Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

fair play

Τα τελευταία χρόνια έχει τονιστεί και γενικά έχει επικρατήσει η κουλτούρα του fair play , δηλαδή της προσπάθειας των αντιπάλων για όσο το δυνατόν λιγότερα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα , επίδειξη από τον διαιτητή κίτρινης κάρτας σε παίκτη που προσπαθεί να "εκβιάσει" την εσχάτη των ποινών και διάφορες άλλες πτυχές που κάνουν το παιχνίδι (διότι πρόκειται για παιχνίδι , άσχετα τι προσπαθούν κάποιοι να "περάσουν") πιο δίκαιο και σωστό. Υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο αυτή η τάση για fair play χωλαίνει. Πρόκειται για την περίπτωση πτώσης αντιπάλου στο έδαφος μετά από μαρκάρισμα. Έχει παρατηρηθεί , ειδικότερα από παίκτες "μικρών" ομάδων, μία προσπάθεια εκμετάλευσης αυτής της κατάστασης με συνεχείς πτώσεις στο έδαφος και κυρίως παραμονής εκεί , χωρίς το μαρκάρισμα να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Με την μικρή πιθανότητα να έχει όντως τραυματιστεί ο παίκτης και προκειμένου να μην κατηγορηθούν για unfair play ,οι αντίπαλοι πετούν την μπάλα πλάγιο άουτ είτε έχουν προφανή ευκαιρία για κόντρα επίθεση είτε όχι. Αυτό δημιουργεί συνεχείς διακοπές του αγώνα και σε συνδυασμό με τον εκνευριστικά αργό ρυθμό των αγώνων του Ελληνικού πρωταθλήματος το θέαμα μερικές φορές είναι απλά απογοητευτικό. Τώρα θα μου πείτε: "αυτό είναι το πρόβλημα μας και δεν βλέπουμε καλή μπάλα;" , όχι δεν είναι αυτό , άλλα είναι και αυτό. Για παράδειγμα αν είχε εφαρμοστεί ο άγραφος νόμος του Fair play , το σημερινό πρώτο γκολ της ΑΕΚ δεν θα μετρούσε. Θα έβγαζαν οι παίκτες της ΑΕΚ την μπάλα έξω και η προσπάθεια αιφνιδιασμού θα πήγαινε στα σκουπίδια. Πρόκειται για καραμπινάτη προσπάθεια του παίκτη της Λιβαδειάς , να ανακόψει την κόντρα επίθεση. Για αυτό δεν σηκώθηκε αμέσως από το τερέν. Εκτός αυτού , πολλές φορές μετά την εφαρμογή του Fair play , οι αντίπαλοι δεν επιστρέφουν την μπάλα στο σημείο που ήταν, αλλά σχεδόν πάντα στον τερματοφύλακα. Και όχι μόνο αυτό αλλά αρχίζουν και το πρέσινγκ αμέσως μετά με σκοπό να κλέψουν την μπάλα! Τελικά , με απλά λόγια , καταλήγει η όλη φάση να ευνοεί την ομάδα που επέστρεψε την μπάλα. Ειμαι λοιπόν υπέρ του unfair play όταν αυτό ευνοεί τον γρήγορα ρυθμό ενός αγώνα. Μας φτάνει που το παιχνίδι στην Ελλάδα παίζεται σαν σε replay , να μας λύπει το υπερβολικό fair play...
Και ένα video με πραγματικό fair play και όχι μαϊμου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ.
Ο ΖΟΡΟ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΣΑΝ ΤΟ ΠΙΠΟ ΙΝΤΖΑΚΙ.
ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ VIDEO...........
DOUDOURO

Ανώνυμος είπε...

TO fair play, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΠΟΝΟΣ,ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ,ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΑΠΟ unfair ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ,ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΡΓΙΑ.
DOUDOURO

Alexandros είπε...

Μακάρι , γιατί 13 χρόνια είναι πολλά... Ο Ζορό ανέλπιστα τόσο καλός. Δεν το περίμενα. Από unfair δεν μασάμε. Εμείς είμαστε ΑΕΚ και την αγαπάμε για αυτό που είναι. Όχι για τους τίτλους που ΠΡΕΠΕΙ να παίρνει..