Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ (!) ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ...

Η Παγώνα είχε φέρει το ρακί κι ένα μπολ με ελιές.
- Η αποστολή των μοναχών δεν είναι να κερδίζουν χρήματα , απ' όσο ξέρω.
- Δεν είσαι καλά πληροφορημένη , αγαπητή μου! Πάντα έβγαζαν λεφτά οι μοναχοί! Τη βυζαντινή εποχή οι Κωνσταντινουπολίτες που ήθελαν να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους τα κατέθεταν στα μοναστήρια του Όρους, που τους χρέωναν φυσικά για αυτή την εξυπηρέτηση. Οι μοναχοί δάνειζαν επίσης χρήματα, με αρκετά υψηλό τόκο μάλιστα. Είμαι βέβαιος ότι αν ζητούσα δανεικά από τον Νεκτάριο θα μου έδινε! Είναι ένα χρυσό παιδί , κατέληξε σκάζοντας ξανά στα γέλια.
Η Παγώνα δεν του απάντησε. "Ξέρει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μαζί του" Στράφηκε σε εμένα.
- Αν σας τηλεφωνήσει ο Μηνάς...
Κόμπιασε , όχι όμως για πολύ.
- Να του πείτε ότι του έφτιαξα γιουβαρλάκια σούπα. Μας γύρισε την πλάτη και αποσύρθηκε. Το βλέμμα του άντρα της την ακολούθησε ώσπου βγήκε από το δωμάτιο. Λίγο αργότερα, στο βάθος του διαμερίσματος , άκουσα μια πόρτα να κλείνει.
- Τα μοναστήρια του όρους είναι πλουσιότατα, συνέχισε ο Καπιδάκης. Ακόμη και τα πιο φτωχά , όπως το Βουλγάρικο , είναι πλούσια. Οι εκτάσεις που απαλλοτρίωσε ο Βενιζέλος δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό μέρος της περιουσίας τους. Άλλωστε το κράτος εξακολουθεί να τους δίνει μια ετήσια αποζημίωση της τάξης των δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ για τα κτήματα που τους αφαίρεσε τότε. Μη σε εξαπατά το κακόμοιρο ύφος που παίρνουν οι μοναχοί όταν συναλλάσσονται με τον έξω κόσμο. Έχουν αναρίθμητες πολυκατοικίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έχουν νησιά , έχουν ακόμη και λίμνες. Τα απέκτησαν όλα αυτά κατά τον απλούστερο τρόπο, από δωρεές πλουσίων. Ο Έλληνας καπιταλιστής , όπως θα ξέρεις , είναι άκρως αφελής, πιστεύει ότι μπορεί ν' αγοράσει τον ουρανό όπως αγοράζει τη γη. Το πλουσιότερο μοναστήρι είναι ασφαλώς το Βατοπέδι. Το διοικούν Κύπριοι , που είναι πολύ καλύτεροι επιχειρηματίες από τους Έλληνες.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη , μ.Χ. (εκδόσεις Εξάντας)

6 σχόλια:

gatti είπε...

Κάτι ήξερε λοιπόν ο Αλεξάκης. Ε βέβαια, πρώτα επιχειρηματίες είναι οι μοναχοί και μετά ασκητές. Δεν θυμάσαι και το μοναστήρι που ευδοκίμησαν οι παπαροκάδες; Μεγάλη μπίζνα!

Αλήθεια το βιβλίο το έχεις διαβάσει; Το έχω στη βιβλιοθήκη μου, μαζί με άλλα δύο δικά του ("Το κεφάλι της γάτας", "θα σε ξεχνάω κάθε μέρα"), αλλά ακόμα δεν αξιώθηκα!

Alexandros είπε...

Ο Αλεξάκης γράφει και άλλα πολλά για τα λαμόγια-καλόγερους.
Ξέρεις για ποιο λόγο γράφουν το Βατοπέδι με "αι";
Διότι υποστηρίζουν ότι σημαίνει "παιδί του Βάτου" και όχι "πεδίο των βάτων". Και το υποστηρίζουν αυτό για να μας πείσουν ότι ο Βάτος , γιος του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιου, ίδρυσε την Μονή τον 4ο αιώνα και όχι τον 10ο.

Αυτό διαβάζω τώρα. 100 σελίδες μου μείνανε. Τα λέμε!

cynical είπε...

Καλημερα Αλέξανδρε. Αν δεν με απατα η μνημη μου και ο Μαριος Χακκας πρεπει να εχει γραψει ενα βιτριολοκο βιβλιο για το Ορος. Σκετη χολη ηταν..

Alexandros είπε...

Γεια σου cynical. Με έπιασες αδιάβαστο (όχι κάτι ασύνηθες). Θα ψάξω να μάθω περισσότερα για το έργο του Μάριου Χάκκα.

Madame de la Luna είπε...

Ε να, με κάτι τέτοια τρελαίνομαι. Καλύτερα να μην το σχολιάσω λοιπόν ;)

Μου άρεσε και η προηγούμενη ανάρτηση, όχι μόνο επειδή είμαι επισκέπτρια της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, αλλά επειδή θαυμάζω κι εγώ ώρες-ώρες την ευπιστία των ανθρώπων που στέλνουν τέτοια και παρόμοια e-mail. Για να μην μιλήσω για τα άλλα (αλυσίδες με κατάρες και ευχές κτλ). Λες να 'χω χάσει ανεπιστρεπτί την αθωότητά μου;

Καλησπέρα Αλέξανδρε...

Alexandros είπε...

@Madame de la luna

Κάποτε τρελενόμουν και εγώ. Τώρα τους παίρνω στην πλάκα. Αυτό τους αξίζει. Από την στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την Δημόσια περιουσία , τότε το μόνο που μας μένει είναι να γελάμε.

Δεν έχεις χάσει την αθωότητα σου. Οι κατασκευαστές αυτών των ημειλ έχουν μάλλον χάσει την σοβαρότητα τους.