Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

ΕΜΦΥΛΙΟΣ!


Τι έγινε ο περιβόητος πολιτικός πολιτισμός; Όπως έχει διδάξει η ιστορία , οι χειρότεροι πόλεμοι είναι οι εμφύλιοι. Απίστευτο μίσος. Πισώπλατα μαχαιρώματα , αλληλοκατηγορίες , βρώμικα επιχειρηματικά συμφέροντα , ένας ανελέητος αλληλοσπαραγμός. Τέτοια αποσύνθεση πολιτικού κόμματος εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναδεί. Αν συνεχίσουν έτσι θα απολέσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας , και αυτό είναι ποιο λυπηρό ακόμα και από την διάσπαση. Αλήθεια , αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων και ιδεών ζητούσε την ψήφο του Ελληνικού λαού πριν 5 μέρες; Αποκαρδιωτικό και καταθλιπτικό μου φαίνεται...

6 σχόλια:

Argirisp είπε...

παντως και οι αλλοι να ειχαν βγει, το ιδιο εργο θα βλεπαμε.

s_pablo είπε...

Μα το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αριστεροδεξιό. Στο επίπεδο που ανάρτησα στο μπλογκ μου, θα έβαζες στο ίδιο τεταρτημόριο τον Ανδρουλάκη, τον Παπανδρέου, τον Βενιζέλο, τον Πάγκαλο και τον Παπαδόπουλο?

Τώρα που δεν υπάρχει ισχυρός ηγετικός πόλος το ΠΑΣΟΚ βγάζει την παθογένεια που κληρονόμησε από την Ένωση Κέντρου. Ετερόκλητες προσωπικότητες με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές πασχίζουν να υπερισχύσουν η μια της άλλης.

Αυτό δεν θα μπορούσες να το δεις ποτέ στη ΝΔ για έναν απλό λόγο. Για να αναρριχηθεί στην εξουσία απεμπόλησε κάθε ιδεολογικό υπόβαθρο, όπως οφείλει να κάνει κάθε λαϊκή δεξιά (όρος αυτοαναιρούμενος εξ ορισμού) εξοστρακίζοντας με ευκολία κάθε ιδεολογικό πόλο μέσα από το κόμμα (Ανδριανόπουλος, Μάνος, Καρτζαφέρης κλπ).

Όταν σε 2-3 χρόνια ο κόσμος βαρεθεί την ανικανότητα τους και χάσουν τις εκλογές, θα βρούν έναν άλλον επικοινωνιακά ικανό και θα ξανακερδίουν στις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές.

Θυμάσαι το συνέδριο που έβγαλε τον Καραμανλη? Το ερώτημα ήταν αν θα κερδίσουν τις εκλογές με ιδεολόγο αρχηγό ή με "ονομαστό" αρχηγό. Η επιλογή έγινε σχετικά εύκολα και στενά κομματικά ήταν σωστή. Ο Σουφλιάς θα μπορούσε να είχε κερδίσει το 2000 αλλά το 2004 θα έχανε με τεράστια διαφορά.

Πριν μου πεις ότι δεν τίθεται θέμα ιδεολογικό, αλλά "καρεκλικό" να σε ρωτήσω ποιος λες να είναι ο ρόλος της εκκλησίας στο όλο ζήτημα.

Alexandros είπε...

@argirisp

Δεν νομίζω. Εκτός του ότι κατάφεραν να είναι 20 χρόνια αντιπολίτευση (το ΠΑΣΟΚ θα είχε διαλυθεί) στις εσωκομματικές τους διεργασίες ήταν λιγότερο εσωστρεφείς.Ίσως να ήταν και άλλες οι εποχές τότε.

@s_pablo
"Μα το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αριστεροδεξιό"

Δεν νομίζεις ότι θα ήταν πιο σωστό να είχαν ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό τους στίγμα πιο πριν; Ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα με τόσο ευρύ φάσμα απόψεων δεν μπορεί να θεωρηθεί κόμμα.

Ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος έχουν θέση στην σημερινή ΝΔ. Έφαγαν το κεφάλι τους διότι όπως είπες και εσύ δεν ήταν επικοινωνιακοί. Ο κόσμος δεν πολυκαταλαβαίνει από ιδεολογίες. Στην ΝΔ κυβερνάνε οι επικοινωνιολόγοι και μετά ο Καραμανλής.Για αυτό τους απεμπόλησαν. Το ιδεολογικό υπόβαθρο συνεχίζουν να το διατηρούν (φιλελευθερισμός) , απλώς δεν το διατυμπανίζουν. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό κόμμα και όπως γνωρίζεις και εσύ μόνο αυτό δεν είναι.

Το συνέδριο που έβγαλε τον Καραμανλή δεν το θυμάμαι τόσο αναλυτικά. Απλώς θυμάμαι ότι η όλη διαδικασία , παρά την συντριβή του Έβερτ, είχε γίνει πιο ομαλά.

Ο ρόλος της εκκλησίας που; Για εξήγησε μου. Στην διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ , στην επανεκλογή της ΝΔ ή κάπου αλλού;

Αν εννοείς στην διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ , δεν νομίζω ότι αναμιγνύεται. Οι δεσμοί της εκκλησίας με την ΝΔ είναι πολύ ισχυροί. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν τους ψήφισα. Είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Αλλά κυβερνάει η "δεξιά του κυρίου"

s_pablo είπε...

Κοίτα να δεις τι γίνεται.

Ο Παπανδρέου είναι κλασικός ελευθερόφρων (δεν λέω φιλελέυθερος για να μην έχουμε παρεξηγήσεις). Απελευθέρωση ναρκωτικών, δηλωμένος άθεος (στο περίπου τουλάχιστον), υπέρ της απελευθέρωσης τηας αγοράς, αλλά με σουηδικού τύπου περιορισμούς.

Ο Βενιζέλος από την άλλη είναι... Ξέρω κι εγώ? Δεν έχει αφήσει στίγμα, πέρα από τα κλασικά δημοκρατικοπαραταξιακά. Έχει όμως ένα σαφές "προσόν". Αρραγείς δεσμούς με την Εκκλησία. Αν ρωτήσεις κανέναν γερό πασόκο ή κάποιον που να ασχολείται με τα κομματικά θα σου πει.

Όσο για τη ΝΔ. Είναι τόσο φιλελεύθερη όσο εγώ είμαι αεκτζής (έχω έναν ξάδελφο). Φαντάζεσαι τον Ανδριανόπουλο στέλεχος μιας κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός της υπογράφει για τις ταυτότητες και στις πυρκαγιές μιλάει για αόρατους εχθρούς? Θα πάθαινε εγκεφαλικό.

Όσο για το συνέδριο της ΝΔ, ήταν τόσο γλυκερό που μου γιάτρεψε την υπογλυκαιμία. Και ο "Κώστας μας" και ο "Γιώργος μας". Προτιμώ κομματικές ζυμώσεις ξεκατινιάσματος, παρά τεχνητές αγάπες για το καλό της παράταξης.

Alexandros είπε...

"Έχει όμως ένα σαφές "προσόν". Αρραγείς δεσμούς με την Εκκλησία. Αν ρωτήσεις κανέναν γερό πασόκο ή κάποιον που να ασχολείται με τα κομματικά θα σου πει."

---------------------
Αυτό δεν το ήξερα.
Όσο για το πόσο φιλελεύθερη είναι η ΝΔ εννοούσα στην οικονομική πολιτική. Δεν το έκανα σαφές. Πάντως έχω μπερδευεί. Τι να ψηφίσει κάποιος που είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας , υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπέρ της συρρίκνωσης του Κράτους και του Δημοσίου τομέα; Τι να ψηφίσει κάποιος που είναι υπέρ της θεσμοθετημένης συμβίωσης των ομοφυλόφιλων , της αποποινικοποίησης της κάνναβης αλλά εναντίον της οικολογικής υστερίας και του "δίκιου" των εργαζομένων;

Ανώνυμος είπε...

Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Γιατί όλα αυτά μαζί μόνο στην Ολλανδία συμβαίνουν φίλε Αλεξανδρε!