Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007
ΠΑΩ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΠΑΛΙ.ΣΤΟΠ.
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007
ΌΛΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ
Εστάλη: Τετάρτη 28 Ιουλίου 2004 ,11:06μ.μ.
Προς: mike@michaelmoore.com
Θέμα: Ένας στρατιώτης που φεύγει για Ιράκ
Αγαπητέ κύριε Μουρ
Ονομάζομαι Μίκα Στάθης και είμαι οπλίτης. Αυτή την στιγμή υπηρετώ στην Κορέα, αλλά σύντομα θα με στείλουν στο Ιράκ. Είμαι Ελληνοαμερικανικός και, κατά κάποιον τρόπο, αναγκάστηκα να καταταχτώ. Στην Ελλάδα η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, δεκαοκτάμηνη και ουσιαστικά, απλήρωτη.
Συνήθως οι άντρες υπηρετούν στα 18 τους, εγώ όμως πήρα αναβολή γιατί ήμουν φοιτητής. Τελικά με κάλεσαν να υπηρετήσω πριν από περίπου 18 μήνες.
Είχα κάθε πρόθεση να υπηρετήσω. Όμως , δεδομένου ότι έχω και την αμερικανική υπηκοότητα, είχα τη δυνατότητα να κάνω τη θητεία μου στις ΗΠΑ. Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα ότι μια διετής θητεία στον αμερικανικό στρατό ήταν η καλύτερη επιλογή, εφόσον ότι θα αμειβόμουν και θα μπορούσα έτσι να βοηθάω οικονομικά και την μητέρα μου. Ο στρατολόγος μου είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να καταλήξω στο Ιράκ γιατί ο Μπους είχε αναγγείλει το πέρας των μεγάλων επιχειρήσεων.
Για να μην σας τα πολυλογώ, πριν από δύο μήνες έμαθα ότι θα πάω στο Ιράκ. Έχω δοκιμάσει τα πάντα για να πάρω μετάθεση. Η μητέρα μου έχει αποταθεί στην αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, γιατί είμαι προστάτης οικογενείας. Μίλησα στον στρατιωτικό ιερέα για τη δυνατότητα να δηλώσω αντιρρησίας συνείδησης, αλλά μου το ξέκοψε. Το έχω πάρει απόφαση ότι δεν έχω άλλη επιλογή και ότι αναγκαστικά θα πάω στο Ιράκ.
Πρόσφατα είδα το Φαρενάιτ 9/11 και έμεινα άναυδος. Έσπευσα να δείξω την ταινία στην υπόλοιπη διμοιρία, αλλά αμέσως ένας αξιωματικός με επέπληξε γιατί, λέει, θα τους έριχνα το ηθικό. Όλοι εδώ είναι ενθουσιασμένοι που θα πάνε στο Ιράκ γιατί θα μπορούν να σκοτώνουν (!!!) Με αηδιάζει όταν ακούω πως μιλάνε κάποιοι συνάδελφοι μου. Νιώθω σαν εξωγήινος εδώ πέρα, κυρίως λόγω της αριστερής ιδεολογίας μου.
Οι ανώτεροι μου μου λένε συχνά ότι πάμε στο Ιράκ γιατί απλώς εκτελούμε εντολές. Πιστεύουν ότι αυτό μας απαλλάσσει κατά κάποιο τρόπο απ΄ όλες μας τις ευθύνες , αλλά αν το πάρουμε έτσι , οι Ναζί εντολές εκτελούσαν. Δεν ξέρω πως θα είναι στο Ιράκ, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου να δείξω στους Ιρακινούς ότι είμαι εναντίον αυτής της κατοχής.
Ειλικρινά ελπίζω ότι θα μπορέσω να βρω κι άλλους στρατιώτες στο Ιράκ που θα καταλαβαίνουν ότι ο Μπους και η παρέα του μας χρησιμοποιούν σαν πιόνια.
Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007
Ο "ΔΟΝ" ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ...
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007
ΜΙΑ "ΜΕΓΑΛΗ" ΧΩΡΑ ΜΕ "ΜΙΚΡΗ" ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Το αγγλικό πρωτάθλημα και κύπελλο ήταν τα πρώτα ποδοσφαιρικά θέαματα που μπήκαν στα Ελληνικά σπίτια μεγαλώνοντας γενιές και γενιές με την τυπική αγγλική σέντρα και το αδιάκοπο τρεχαλητό , όταν οι Ισπανοί, οι Ολλανδοί , οι Ούγγροι , οι Τσεχοσλοβάκοι , οι Ρώσοι και τόσοι άλλοι έπαιζαν φανταστικό ποδόσφαιρο.
