Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

ΕΦΥΓΕ Ο ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ

"Ομολογώ ότι με το ζόρι συγκράτησα τα δάκρυά μου τη στιγμή που άκουσα τον Ντέμη Νικολαΐδη να ανακοινώνει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΑΕΚ επειδή ο κόσμος στο ΟΑΚΑ αποδοκίμασε στο γκολ του Μαϊστόροβιτς. «Φταίω εγώ, γι' αυτό και φεύγω» είπε ο... Δον Κιχώτης της Ενωσης, την ώρα που ο ουρανός άστραψε και η γη σκίστηκε από στενοχώρια στα δύο."
Βασίλης Βέργης, εφημερίδα Goalnews

" Ο Νικολαΐδης όταν μιλάει για τον κόσμο της ΑΕΚ βγάζει... υποκρισία. Με τον κόσμο της ταυτίστηκε, από τον κόσμο της θεοποιήθηκε περισσότερο κι από ποδοσφαιριστές που είχαν μεγαλύτερη αγωνιστική προσφορά στην ομάδα. Αυτούς κοιτούσε στα μάτια όταν σκαρφάλωνε στα κάγκελα της σκεπαστής ή όταν επισκεπτόταν το δωματιάκι της Original. Oταν τους έδινε εισιτήρια ή ακόμη και χαρτζιλίκι (σε παιδιά που είχαν ανάγκη) ή όταν συναντούσε στην Ισπανία (ως παίκτης της Ατλέτικο) οπαδούς που πηγαινόφερναν το πανό κατά Μπάγεβιτς όταν ο τελευταίος ήταν προπονητής της ΑΕΚ. Aλλωστε ο ίδιος ο κόσμος ήταν όταν βρέθηκαν «απέναντι» που του υπενθύμιζε πως τον έκανε πρόεδρο, αλλά και πως θα τον διώξει κιόλας..."

Ευάγγελος Μίχος, εφημερίδα Goalnews

Ο Νικολαΐδης είχε αποφασίσει ότι θα φύγει και φεύγει νωρίτερα σε μια δύσκολη χρονιά. Οπως και με τη μεταγραφή στην Ατλέτικο, λέει ότι το κάνει για την ομάδα. Οπως και με τη μεταγραφή στην Ατλέτικο, έτσι και τώρα, πρώτα το κάνει για τον εαυτό του.

