Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ. ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Όταν ήμουν πιτσιρικάς άκουγα στο σχολείο , στα κρατικά κανάλια της ΕΡΤ και στον κοινωνικό μου περίγυρο ότι οι λαοί της Σκανδιναβίας αποτελούνται από ανθρώπους άχαρους, άοσμους, ψυχρούς και απόμακρους. Άκουγα επίσης ότι δεν είναι ευτυχισμένοι , δεν διασκεδάζουν και θα πουλούσαν ακόμα και την μάνα τους για να έρθουν να ζήσουν στον παράδεισο που λέγεται Ελλάδα. Οι δέκα μέρες που έρχονται στην χώρα μας αποτελούν την καλύτερη στιγμή της ζωής τους και την πιο νοσταλγική τους ανάμνηση.
Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει απόλυτα, για να μην πω ότι τα περισσότερα δεν ισχύουν καν. Είμαι σίγουρος ωστόσο ότι πάρα πολλοί Έλληνες όλα αυτά τα πιστεύουν και υμνούν την τύχη τους που δεν γεννήθηκαν Σουηδοί, Νορβηγοί ή Δανοί. Αναφέρομαι σε αυτούς τους λαούς διότι οι Φινλανδοί αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο. Μπορεί να ανήκουν στην Σκανδιναβία αλλά έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία με τους γείτονες τους.
Οι κάτοικοι, λοιπόν, των χωρών αυτών είναι μία χαρά άνθρωποι. Χαμογελαστοί, ευγενικοί, εξυπηρετικοί, όμορφοι, υγιείς, αθλητικοί, πολιτισμένοι, επιστημονικά εξελιγμένοι, φιλόζωοι, οικολόγοι, φυσιολάτρες, ευσυνείδητοι. Κατοικούν σε χώρες πανέμορφες , οι πόλεις τους είναι πεντακάθαρες, ανθρώπινες, πνιγμένες στο πράσινο και τα πάρκα και η έννοια «κυκλοφοριακή συμφόρηση» τους είναι παντελώς άγνωστη. Οι περισσότεροι κυκλοφορούν με το ποδήλατο, γυμνάζονται στους δρόμους μανιωδώς (είδα στο δρόμο δεκάδες ανθρώπους να κάνουν διατάσεις και άλλες ασκήσεις μετά από τζόκινγκ) και τηρούν όλους τους κυκλοφοριακούς κανόνες είτε οδηγούν αυτοκίνητο , είτε ποδήλατο , είτε είναι πεζοί.
Τα κτήρια είναι όλα (πραγματικά όλα!) καλοδιατηρημένα, ενταγμένα με τρόπο αριστοτεχνικό στο περιβάλλον και το πολεοδομικό σχέδιο των πόλεων είναι τόσο πετυχημένο που μέσα σε 2 μέρες τις γνωρίζεις απέξω και ανακατωτά. Οι συγκοινωνίες λειτουργούν πολύ καλά και οι υποδομές και ο εξοπλισμός τους είναι σε άριστο επίπεδο. Το βιοτικό επίπεδο (ειδικά της Νορβηγίας) βρίσκεται στα ύψη και οι έννοιες «φτώχια» και «ανεργία» βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού.
Ο μέσος ανειδίκευτος Σκανδιναβός καρπώνεται για την εργασία που παρέχει το λιγότερο 2.500 ευρώ με την φορολογία να κυμαίνεται μεταξύ 25 έως 60% ανάλογα με το εισόδημα. Τα χρήματα που παίρνει το κράτος μέσω της φορολογίας, αξιοποιούνται για την βελτίωση των κοινωνικών παροχών, την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και φυσικά για τον πολιτισμό και την επιστήμη. Η εγκληματικότητα δεν αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα και ο κόσμος στις πόλεις χαίρεται ανεπηρέαστος και ήσυχος τον απογευματινό και βραδινό του περίπατο είτε στο πάρκο είτε στο λιμάνι.
Θα γράψω μία τελευταία πρόταση για να δείτε το μέγεθος της πλάνης των Ελλήνων σχετικά με τους Σκανδιναβούς: Η ΔΑΝΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΕΡΙΣΥ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ
Υπέροχος φωτισμός σε κτήρια της Κοπεγχάγης
Ακόμα και οι διαφημίσεις είναι καλόγουστες και προσεγμένες

Πάρκο στην Κοπεγχάγη
Και η Κοπεγχάγη έχει κανάλια
Πολύχρωμα κτήρια στο καινούργιο λιμάνι (NYHAVN)
Πάρκο Tivoli. Η Eurodisney της Κοπεγχάγης
Η περιοχή NYHAVN το βράδυ
Ο κεντρικός δρόμος του Όσλο που οδηγεί στο Παλάτι
Υπέροχο κτήριο του Όσλο
Το φρούριο του Όσλο διατηρείται σε εκπληκτική κατάσταση
Μέρος του Φρουρίου του Όσλο
Πλατεία στο Όσλο
Τυπικό πάρκο στο Όσλο
Η είσοδος στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης
Πάρκο στη Στοκχόλμη
Θέα της Στοκχόλμης
Μία από τις πολλές γέφυρες τη Στοκχόλμης
Το Μουσείο Νομπέλ
Θέα της Στοκχόλμης
Θέα της Στοκχόλμης
Η κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης

Σουηδική ενδοχώρα
Θέα του Ελσίνκι
Σουβλάκι από Άλκη και Τάρανδο
Πάρκο στο Ελσίνκι
Και το Ελσίνκι έχει κανάλια
Ψητός σολωμός , ψάρι , καλαμάρια και τηγανητές πατάτες. Στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Ελσίνκι
Το Ελσίνκι όπως φαίνεται από το πλοίο
Σουηδικό Αρχιπέλαγος


Σουηδικό Αρχιπέλαγος

12 σχόλια:

Stepas είπε...