Οι Εγγλέζοι βέβαια, ξέρουν να προωθούν και να διαφημίζουν το προϊον τους. Να φτιάχνουν ένα ωραίο περιτύλιγμα και να το πλασσάρουν στον κόσμο καμουφλάροντας το περιέχομενο, που άλλωστε δεν λέει και πολλά πράγματα. Ακριβώς αυτό είπε και τις προάλλες ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Ότι δεν έχουν ιδιαίτερα ξεχωριστό πρωτάθλημα από αγωνιστικής πλευράς αλλά κυρίως από οργανωτικής.
Η Εθνική τους ομάδα , πήρε τελευταία φορά τρόπαιο το μακρινό 1966 , εντός έδρας και με την βοήθεια της διαιτησίας. Κέρδισε την Δυτική Γερμανία 4-2 στον τελικό του Μουντιάλ. Από τότε δεν έχουν πετύχει τίποτα!!! Ανέλαβαν το Euro 1996 με το σύνθημα : "Το ποδόσφαιρο επιστρέφει σπίτι" και έχασαν στον ημιτελικό από την Γερμανία του Μπίρχοφ και του Μπέρτι Φόγκς. Για διάκριση σε μουντιάλ ούτε λόγος. Τελευταία φορά πήγαν στους τέσσερις το 1990 στην Ιταλία. Το 1994 δεν προκρίθηκαν καν! Επαναλαμβάνοντας την τότε "επιτυχία" τους , θα δουν το Euro 2008 από τον καναπέ.
Πόσο χαίρομαι να αποτυγχάνουν οι αλαζόνες Άγγλοι... Δείτε τώρα αγαπητοί μου, τον Καψή και τον Χαλκιά (ναι, αυτόν που αποκαλούσε ο Ρέντναπ "βασιλιά" του κεμπάπ όταν έφυγε από την Πόρτσμουθ) , τον Κράνιτσαρ και τον Πέτριτς , τον Νιχάτ και τον Εμρέ από την τηλεόραση, και τα λέμε στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Ως τότε, συνεχίστε να απολαμβάνετε το γκλαμουράτο πρωτάθλημα σας, στο οποίο ο πιο ταντούχος Άγγλος παίκτης είναι δεύτερη αλλαγή.
Υ.Γ. Ήταν το μακρινό 1990. Καλοκαίρι σε καφετέρια της προκυμαίας βλέπαμε Αγγλία-Γερμανία , ημιτελικό Μουντιάλ. 1-1 ο κανονικός αγώνας ( Μπρέμε και Λίνεκερ τα γκολ) και το ματς στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Εγώ τότε, φανατικός υποστηρικτής της Γερμανίας (το κουσούρι μου έφυγε κατά το 2000 καθώς είμαι πλέον μόνο Εθνική Ελλάδος) προσπαθώ να βρώ για συμπαράσταση ΕΝΑΝ έστω ΕΝΑΝ θαμώνα που να υποστηρίζει Γερμανία. Δεν υπήρχε κανένας! Όλη η καφετέρια Εθνική Αγγλίας. Ούτε για την Ελλάδα δεν θα έκαναν έτσι. Όταν δε αποκλείστηκαν στα πέναλτι και το μισό μαγαζί είχε... γκρεμιστεί , εγώ απολάμβανα χαρούμενος την μπύρα μου. Μια ζωή χαρές μου δίνει αυτή η ομάδα...
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ
Όμως, η Μαρία βιώνει το χρόνο διαφορετικά. Γι αυτήν , το ταξίδι διήρκησε λιγότερο από τρία χρόνια. Φθάνοντας πίσω στη Γη ανακαλύπτει ότι ζουν στο έτος 2027 και ο Γιώργος είναι τώρα κατά 17 χρόνια μεγαλύτερος από εκείνη. Η Μαρία και ο Γιώργος δεν είναι πλέον δίδυμοι αφού δεν έχουν την ίδια ηλικία. Ουσιαστικά, η Μαρία μεταφέρθηκε 17 χρόνια στο μέλλον του Γιώργου και κατ επέκταση της Γης. Με μία αρκετά μεγάλη ταχύτητα θα μπορούσε να κάνει ένα «άλμα» σε οποιαδήποτε μελλοντική χρονολογία επιθυμεί. Θα μπορούσε να «επισκεφτεί» το έτος 3000μ.χ. ταξιδεύοντας λιγότερο από έξι μήνες , αρκεί η ταχύτητα της να προσέγγιζε το 99,99999% της ταχύτητας του φωτός. Θυμίζω ότι η ταχύτητα του φωτός είναι 300.000,00 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Το ταξίδι στο χρόνο λειτουργεί αντίθετα από το ταξίδι στον χώρο. Η συντομότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία γραμμή , δηλαδή στην καθημερινή ζωή πηγαίνουμε ταχύτερα από το σημείο Α στο σημείο Β ακολουθώντας μία ευθύγραμμη διαδρομή. Όμως , στο ταξίδι στο χρόνο , γερνάει περισσότερο εκείνος που παραμένει ακίνητος. Στην περίπτωση των διδύμων ο Γιώργος γέρασε κατά 17 χρόνια σε σχέση με την Μαρία επειδή εκείνος έμεινε σχετικά ακίνητος στην Γη ενώ εκείνη κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες. Με άλλα λόγια , μέχρι να φτάσει ο Γιώργος στην χρονολογία 2027 απαιτείται να «βιώσει» πολύ περισσότερο χρόνο από την Μαρία. Όσο πιο γρήγορα κινείται κάποιος, τόσο μειώνει την χρονική διαφορά μεταξύ δύο καθορισμένων χωροχρονικών καταστάσεων.
Κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει το φαινόμενο παράδοξο , σκεπτόμενος ότι η Μαρία παρόλο που κινείται με τρελές ταχύτητες , από την δική της σκοπιά παραμένει ακίνητη στο εσωτερικό του πυραύλου , ενώ η Γη απομακρύνεται. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα παράδοξο , καθώς η κατάσταση για την Μαρία και τον Γιώργο δεν είναι συμμετρική. Η Μαρία απομακρύνεται επιταχυνόμενη μέσω την κινητήρων του πυραύλου, κάνει στροφή γύρω από το άστρο και τελικά επιβραδύνει για να προσεδαφιστεί στην Γη. Αυτές οι μεταβολές στην ταχύτητα και την κίνηση είναι που την διαφοροποιούν και της επιτρέπουν να γεράσει λιγότερο από τον Γιώργο.
Ας σημειωθεί ότι η Μαρία ΔΕΝ μπορεί με αυτόν τον τρόπο να «επιστρέψει» στην Γη το έτος 2013 (έχοντας ταξιδέψει συνολικά έξι χρόνια) προκειμένου να εξισώσει ξανά την ηλικία της με αυτήν του Γιώργου. Αν αναστρέψει την τροχιά της , το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει άλλο ένα άλμα κατά 17 χρόνια στο μέλλον. Η κίνηση με μεγάλες ταχύτητες είναι ένα ταξίδι μονής κατεύθυνσης στο μέλλον χωρίς επιστροφή. Η Μαρία τις χρονιές από 2007 έως 2027 τις έχει «χάσει». Για να τις ζήσει πρέπει να «μεταφερθεί» στο παρελθόν. Για να «μεταφερθούμε» όμως στο παρελθόν, χρειάζεται άλλη διαδικασία…
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007
Έτσι είναι οι μαϊμούδες , περίεργες κι επιπόλαιες. Το μυαλό τους πετάει από εικόνα σ’ εντύπωση…
---Πρώτη φορά βλέπουν ανθρώπους , είπε ο μαρκονιστής.
Μα κανείς δεν του αποκρίθηκε.
Η βάρκα κάθισε μαλακά στην αμμουδιά. Σήκωσαν το κασόνι , το ξεμπάρκαραν και τ’ αποθέσαν στην άμμο.
Ύστερα κοίταξαν ολόγυρα.
---Που να σκάψουμε τον λάκκο; ρώτησε ο μαρκονιστής.
---Για να δούμε , είπε ο Γιάννης
Προχώρησαν μέσα στον δάσος , ψάχνοντας να βρουν κατάλληλο μέρος. Σκόρπησαν εδώ και εκεί. Οι ναύτες μάζεψαν καρύδες , τις τρύπησαν και ρούφαγαν το χλιαρό χυμό τους.
---Καπετάν Γιάννη! φώναξε ο μαρκόνιος. Έλα εδώ να ιδείς!
Όλοι πήγαν κοντά. Ήταν ο τάφος κάποιου ναύτη , που πέθανε κι αυτός στις αφιλόξενες θάλασσες.
---Εδώ να τον θάψουμε. Να έχει παρέα.
Ο ήλιος κατέβαινε σιγανά στον ορίζοντα. Άρχισε κιόλας να κοκκινίζει καθώς έμπαινε μέσα στη χαμηλή καταχνιά. Η θάλασσα έμοιαζε με γάλα πηχτό, κιτρινωπό. Με έμπυο.
---Ενάμισι μέτρο. Καλά είναι , ακούστηκε να λέει κάποιος.
Ο Γιάννης σηκώθηκε και εξέτασε τον λάκκο.
---Καλά είναι. Άιντε να τον φέρουμε.
Πήγαν στην αμμουδιά. Έπιασαν το κασόνι , το σήκωσαν στους ωμούς και τράβηξαν κατά το δάσος. Από πίσω , ο Γιάννης κι ο μαρκόνιος κρατούσαν τον καπετάν Μανόλη , που δεν μπορούσε να περπατήσει.
---Κουράγιο, του έλεγαν. Κουράγιο…
Τα συνηθισμένα που λέει όλος ο κόσμος σε αυτές τις περιστάσεις. Ο γραμματικός κοντανάσαινε , βογκούσε κι όλο έλεγε:
---Τι θα πω στη μάνα σου , μωρέ; Τι θα πω;
Όταν ο Γιάννης είπε το «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν» , όλοι κοιτάχτηκαν στεναχωρημένοι.
Το καπάκι , ξεφεύγοντας από τα χέρια του καπετάν Μανόλη , έπεσε στραβά πάνω στο φέρετρο. Αμέσως ύστερα πήραν τα φτυάρια. Και δουλεύοντας τα με μανία , έριξαν χώμα και σκέπασαν το κασόνι. Ο καπετάν Μανόλης ανασηκώθηκε από μπρούμυτα που είχε πέσει. Δεν έκλαιγε πια , ούτε βογκούσε.
---Το σταυρό , είπε ο Γιάννης. Που είναι ο σταυρός; Τον είχαν ξεχάσει στη βάρκα. Έτρεξε ο μαρκόνιος και τον έφερε. Ήταν από σανίδι αλουστράριστο και έγραφε με Μαύρα γράμματα: «Παντελεήμων Διάκος. Ετών 16». Τον έμπηξαν στο κεφάλι του τάφου , τον σιγουράρησαν.
---Που είναι ο καπετάν Γιάννης; Καπετάνιο! Ε, Καπετάνιο!
Κοίταξαν ολόγυρα και τον είδαν που είχε απομείνει κοντά στον τάφο. Στεκόταν κι έβλεπε τον άλλο σταυρό , τον παλιό.
---Ε, καπετάν Γιάννη!
---Έρχομαι , έρχομαι…
Σαν ήρθε ο μαρκονιστής τον ρώτησε:
---Τι κοιτάζεις; Τον άλλον σταυρό;
---Ναι.
---Έχει γράμματα; Ποιανού είναι;
---Καποιανού Φραντσέζου: Sylvestre Moan , 19 ans.
---Τι πάει να πει;
---Το όνομα και η ηλικία του. Δεκαεννιά χρονώ. Παιδί κι αυτός. Κάνα ναυτάκι…
Μπήκαν στη βάρκα και τράβηξαν σιωπηλοί για το βαπόρι που στεκόταν ανοιχτά , με τις παντιέρες μετζάστρες. Μόλις τους είδαν να έρχονται , άρχισαν να βιράρουν άγκυρα.
Τώρα που οι άνθρωποι έφυγαν , οι μαϊμούδες ξεθάρρεψαν κι ήρθαν ξανά στην παραλία , με πηδήματα και φωνές. Κοίταζαν τη βάρκα ν ‘ απομακρύνεται. Ύστερα περιεργάστηκαν το κούμουλο το χρώμα και τον καινούργιο ξύλινο σταυρό. Έξαφνα όμως κάτι άκουσαν , πιο πέρα και όλες μαζί έτρεξαν να ιδούν τι συμβαίνει. Έτσι είναι οι μαϊμούδες , περίεργες κι επιπόλαιες. Το μυαλό τους πετάει από εικόνα σ’ εντύπωση…
Μονάχα ένας μικρός πίθηκος δεν πήγε με τους άλλους. Έμεινε εκεί και ταλαντευόταν πάνω από το νιόσκαφτο τάφο , κρατημένος με το ζερβί του χέρι από ένα κλαρί. Και με το δεξί ανάμεσα στα σκέλια , μυκτήριζε τους ανθρώπους που τάραξαν τη γαλήνη του νησιού…
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007
Για να κάνεις ευτυχισμένη μια γυναίκα αρκεί να ....
1. φίλος
49. μην είσαι ζηλιάρης αλλά ούτε και αδιάφορος
52. να μην ξεχνάς ημερομηνίες: -επετείων (γάμου, αρραβώνων, πρώτης συνάντησης...) -πτυχίου (αν υπάρχει) -ονομαστικής εορτής (αν υπάρχει) -τελευταίας περιόδου Δυστυχώς ακόμη κι αν ανταποκρίνεσαι πλήρως στις παραπάνω απαιτήσεις, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί 100% πως θα την κάνεις ευτυχισμένη, διότι μπορεί να αισθανθεί φυλακισμένη σε ένα βίο αποπνικτικής τελειότητας από τον οποίο να θελήσει να απελευθερωθεί δραπετεύοντας με το πρώτο κωλόπαιδο που θα παρουσιασθεί μπροστά της.
Ίσως γι' αυτό ο Θεός (μεγάλη η Χάρη Του) είπε: "αγάπα τη" αλλά δεν είπε "κατανόησέ τη".
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ...
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΕΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ "ΨΕΜΑΤΑ" ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.
Λένε ότι, αν θέλεις να πεις «ψέματα», μπορείς να χρησιμοποιήσεις αριθμούς, για να βοηθηθείς. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, οι αριθμοί είναι τόσο αμείλικτοι, που δεν μπορείς να πεις «ψέματα», όσο κι αν προσπαθήσεις...
Βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και η ΑΕΚ ήδη έχει δώσει 14 επίσημους αγώνες σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και ευρωδιοργανώσεις, ενώ μέχρι το τέλος του έτους (για την ακρίβεια, από τις 25 του μήνα μέχρι τις 30/12) θα δώσει άλλους 9, σύνολο 23 για την τρέχουσα σεζόν. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (και τότε με τον Φερέρ στον πάγκο) είχε δώσει 24 -έναν παραπάνω για το πρωτάθλημα...
Πέρυσι, λοιπόν, στο ίδιο χρονικό διάστημα, για να είναι εφικτή η σύγκριση, είχε 14 νίκες - 7 ισοπαλίες - 3 ήττες (από Μίλαν, Λιλ και Ολυμπιακό, όλες εκτός έδρας) και μόλις στα 3/5 της ίδιας διαδρομής φέτος 8 νίκες - 1 ισοπαλία - 5 ήττες (δύο από τη Σεβίλλη και μία από τις Ζάλτσμπουργκ, Ηρακλή, Παναθηναϊκό), ενώ έχει ακόμη να αγωνιστεί εντός έδρας με ΟΦΗ, Φιορεντίνα, Καλαμαριά, Βιγιαρεάλ, ΠΑΟΚ και εκτός έδρας με Αρη, Μλάντα, Ολυμπιακό και Εργοτέλη...
Συμπέρασμα 1ο: Τα ποσοστά νικών της είναι ίδια (57-58%), αλλά τα ποσοστά ηττών της έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί (36% από 13%)!
Επίσης, σε αυτά τα 24 περσινά ματς ως το τέλος Δεκεμβρίου (στη μισή σεζόν) είχε πετύχει 42 γκολ και είχε δεχθεί 18, πάντα στις τρεις διοργανώσεις που συμμετείχε. Ητοι, 1,75 τέρματα ενεργητικό και 0,75 παθητικό, ενώ φέτος έχει βάλει στα 14 ματς της 21 γκολ κι έχει δεχθεί ήδη 12, άρα 1,5 ενεργητικό και 0,86 παθητικό...
Συμπέρασμα 2ο: Βάζει λιγότερα γκολ και τρώει περισσότερα...
Μάλιστα, για να πιάσει -έστω- τους περσινούς μέσους όρους της, χρειάζεται να πετύχει στους εννέα προσεχείς αγώνες της τουλάχιστον 19 τέρματα και να μη δεχθεί περισσότερα από 5! Κι αν δεν προσμετρήσουμε το Κύπελλο (πέρυσι αποκλείστηκε από το Χαϊδάρι, φέτος πέρασε με 2-0 το Φωστήρα), τότε στο πρωτάθλημα με ΟΦΗ, Αρη, Καλαμαριά, Ολυμπιακό, Εργοτέλη και ΠΑΟΚ θέλει άλλους 15 βαθμούς (πέντε νίκες σε έξι ματς), για να βρεθεί στους 33 περσινούς της 14ης αγωνιστικής με επιπλέον 17-4 τέρματα, ενώ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με Φιορεντίνα, Μλάντα και Βιγιαρεάλ πάει για 6-2!
Κι αν τώρα τους αριθμούς τους... μετατρέψουμε σε ποδοσφαιριστές, αβίαστα προκύπτει ότι οι αμυνόμενοι (οι δύο νέοι τερματοφύλακες Μάχο και Μορέτο, ο νέος στόπερ Αλβες, οι νέοι ακραίοι μπακ Αρουαμπαρένα και Ράμος και ο νέος αμυντικός χαφ Ενσαλίβα ως παρτενέρ του Ζήκου) υπολείπονται για την ώρα των περσινών (Σορεντίνο, Τσιρίλο, όποιων δύο έπαιζαν στα άκρα και του Εμερσον), ενώ και οι επιθετικογενείς -παρά την παρουσία των Ριβάλντο και Μπλάνκο- πάνε χειρότερα από εκείνο το σχήμα με τον Καμπάνταη ή με τον Καπετάνο...
Συμπέρασμα 3ο, καταληκτικό: Οι περσινοί πρώτοι 6 μήνες του Φερέρ στην ΑΕΚ (αν και μόλις είχε έρθει) ήταν περισσότερο αποδοτικοί στο χορτάρι σε σχέση με τους φετινούς 4,5 -και τους έξι, όπως πάνε-, παρότι ο Ισπανός ξέρει πλέον την ομάδα πολύ καλύτερα και κάνει και το γενικό κουμάντο χωρίς οποιονδήποτε στα πόδια του, όπως π.χ. πέρυσι συνέβαινε με τον Ιβιτς...
Και η απάντηση μου που εστάλη και με e-mail:
Έχουμε και λέμε λοιπόν :
1. Δεν γίνεται σύγκριση ποσοστών σε διαφορετικά σύνολα και ειδικά όταν αυτά τα σύνολα είναι πολύ μικρά. Αν ρίξω το κέρμα 50 φορές θα φέρω γράμματα σε ποσοστό που θα πλησιάζει το 50% . Αν το ρίξω 10 φορές , υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ποσοστά αυτά να αποκλίνουν. Για παράδειγμα , η περσινή ΑΕΚ ξεκίνησε τους 5 πρώτους αγώνες με 1 νίκη , 1 ήττα και 3 ισοπαλίες. Ποσοστά: 20% νίκες , 20% ήττες και 60% ισοπαλίες!!! Κάνε τους υπολογισμούς σου τώρα, για τα ποσοστά της ΑΕΚ σε 10 αγώνες στο περσινό πρωτάθλημα ή στο τέλος του πρώτου γύρου και έλα να μου πεις αν έχουν σχέση με τα αρχικά. Στο τέλος του πρώτου γύρου η ΑΕΚ είχε 9 νίκες , 2 ήττες και 4 ισοπαλίες. Σε ποσοστά : 60% νίκες , 13,33% ήττες και 26,66% σε ισοπαλίες. Η σύγκριση ποσοστών (τελείως παράλογη έτσι ή αλλιώς και θα εξηγήσω παρακάτω) αν είναι να γίνει , έχει νόημα μόνο στο τέλος του πρωταθλήματος.
2. Οι ευρωαγώνες , οι αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου ΔΕΝ γίνεται να μπουν στο ίδιο δείγμα ανάλυσης. Αυτό δεν χρειάζεται εξήγηση , το καταλαβαίνει και μικρό παιδί.
3. Οι αντίπαλοι που αντιμετωπίζεις επηρεάζουν καταλυτικά τα εξαγόμενα συμπεράσματα , εκτός και αν θεωρείς ότι Χάρτς και Σεβίλλη είναι ένα και το αυτό. Πρόσθεσε δύο νίκες στην φετινή ΑΕΚ , αφαίρεσε δύο νίκες από την περσινή και έλα μετά να μου κάνεις ανάλυση με βάση την ποσόστωση...
4. Ακριβώς πριν δύο αγωνιστικές η ΑΕΚ ήταν καλύτερη ή χειρότερη από την περσινή; Ρωτάω γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πως καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα τόσο αυθαίρετο μόνο από 2 αγώνες , οι οποίοι αλλάζουν τα ποσοστά ηττών ,νικών δραματικά...
5. Ποια ομάδα είναι καλύτερη; Αυτή που έχει κάνει 6 νίκες , 15 ισοπαλίες και 3 ήττες ή μία άλλη που έχει κάνει 15 νίκες και 9 ήττες; Σύμφωνα με την δική σου ανάλυση, η πρώτη είναι καλύτερη διότι η δεύτερη έχει τριπλάσιο ποσοστό ηττών!!!
6. Η ΑΕΚ μπορεί να τελειώσει τον πρώτο γύρο με λιγότερους βαθμούς σε σχέση με πέρυσι. Αυτό την κάνει λιγότερο αποδοτική; Αν κερδίσει εκτός έδρας Αρη και Ολυμπιακό και μαζέψει 30 βαθμούς θα υστερεί; Εκτός και αν προεξοφλείς την αποτυχία , οπότε πάω πασο.
Υ.Γ.1.Άσχετα με τους αριθμούς , η περσινή ΑΕΚ έπαιζε πολύ θεαματικότερο ποδόσφαιρο και αυτό είναι που έχει σημασία τελικά.