Αντώνης Πανούτσος, εφημερίδα Sportday

Η παραπάνω είναι μία μικρή "συλλογή" από αποσπάσματα σχετικά με την αποχώρηση του Ντέμη Νικολαϊδη από την προεδρία της ΑΕΚ. Υπάρχουν και άλλα πολλά σχόλια τα οποία κινούνται σε άλλο μήκος κύματος και τον εκθειάζουν, αλλά αυτά δεν έχουν αξία. Ανήκουν στο λεγόμενο "Ντεμοτεχνείο".
Εδώ και μέρες σκεφτόμουν τι να γράψω για την εσπευσμένη ολοκλήρωση μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης. Τι να πρωτογράψει κανείς; Για τα πάρτυ του ΟΑΚΑ το 2004; Για την ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας του γηπέδου; Για την γιορτή του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006; Για την ράβε-ξήλωνε λογική των μεταγραφών κάθε καλοκαιριού; Για τις παλινωδίες στην επιλογή του μοντέλου λειτουργίας της ομάδας; Για την καθυστέρηση ωρίμανσης των συνθηκών που θα επιτρέψουν την κατασκευή του γηπέδου; Για το προπονητικό των Θρακομακεδόνων; Για την κόντρα με τους οργανωμένους οπαδούς; Για την μη κατάκτηση ούτε ενός τίτλου; Για το μέτριο έως κακό θέαμα τις περισσότερες χρονιές; Για την αδυναμία προστασίας της ομάδας από την συμμορία του κατάπτυστου; Για την σωστή στάση απέναντι στους προπονητές; Για το διαφορετικό ύφος και ήθος σε ότι είχε να κάνει με την στάση της ΠΑΕ σε θέματα διαιτησίας και παρασκηνίου; Για την οικονομική εξυγίανση;
Όλα αυτά θα μπορούσα να τα αναλύσω διεξοδικά, αλλά νομίζω ότι το έχουν κάνει και με το παραπάνω οι εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Αυτό που θέλω να πω εγώ, είναι ότι ανεξάρτητα από τα πολλά λάθη που έκανε ο Ντέμης κατά την διάρκεια της θητείας του, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να χάσει από την αποχώρηση του παρά να κερδίσει.
Για την ΑΕΚ δεν το συζητώ. Σε βάθος χρόνου θα επανέλθει και θα ομαλοποιήσει την αγωνιστική και εξωαγωνιστική της πορεία , αλλά επί του παρόντος θα βγει χαμένη. Ο Ντέμης, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να κάνουν το άσπρο μαύρο, ένωνε και συσπείρωνε την ομάδα, παρόλο που δεν ήταν πλέον το πρόσωπο απόλυτης αποδοχής που ήταν στην αρχή της θητείας του. Ήταν το σημείο αναφοράς της ομάδας και η σημαία της. Η συνομοταξία του Χατζηχρήστου ήταν η μόνη που ήθελε την αποχώρηση του. Όχι για λόγους που αφορούσαν το καλό της ΑΕΚ, αλλά για ιδιοτελείς λόγους . Ο Ντέμης είχε πολλούς υποστηρικτές, και μεγάλη μερίδα των φιλάθλων πήγαινε γήπεδο διότι του έδειχνε εμπιστοσύνη. Δεν περίμενε να δει μεγάλη μπάλα, αλλά ήξερε ότι τα λεφτά που δίνει δεν θα καταλήξουν στην τσέπη κάποιου λαμόγιου. Με την παρούσα διοίκηση, η αίσθηση αυτή υπάρχει ακόμα, αλλά ο Ντέμης το απέπνεε αυτό απόλυτα. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον και δεν μπορώ να είμαι και πολύ αισιόδοξος όταν αναλογίζομαι ότι από την ομάδα έχουν περάσει πρόεδροι όπως Ψωμιάδης...
Αυτό που μου προκαλούσε και μου προκαλεί άσχημη εντύπωση σε όλη την πορεία του Νικολαϊδη στην προεδρία της ΑΕΚ, είναι η στάση των αθλητικών συντακτών προς το πρόσωπο του. Δεν περίμενα βέβαια από την ίσως πιο διεφθαρμένη και απολίτιστη επαγγελματική ομάδα της χώρας να ακολουθήσει άλλου είδους στάση προς έναν ποδοσφαιράνθρωπο όπως ο Ντέμης, αλλά ειδικά στην περίπτωση του, πραγματικά ξεσάλωσαν! Και το λέω αυτό όχι διότι δεν αποδέχομαι την διαφορετικότητα στην άποψη, αλλά διότι πολλές από τις κριτικές που δέχτηκε δεν ήταν επί των θεμάτων αρμοδιότητας του, αλλά προσωπικού τύπου προσβολές και ειρωνείες που έβγαζαν μία ακατανόητη αποστροφή και εμπάθεια. Τι τους έκανε, ρε παιδιά, και τον αντιπαθούσαν τόσο; Τους πείραξε κανένα συγγενικό πρόσωπο; Τους έκλεψε το ψωμί; Δεν νομίζω.. Διαβάστε π.χ. στην αρχή της ανάρτησης, τι γράφει αυτός ο ανεκδιήγητος, ο Βέργης (εκδότης της goalnews...).
Για τα αγωνιστικά, θα μπορούσαμε να σταθούμε σε πολλά. Το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου είναι το ότι δεν δημιουργήθηκε ένας βασικός κορμός παικτών και πάνω σε αυτόν να χτιστεί μία ανταγωνιστική ομάδα. Κάθε καλοκαίρι είχαμε 15 αποχωρήσεις και άλλες τόσες μετεγγραφές. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ομάδα ικανή να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Μπορείς να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα (όπως και έγινε) αλλά θέαμα δεν μπορείς να προσφέρεις. Χρειάζεται χρόνος. Και αυτόν τον χρόνο, ο Ντέμης τον είχε στη διάθεση του αλλά δεν τον εκμεταλλεύτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: