Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ DNA - ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ;

Διάβασα σήμερα στο http://www.in.gr/ το εξής άρθρο :
'' Γενετικές αναλύσεις σε χιλιάδες ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής αποκάλυψαν το πρώτο γνωστό γονίδιο που επηρεάζει το ύψος. Η επίδρασή του όμως περιορίζεται στο ένα εκατοστό, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα εντοπιστούν πολλά ακόμα γονίδια.
Σε αντίθεση με την παχυσαρκία ή άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζονται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, το ανάστημα πιστεύεται ότι καθορίζεται από το γενετικό προφίλ σε ποσοστό έως και 90%. Ωστόσο η ανακάλυψη των γονιδίων του ύψους αποδείχτηκε δύσκολη, καθώς ο αριθμός τους εκτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες.
Η πολυεθνική ερευνητική κοινοπραξία που δημοσιεύει την τελευταία ανακάλυψη στο περιοδικό Nature Genetics, αρχικά συνέκρινε σχεδόν ολόκληρα τα γονιδιώματα 5.000 ατόμων, κυρίως στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν με γενετικές αναλύσεις σε ακόμα 29.000 ανθρώπους.
Η αναζήτηση οδήγησε στην ανακάλυψη ενός γονιδίου με την ονομασία HMGA2. Η αλλαγή μίας και μόνο βάσης (γράμματος) στην αλληλουχία του γονιδίου επηρεάζει λίγο το ύψος:
Τα άτομα με δύο αντίγραφα της «ψηλής» ποικιλίας του γονιδίου είναι κατά μέσο όρο ένα εκατοστό ψηλότερο από όσους φέρουν δύο αντίγραφα της «κοντής» ποικιλίας. Τα άτομα με ένα αντίγραφο έχουν ενδιάμεσο ύψος.
Η ανακάλυψη, αν και σημαντική, εξηγεί μόνο το 0,5% της ποικιλίας των ανθρώπινων αναστημάτων. «Σίγουρα, τα αποτελέσματά μας δεν εξηγούν γιατί ένας άνθρωπος έχει ύψος 1,92 μέτρα και ένας άλλος μόνο 1,42 μέτρα. [Το γονίδιο] είναι απλώς το πρώτο από τα πολλά που θα ανακαλυφθούν, πιθανώς αρκετές εκατοντάδες», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τιμ Φρέιλινγκ της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα στο Έξετερ της Βρετανίας, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως τα νέα δεδομένα να βοηθήσουν στην κατανόηση και αντιμετώπιση ασθενειών. Από στατιστική άποψη, οι ψηλοί άνθρωποι είναι ελαφρώς πιθανότερο να νοσήσουν από καρκίνο, ενώ οι κοντοί αντιμετωπίζουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών. ''


Ανακαλύψεις τέτοιου τύπου ακούμε πλέον με μεγάλη συχνότητα. Δεν αποτελούν κάτι καινούργιο και ακούγονται με την ελαφρότητα που παρακολουθεί κάποιος τον καιρό στις ειδήσεις (;) των 8. Όλο και περισσότερα γονίδια ανακαλύπτονται και γίνεται κατανοητός ο ρόλος τους στο ανθρώπινο σώμα. Γονίδια που ευθύνονται για την κατάθλιψη , το άγχος , τον έρωτα , την παχυσαρκία , το ύψος , την ευφυϊα κ.ο.κ. αποκρυπτογραφούνται , ερευνώνται και ταξινομούνται.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της βιολογίας και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της επιστήμης , η ανακάλυψη της δομής του DNA από τον Φράνσις Κρικ και τον Τζέιμς Γουότσον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Η αλλαγή θα είναι τρομακτικά μεγάλη.

Η ανακάλυψη του τρανζίστορ πυριτίου (το έτος 1947) και της δομής του DNA (τo 1953) , οι δύο αυτές εκπληκτικές ανακαλύψεις θα επιφέρουν τέτοιες αλλαγές που ούτε οι κορυφαίοι στοχαστές δεν μπορούν να φανταστούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν περάσει μόνο 60 χρόνια ερευνών και ήδη οι αλλαγές που παρατηρούνται κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Πιο σημαντικές ; Πρώτο πρώτο , η εξέλιξη πολλών κλάδων της Ιατρικής , που σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις θα εκτοξεύσει το προσδόκιμο ζωής στα 100 και πλέον χρόνια. Και δεύτερο επίσης σημαντικό η εφεύρεση και αργότερα η ταχύτατη εξάπλωση του διαδικτύου.

Η ζωή αλλάζει. Ο κόσμος εξελίσσεται. Η επιστημονική έκρηξη του εικοστού αιώνα έφερε μία νέα χιλιετία γεμάτη προοπτικές. Ως άνθρωποι της εποχής μας όμως, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ιστορικές αυτές στιγμές που ζούμε. Η καθημερινότητα και τα μικροπροβλήματα της, μας συνθλίβουν. Εκτός αυτού η αποτίμηση γίνεται πάντα από τους μεταγενέστερους. Οι άνθρωποι που έζησαν την εποχή της ανακάλυψης του ηλεκτρισμού , δεν θα μπορούσαν να φανταστούν που θα οδηγούσε αυτή η εξέλιξη.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη γνώμη που προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον , με την αυτοκαταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού και του περιβάλλοντος του πλανήτη να είναι προ των πυλών. Δεν θα με βρουν σύμφωνο. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος βέβαια , αλλά είμαι αισιόδοξος.

3 σχόλια:

Michalis είπε...

Πολύ καλί δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης ://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΧΕΤΟ!!!!!! Εγώ πάλι πουλάω μια ωραιότατη ταμπακέρα από φίλντισι. Πάντα αναφερόμενη στο θέμα του DNA βέβαια.

Alexandros είπε...

Ναι Ατζελίνα , σου δηλώνω ότι ενδιαφέρομαι. Πόσο πάει;