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο ΠΑΟ - "ΞΕΦΤΙΛΑΣ" Ο Ν' ΝΤΟΙ
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ , ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Τέλος , γνωρίζοντας την διάμετρο της Σελήνης , μπορείς πολύ απλά να υπολογίσεις την απόσταση που την χωρίζει από την Γη. Όταν είναι πανσέληνος τεντώνουμε το χέρι μας και δείχνουμε το φεγγάρι. Διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε όλο το μέγεθος της σελήνης με το νύχι του αντίχειρα μας. Ο λόγος του μήκους του χεριού μας προς το μήκος του νυχιού του αντίχειρα είναι 100:1. Πιο απλά , το χέρι μας είναι 100 φορές πιο μακρύ από το νύχι μας. Άρα κατά αντιστοιχία η απόσταση της Σελήνης από εμάς πρέπει να είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο της Σελήνης. Αυτό προκύπτει από τα όμοια (μικρό και μεγάλο) τρίγωνα , όπως φαίνεται και στο σχήμα. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, η απόσταση είναι 100*διάμετρο Σελήνης = 100*3.200 = 320.000 χιλιόμετρα.
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007
ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ
Πως ένοιωσε ο μικρός Γκέντελ όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν πιο έξυπνος από τους γονείς του και δεν μπορούσαν να το καλύψουν νοητικά; Ποιά να ήταν η σκέψη του όταν ακόμη και η ίδια του η γυναίκα θεωρούσε πως ο αδερφός του Ρούντολφ, ως γιατρός ήταν πολύ πιο επιτυχημένος από τον ίδιο τον Κουρτ; Ή ακόμα όταν διάφοροι τον συγκαταλέγανε στους εμπειριστές λόγω της παρουσίας του στον Κύκλο της Βιέννης, αν και ο ίδιος διατυμπάνιζε πως δεν ήταν εμπειριστής; Μία εντυπωσιακή μαθηματική οντότητα που αναδεικνύεται από την κομψή γραφή της Γκόλντσταϊν. Στα θετικά της έκδοσης θα πρέπει επιπλέον να επισημανθούν οι πολύ καλές σημειώσεις για θέματα που χρειάζεται αναλυτικότερη παρουσίαση καθώς και το διαφωτιστικό ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου.
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007
Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ...
Αυτά έγραφε ο Νίτσε πριν από 100 και πλέον χρόνια. Αν λάβουμε υπόψη μας το φυλλάδιο συνεχίζει να είναι επίκαιρος , έτσι;
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ!
Το παρόν κείμενο αφιερώνω στους εκλεκτούς δημοσιογράφους των αμέτρητων Αθλητικών Εφημερίδων που "ανακάλυψαν" τον ποδοσφαιρικό όρο "επαγγελματική νίκη". Αυτοί μπορούν να γράφουν ότι θέλουν προκειμένου να προστατέψουν το "προϊον" που τους δίνει ψωμί , εμείς όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να παραμυθιαζόμαστε. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν νίκες ,ήττες , ισοπαλίες , μηδενισμοί και τιμωρίες ανεξάρτητα με την απόδοση. Το καλό θέαμα όμως είναι κάτι δεδομένο. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Η ΑΕΚ σε αυτόν τον αγώνα έπαιξε καλύτερα από ότι στον αγώνα με τον Πανιώνιο ή τον Ατρόμητο. Και όμως έχασε! Ενώ στα προαναφερθέντα παιχνίδια έκανε "επαγγελματικές νίκες". Καλά τα λέτε μόνο που εμείς δεν είμαστε "επαγγελματίες φίλαθλοι"... Θέλουμε να δούμε και καλή μπαλίτσα.
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007
Οι υπέροχοι και μυστήριοι αριθμοί Fibonacci
Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας τείνει προς την αποκαλούμενη Χρυσή Τομή, ή Χρυσή αναλογία, ή Αριθμό φ =1.618033989. Ο αντίστροφος της Χρυσής Τομής 1/φ= 0.618033989, με αποτέλεσμα να ισχύει: 1/φ=φ-1.
Ένα ορθογώνιο τετράπλευρο του οποίου ο λόγος των πλευρών είναι ίσος με 1/φ ονομάζεται Χρυσό Ορθογώνιο.
Η ακολουθία Fibonacci παράγεται από τη σχέση f(1) = f(2) = 1 , f(n+1) = f(n) + f(n-1), και απαντάται συχνά σε πολλούς τομείς των μαθηματικών και των άλλων επιστημών. Είναι όμως σημαντικό και το πόσο συχνά συναντάται στη φύση, σε μοτίβα όπως τα λουλούδια ή τα φύλλα των φυτών.
Το βιβλίο του Liber abbaci (βιβλίο των υπολογισμών) το οποίο ολοκληρώθηκε το 1202 έπεισε αρκετούς Ευρωπαίους μαθηματικούς να χρησιμοποιήσουν το «νέο» σύστημα. Το βιβλίο, γραμμένο στα λατινικά, περιγράφει με λεπτομέρεια τους μαθηματικούς κανόνες που σήμερα διδάσκονται στο δημοτικό για την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση και περιέχει πολλές ασκήσεις-παραδείγματα με λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτών των κανόνων.
