Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΠΑΛΑ...


Έχω να γράψω αθλητικό ποστ πάρα πολύ καιρό. Από τις 29 Ιουνίου , ημέρα που γινόταν ο τελικός στο Euro μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας. Έκτοτε, συνέβησαν πολλά. Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές μεταγραφές και άρχισε ο χοντρός χαβαλές. Διότι όταν διαβάζεις τις Ελληνικές εφημερίδες την περίοδο των μεταγραφών δύο τινά συμβαίνουν: Ή είσαι κάτω των 18 ετών και πιστεύεις αυτά που γράφουν ή απουσιάζει το γέλιο από την ζωή σου και ψάχνεις να βρεις τρόπους να καλύψεις το έλλειμμα. Παρέλαση αστέρων που παρακαλάνε να παίξουν μπάλα στα "σαλόνια" του Ελληνικού πρωταθλήματος και καυτοί πιτσιρικάδες που σε μερικά χρόνια θα χτυπάνε την πόρτα της Ίντερ και της Ρεάλ. Αυτό είναι πάνω κάτω το όλο στόρι στις καλοκαιρινές μεταγραφές. Ώσπου στο τέλος έρχονται ο Μουν , ο Μπερνς και οι υπόλοιποι παικταράδες και τον Δεκέμβρη φτου και απ'την αρχή να καλύψουμε τα κενά...

Τι να γράψεις και τι να σχολιάσεις για όλα αυτά; Το άφησα και εγώ να περάσει, περιμένοντας να έρθει κανένα πραγματικά καλό παιχτάκι , και όντως ήρθε. Ο Ντιόγο είναι πολύ καλός παίκτης αν και δείχνει από την αρχή να προσαρμόζεται στις γνωστές ελληνικές συνήθειες που δεν είναι άλλες από τις βουτιές μέσα στις περιοχή. Βούτα και όλο και κάποιος θα τσιμπήσει. Κατά τα άλλα δείχνει να έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και φοβερό άλμα. Καλή προσθήκη και ο Αβραάμ , ενώ ο Ντουντού δείχνει να βαριέται πιο πολύ και από τον ταμία της Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων.

Από τις μεταγραφές του ΠΑΟ μόνο ο σέντερ φορ Ροντρίγκο μου γεμίζει το μάτι. Καλός παίκτης , ξέρει να κρατάει την μπάλα , να την μοιράζει σωστά και να βάζει και κάνα γκολάκι. Κατά τα άλλα πολύ κακό για το τίποτα. Την δουλειά του Σίλβα την κάνει και ο Μάτος, ενώ το δεξί μπακ ο Γκάμπριελ έχει τεχνική αλλά δεν παίζει καλή άμυνα. Οι υπόλοιποι παίκτες του κέντρου προβλέπεται να παίρνουν μία ευκαιρία κάθε τέσσερα παιχνίδια την ίδια στιγμή που το κέντρο της άμυνας μπάζει. Με 24 εκατομμύρια για μεταγραφές να παρουσιάζεις ίδια σχεδόν εικόνα με την περσινή συνιστά κατόρθωμα...

Η ΑΕΚ τώρα, προσπαθεί να φτιάξει ομάδα από την αρχή. Κάθε χρόνο διώχνει 15 παίκτες και αγοράζει άλλους τόσους. Ζητείται από όλους πίστωση χρόνου μέχρι να δέσει η ομάδα και να παίξει καλό ποδόσφαιρο χωρίς να υπολογίζεται το όποιο βαθμολογικό κόστος. Μόνο πέρυσι κατέβασε έτοιμη ομάδα (μιας χρήσης) με σκοπό να πάρει τον τίτλο και στο τέλος τα κατάφερε (ας όψεται η υπόθεση Βάλνερ). Μεγάλη μεταγραφή ο Κυριάκος , όχι τόσο φρόνιμη επιλογή ο Μπασινάς ειδικά για συμβόλαιο 3 ετών, ενώ ο Τζεμπούρ αν δεν αρχίσει τις τρέλες θα αφήσει εποχή! Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Χουνφράν είναι μία μετριότητα και θα φανεί στην πορεία.

