσουν στην πιο εναγώνια παρτίδα που έγινε ποτέ: άνθρωπος εναντίον υπολογιστή! "Ένα βιβλίο πνευματώδες, ευφυές, με γρήγορο βηματισμό, ευχάριστο, θελκτικό και πάντα καθηλωτικό!" John Barrow

5 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Κι έψαχνα το επόμενο βιβλίο για ξεκοκκάλισμα...
Σ;-)

Alexandros είπε...

Μαύρε γάτε, καλό διάβασμα. Περιμένω την γνώμη σου επί του θέματος..

Μαύρος Γάτος είπε...

μόνο να προλάβω να πάω στο βιβλιοπωλείο- είμαι αυτήν την εποχή στα κάρβουνα!

Θα σ' ενημερώσω, ευχαριστώ

gatti είπε...

Eνδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο. Θα το σημειώσω για την επόμενη εξόρμησή μου στο βιβλιοπωλείο.

Πάντως, όπως έχω προσέξει, "φοριέται" πολύ ο Βίτγκενσταϊν και η παρέα του. Στη βιβλιοθήκη μου έχω τουλάχιστον 2 (μπορεί και 3) βιβλία που αναφέρονται σ΄ αυτόν. Κι από όσο παρακολουθώ υπάρχουν κι άλλα είτε με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή, είτε με άμεση αναφορά στην μαθηματική του σκέψη.

Alexandros είπε...

Γεια σου gatti. Καλό το βιβλίο. Το είχα διαβάσει πριν χρόνια και είπα να το περάσω στο μπλογκ για όποιον ενδιαφέρεται. Ο Βιτγκενσταιν έζησε και έδρασε την εποχή των μεγάλων μαθηματικών και φυσικών επιστημόνων. Στη χρυσή εποχή των θετικών επιστημών. Ίσως για αυτό να αναφέρεται τόσο συχνά , εκτός βέβαια του ότι ήταν κορυφαίος φιλόσοφος.