Όμως πώς προκύπτει αυτή η διάταξη, αυτή η συμμετρία σε σχέση με την ακολουθία; Στην περίπτωση του φυλλώματος μπορεί να σχετίζεται με τη μεγιστοποίηση του χώρου που είναι διαθέσιμος για την ανάπτυξη κάθε φύλλου ή το φώς πρέπει να πέφτει πάνω στο κάθε φύλλο. Η φύση προφανώς δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ακολουθία Fibonacci, αυτή εμφανίζεται ώς το δευτερεύον αποτέλεσμα μιας πολύ βαθύτερης φυσικής διαδικασίας.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ίδιο το ανθρώπινο χέρι: κάθε άνθρωπος έχει 2 χέρια, κάθε ένα από τα οποία έχει 5 δάκτυλα, κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 τμήματα που χωρίζονται από 2 αρθρώσεις. Όλοι αυτοί οι αριθμοί ανήκουν στην ακολουθία Fibonacci.
Η γνώση του αριθμού φ και του χρυσού ορθογωνίου ανάγεται στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι βάσισαν πάνω τους το πιο γνωστό έργο τέχνης: ο Παρθενώνας είναι γεμάτος από χρυσά ορθογώνια. Οι μαθητές του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα έφταναν στο σημείο να θεωρούν τη χρυσή αναλογία, θεόπνευστη.
Αργότερα ο Leonardo Da Vinci ζωγράφισε το πρόσωπο της Mona Lisa ώστε αυτό να χωράει τέλεια σε ένα χρυσό ορθογώνιο και δόμησε τον υπόλοιπο πίνακα γύρω από το πρόσωπο χωρίζοντάς τον επίσης σε χρυσά ορθογώνια.
Ο Mozart διαίρεσε μεγάλο αριθμό από τις σονάτες του σε δύο μέρη, η χρονική αναλογία των οποίων αντιστοιχεί στη χρυσή τομή, τον αριθμό φ, αν και υπάρχει σημαντική διχογνωμία για το κατά πόσο αυτό έγινε σκόπιμα. Πιο πρόσφατα ο Ούγγρος συνθέτης Mela Bartok και ο Γάλλος αρχιτέκτονας Le Corbusier χρησιμοποίησαν σκόπιμα τη χρυσή αναλογία στα έργα τους. Όμως ακόμα και ο χριστιανικός σταυρός αποτελείται από δύο κάθετες μεταξύ τους γραμμές με την αναλογία ανάμεσα στην κατακόρυφη και την οριζόντια να μην είναι άλλη από τον αριθμό φ.
Ακόμη και σήμερα η χρυσή αναλογία απαντάται σε πλήθος αντικείμενα φτιαγμένα από τον άνθρωπο. Αν θέλει κανείς να δει ένα χρυσό ορθογώνιο αρκεί να κοιτάξει μια πιστωτική κάρτα το σχήμα της οποίας είναι ακριβώς αυτό.
Οι πολυάριθμες εμφανίσεις της χρυσής αναλογίας, και των χρυσών ορθογωνίων στην τέχνη, είναι αντικείμενο συζητήσεων και ερευνών μεταξύ των ψυχολόγων για το κατά πόσο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρυσό ορθογώνιο για παράδειγμα, ώς πιο όμορφο και αρμονικό σχήμα από οποιοδήποτε άλλο ορθογώνιο. Το 1995 ο καθηγητής Christopher Green του Πανεπιστημίου York στο Toronto, σε ένα άρθρο του στο περιοδικό Perception παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας σειράς πειραμάτων που δεν έδειξαν κάποια μετρήσιμη προτίμηση για το χρυσό ορθογώνιο, δεν παραλείπει όμως να αναφέρει ότι αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του έχουν αντίστοιχα δεδομένα που υποδηλώνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή υπάρχει μια τέτοια τάση.
Πέρα όμως από τα επιστημονικά δεδομένα η χρυσή αναλογία, ο αριθμός φ, περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου, κυρίως γιατί εντυπωσιακές προσεγγίσεις του απαντώνται, εντελώς απρόσμενα σε ένα σωρό μέρη στη φύση. Ακόμα και μια τομή του ανθρώπινου DNA φαίνεται να ενσωματώνεται άψογα σε ένα χρυσό δεκάγωνο. Η χρυσή αναλογία και τα σχήματα που σχετίζονται με αυτή συνεχίζουν να κινούν το ενδιαφέρον των μαθηματικών, αλλά και των απλών ανθρώπων.