Στο μεσοδιάστημα είχαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Είδα πολύ λίγο. Δεν με συγκινούν πια όπως παλιά. Γνωρίζοντας ότι οι κορυφαίοι αθλητές είναι σίγουρα ντοπαρισμένοι, χωρίς να μπορεί να ανιχνευτεί η ουσία που χρησιμοποιούν, δεν σου κάνει και πολύ κέφι να παρακολουθήσεις. Η Χαλκιά για παράδειγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι είχε πάρει και το 2004 την Μ3 απλώς δεν υπήρχε μέθοδος εντοπισμού της ουσίας μέσω του αντιντόπινγκ κοντρόλ. Φέτος που υπήρχε η δυνατότητα εντοπισμού, είδαμε τα αποτελέσματα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα με τους Τζαμαϊκανούς δρομείς. Έχουν βρει το μαγικό κοκτέιλ και σαρώνουν τα ρεκόρ. Ποιον μπορούν να πείσουν ότι είναι καθαροί; Με όλα αυτά, δεν σου λένε και πολλά οι αγώνες. Διότι ως γνωστόν οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι πρωτίστως ο στίβος και η κολύμβηση , τα υπόλοιπα αθλήματα έπονται.

Ένα από τα υπόλοιπα αθλήματα είναι και το μπάσκετ, όπου έγιναν αρκετά καλοί αγώνες με αποκορύφωμα για την εθνική μας το ματς με τους Αργεντίνους. Το είδα σε ένα μπιτς μπαρ στη Χίο μαζί με 100 τρελαμένους συμπατριώτες μου, ανάμεσα σε αυτούς και τον...Ντέιβιντ Νέλσον (πιο γνωστό ως Στεργάκο). 'Ήπιαμε το πικρό ποτήρι της ήττας και 3 βαρελίσιες μπύρες για να ξεπλύνουμε την αρμύρα από τα χείλη. Εκεί τελείωσαν για μένα οι αγώνες καθώς την μεθεπομένη αναχωρούσα για την μακρινή Σκανδιναβία.

Επέστρεψα στην Αθήνα 31 Αυγούστου ημέρα Κυριακή. Τι παιζόταν εκείνη την μέρα; Είχε το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και φρόντισα να είμαι και εγώ εκεί. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν είχα ξαναπάει στο ΟΑΚΑ από τότε που ανακαινίστηκε για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Η τελευταία φορά που πήγα , αν θυμάμαι καλά, ήταν σε ένα ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ το 1992 ή το 1993 στο οποίο μας καθάρισε ο Σαραβάκος μόνος του (τελικό σκορ 2-0). Στο φετινό ντέρμπι όμως, ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για τον ΠΑΟ , δεν υπήρχε Σαραβάκος. Και οι παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν υποτυπωδώς αυτό τον ρόλο (ο Ίβανσιτς και ο Χριστοδουλόπουλος κατά την γνώμη μου), ήταν εκτός ομάδος λόγω Τεν Κάτε. Η ΑΕΚΑΡΑ μας, διαψεύδοντας τους κινδυνολόγους που την θεωρούσαν τελειωμένη πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, πήρε ένα άνετο τρίποντο κόντρα σε ένα ΠΑΟ που δεν έκανε ούτε μία ευκαιρία.

Για τον μεγάλο αγώνα της Τούμπας δεν θα γράψω τίποτα. Σε μισή ώρα αρχίζει , οπότε πάω να συντονιστώ με το novasport 1. Εις το επανιδείν!

10 σχόλια:

gatti είπε...

Εχεις να γράψεις για αθλητικά τόσο καιρό; Πώς πέρασε!
Κι εγώ δηλαδή που διαβάζω το καλοκαίρι αθλητικές και κολλάω μάλιστα, ή είμαι κάτω από 18 ή μου λείπει το γέλιο; Θα πάρω το ...πρώτο! :))

Ο Ντιόγο δείχνει πως είναι καλός παίκτης, τουλάχιστον μέχρι τώρα βλέπεις ότι είναι δραστήριος και κινητικός, αλλά αυτές οι βουτιές του χαλάνε όλη την εικόνα του. Ο Ντουντού μου φαίνεται αργός, δεν ξέρω αν είναι θέμα βαρεμάρας που λες εσύ. Για τον Αβραάμ πάντως διαφωνώ, δεν μου γεμίζει το μάτι... Θα δείξει...

Εμένα πάλι για τον Ροντρίγκο τα αισθήματά μου είναι ανάμικτα. Είτε είναι πολύ καλός και δεν τροφοδοτείται αναλόγως είτε είναι ένας λίγο βελτιωμένος Κωνσταντίνου. Για τον Σίλβα τρέφω πολλές ελπίδες, νομίζω ότι ακόμα δεν είναι έτοιμος. Εξάλλου δεν περιμένω να παίρνει τη μπάλα και να τη βάζει στα δίχτυα δεν είναι αυτή η θέση του. Τον Γκάμπριελ τον είχα πάρει με στραβό μάτι πριν καν έρθει, με το που διάβασα τα στατιστικά και τις συστάσεις που τον συνόδευαν. Ποντάρω πολλά στον Ρουκάβινα και τον Χριστοδουλόπουλο, μόνο που αυτοί οι δύο πρέπει να δουλευτούν για να αποδώσουν. Ωστόσο και μόνο που ξόδεψε η ομάδα τόσα λεφτά και έχει αυτή την άμυνα αρκεί για να μην είμαι ικανοποιημένη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ είναι που δεν έχει ένα σταθερό σχεδιασμό. Την μια κάνει παιδομάζωμα για να "οικοδομήσει", την άλλη παίρνει ώριμους (έως υπερ-ώριμους) για να πάρει τίτλο κι έτσι κάθε χρόνο βρίσκεται να κάνει του κόσμου τις μεταγραφές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Στον Δώνη έχω εμπιστοσύνη πως μπορεί να φτιάξει ομάδα, αλλά θα τον αφήσουν;
Ο Κυργιάκος είναι καλή μεταγραφή (ζηλεύω), ο Μπασινάς ούτε κι εγώ συμφωνώ πως άξιζε τριετές συμβόλαιο. Ο Τζιμπούρ αν δεν παρουσιάσει πρόβλημα συμπεριφοράς μπορεί να αποδώσει πολλά.

Οι Ολυμπιακοί ήταν μια τεράστια απογοήτευση. Από την τελετή έναρξης που υπήρξε η αποθέωση της στρατιωτικής πειθαρχίας, μέχρι τους αγώνες ανάμεσα σε άτομα που γνώριζες πως ήταν ντοπαρισμένα, αλλά δεν τα έπιαναν τα μηχανήματα.

Το μπασκετάκι άξιζε, η Εθνική βρέθηκε εκεί που της άξιζε, οι άλλες ομάδες ήταν καλύτερές της, ο δε τελικός ήταν συγκλονιστικός!

Οσο για το μεταξύ μας ντέρμπι; Ο Τεν Κάτε την έπαθε σαν αρχάριος. Τι θα πει "δεν περίμενα να παίξει η ΑΕΚ έτσι;". Ωραία, δεν το περίμενες! Τώρα που το είδες, τι κάνεις; Συνεχίζεις σαν το αυτιστικό που μόλις ταράζεται χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο ξανά και ξανά. Αυτό μου θύμισε η επιμονή του να επιτεθεί με Σόουζα - Πετρόπουλο, απέναντι στους ...δίδυμους πύργους Κυργιάκο - Μαϊστόροβιτς (και ζητώ συγνώμη για το παράδειγμα με τα αυτιστικά, έμφαση ήθελα να δώσω, όχι να προσβάλλω).

Οσο για το ντέρμπι της Τούμπας; Κάθε μία από τις δύο ομάδες είχε ένα έλλειμμα, οπότε η ισοπαλία ήταν το πιο ταιριαστό αποτέλεσμα.

Alexandros είπε...

@gatti

Στα περισσότερα συμφωνούμε δηλαδή! Είδα το ματσάκι της Τούμπας και έχω να παρατηρήσω ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε-τηρουμένων των αναλογιών- καμιά μπάλα της προκοπής. Πήγε να πάρει το παιχνίδι με τον τσαμπουκά. Όπως το περίμενα. Αν το παιχνίδι γινόταν ένα μήνα μετά πιστεύω ότι θα κερδίζαμε. Όχι ότι εμείς κάναμε τίποτα καλό αλλά παίζαμε μέσα σε καμίνι...

Madame de la Luna είπε...

A, την απόλαυσα την ανάρτηση σας. Και το κομμάτι που αφορά τις μεταγραφές, αλλά κι αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρακάτω βέβαια διάβασα ότι είστε ΑΕΚ και στεναχωρήθηκα (αστειεύομαι, έτσι;), αλλά επειδή κι εμείς οι πικραμένοι έχουμε μια ελπίδα φέτος με τον Τεν Κάτε, λέω να μην κόψουμε την καλημέρα απο τώρα :) Πάντως, μες στο μυαλό μου είστε με τις μεταγραφές. Σκοπεύω μάλιστα να γράψω στο blog μια ανοιχτή επιστολή στον δικό μας, με μερικούς απλούς... μεταγραφικούς στόχους , σε περίπτωση που δεν μας πάει φέτος όπως ελπίζουμε το πρωτάθλημα (των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν). Δεν θα το προδώσω λοιπόν το θεματάκι, αλλά ο Κασίγιας για παράδειγμα, δεν νομίζετε ότι αποκλείεται να έχει κάτι καλύτερο να κάνει κι ευχαρίστως θα ερχόταν στην Ελλάδα; :) Καλημέρα.

Alexandros είπε...

Γεια σας Madame de la Luna!

Άλλη μία γυναίκα που γνωρίζει από ποδόσφαιρο. Περιμένω το ποστ σας για τους μεταγραφικούς στόχους για να δω αν συμφωνούμε. Αν και εμάς μας συμφέρει να μην μαγειρεύετε πριν πεινάσετε αλλά να τα κάνετε όλα τελευταία στιγμή, μπας και πάρουμε κανένα πρωτάθλημα...
Τα λέμε!

Stepas είπε...

Μέσα σε ένα κείμενο λογικού μεγέθους κατάφερες να αποτυπώσεις τα σημαντκότερα γεγονότα του αθλητισμού τους δύο τελευταίους μήνες!Στα περισσότερα συμφωνούμε βεβαίως.

Σε ένα θα διαφωνήσω.Στο σχόλιό σου παραπάνω για το ματς της Τούμπας. Η ΑΕΚ πήγε να πάρει το ματς με τσαμπουκά και τελικά κατάφερε να πάρει το καλύτερο δυνατό με βάση την απόδοσή της(την ισοπαλία). Εκνεύρισε τους παίκτες του ΠΑΟΚ με πολλά σκληρά μαρκαρίσματα και κουτοπόνηρες ενέργειες σε πολλές φάσεις. Ο Μουσλίμοβιτς έφαγε απίστευτο ξύλο. Όχι ότι και οι δικοί μας δεν έριχναν ξύλο, αλλά νομίζω ότι την ΑΕΚ συνέφερε να πάει το ματς στη δύναμη και όχι τον ΠΑΟΚ. Άλλωστε μέχρι και το 35' περίπου, όσο λειτουργούσε η ώθηση και ο ενθουσιασμός της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ έπαιξε ωραία μπαλίτσα (όχι κάτι τρομερό, αλλά 2-3 φασούλες με συνδυασμούς τις έκανε) σε αντίθεση με την ΑΕΚ που νομίζω δεν έκανε τίποτα σπουδαίο. Φυσικά το 1-1 είναι απόλυτα δίκαιο και η ΑΕΚ καλά έκανε και πήγε το ματς στον τσαμπουκά.Αυτό δείχνει ότι η ομάδα έχει χαρακτήρα σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ.

Alexandros είπε...

Γεια σου stepas!

Όπως η ΑΕΚ έτσι και ο ΠΑΟΚ ήθελαν απίστευτα το ματς. Δεδομένου ότι προκειται για δύο ομάδες καινούργιες, με πολλούς παίκτες στην αρχική ενδεκάδα που δεν έπαιζαν πέρυσι, το παιχνίδι πήγε μοιραία στη δύναμη. Είχε άλλωστε 45 λεπτά καθαρό ποδοσφαιρικό χρόνο. Τι άλλο να πούμε; Γκολ και ξύλο... Θεωρώ όμως , χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον ΠΑΟΚ ότι η ΑΕΚ σε 1 μήνα θα είναι μία διαφορετική ομάδα. Πιο στρωμένη και έτοιμη να κάνει και παιχνίδι. Διότι έχει τους παίκτες να το κάνει.

Madame de la Luna είπε...

Καλησπέρα! Ετοιμάζω το θέμα που σου έλεγα. Μπορώ να βάλω ένα Link και γι' αυτό εδώ; Nα διαβάσει και κάτι σοβαρό ο κόσμος;
Υ. Σ. Με τον ενικό, είμαστε okay;

Alexandros είπε...

Καλώς την!

Πάντα είμαστε οκ με τον ενικό. Ειδικά στο διαδίκτυο είναι ο πλέον ενδεδειγμένος.
Μπορείς να βάλεις όποια παραπομπή θέλεις. Το μπλογκ είναι ανοικτό για όλους. Και για τα κείμενα και για τις φωτογραφίες.
Θεωρώ τα δικά σου θέματα, πολύ πιο σοβαρά από τα ποδοσφαιρικά που περιγράφω εδώ...

Madame de la Luna είπε...

Ευχαριστώ! Αλλά δεν είναι έτσι. Έχεις πολλά θέματα που εμένα τουλάχιστον μ' ενδιαφέρουν (ιδιαιτέρως οι βιβλιοκριτικές). Εξάλλου γι' αυτό έρχομαι. Και για να βλέπω και φωτογραφίες απ' το νησί ;) Πάντως τώρα, ναι μεν για ποδόσφαιρο θα γράψω, αλλά κάνοντας και λίγη πλάκα (για να μην βαρεθούν κι οι κυρίες του blog). Oπότε, θα έχω εσένα παραπομπή για τα σοβαρά. Μόλις κατεβάσει την σχετική ανάρτηση ο συν-blogger Samael που κάνει παραπομπή σε μένα στο θέμα του, θ' ανεβάσω κι εγώ την καινούρια. Θα τα πούμε φαντάζομαι τότε... Καλό βράδυ!

Alexandros είπε...

@Madame de la Luna

Καλό βράδυ να έχεις.