Καλώς τον!Σου εύχομαι καλή προσαρμογή μετά τις,όπως φαίνεται,φοβερές διακοπές που πέρασες.

Είχα δει στην εκπομπή του Τάσου Δούση "Εικόνες" (στον Alpha),το επεισόδιο με το ταξίδι του στη Φινλανδία.Προσπάθησε κι αυτός να μας αποδείξει ότι αυτά που σκεφτόμαστε στην Ελλάδα περί ξενέρωτων και ψυχρών Σκανδιναβών δεν ισχύουν.Απλά οι άνθρωποι εκεί έχουν τέτοιου είδους πολιτισμό που τους κάνει τόσο ευγενικούς και ντροπαλούς ώστε να φαίνονται απόμακροι.Τώρα το επιβεβαιώνεις κι εσύ και μάλλον θα συμφωνήσω.Πάντως εδώ στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι πολύ διαφορετικά και γι'αυτό μας φαίνονται τόσο ψυχροί οι Σκανδιναβοί.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό τους σύστημα,δυστυχώς, απ'ο,τι διαβάζω τα τελευταία 2-3 χρόνια,έχει αρχίσει και αυτό να ξηλώνεται με αργούς ρυθμούς.Ειδικά στη Σουηδία,γιατί στην Νορβηγία θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι λέξεις φτώχεια και ανεργία είναι ακόμη άγνωστες.Στη Σουηδία όμως έρχονται όλο και πιο κοντά στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και έχουν αρχίσει διάφορες ιδιωτικοποιήσεις με αρνητικό αντίκτυπο στο "κοινωνικό κράτος" που έχουν οικοδομήσει.

Επίσης κάτι που με απασχολεί σε σχέση με την Σκανδιναβία είναι τα μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών.Μήπως φταιει το ότι είναι σχεδόν όλα τέλεια;Μήπως φταίει το ότι οι νέοι φεύγουν από πολύ μικρή ηλικία από τα σπίτια των γονιών τους και τα ζουν όλα πολύ νωρίς;Δεν ξέρω.Με προβληματίζει αυτό το θέμα.

ΥΓ:Υπέροχες φωτο!

Alexandros είπε...

Γεια σου stepas!

Ευχαριστώ για τις ευχές. Το σχόλιο σου, είναι η χαρά του blogger. Μπαίνεις στην ουσία του ποστ και καταθέτεις την άποψη σου.
Πάνω σε αυτά που λες να σχολιάσω ότι οι Φινλανδοί δεν είναι τυπικός Σκανδιναβικός λαός. Έχουν περισσότερες επιρροές από τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) και την Ρωσία. Ούτε φυσιογνωμικά αλλά ούτε και από άποψη συμπεριφοράς "φέρνουν" στους Σουηδούς, τους Δανούς και τους Νορβηγούς. Πρόκειται για λαό ιδιαίτερα ξεχωριστό, που αγνοεί την λέξη διασκέδαση αλλά δεν αγνοεί καθόλου την λέξη μόρφωση. Βρίσκεται λοιπόν σε τελειώς διαφορετικό μήκος κύματος με τους λαούς των μεσογειακών χωρών.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι Σκανδιναβοί είναι πολύ πιο ανοιχτοί άνθρωποι και ιδιαίτερα χαρούμενοι!

Έχεις δίκιο όσον αφορά την Σουηδία. Η οικονομία της έχει υποχωρήσει σε σχέση με την οικονομία των άλλων χωρών. Ειδικά οι Νορβηγοί είναι σε τρελό (για τα Ελληνικά δεδομένα) επίπεδο πλούτου οργάνωσης και ευημερίας.

Τώρα όσον αφορά τις αυτοκτονίες αφενός το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην Φινλανδία και αφετέρου έχουν υποχωρήσει αισθητά τα ποσοστά αυτοκτονιών σε σχέση με το παρελθόν. Βασικό πρόβλημα πιστεύω είναι ο καιρός. Καλώς ή κακώς η διάθεση του ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαμό από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να ζεις σε μία χώρα που για 50 συνεχόμενες ημέρες δεν δύει ο ήλιος! Ή που για 70 συνεχόμενες μέρες έχει απόλυτο σκοτάδι...

gatti είπε...

Αφού ...συνήλθα από τη ...ζήλεια μου και αφού κατέβασα και έσωσα τις περισσότερες από τις φωτογραφίες που ανέβασες στο blog σου, νάμαι κι εγώ!

Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις αυτό που πίστευα εδώ και καιρό χάρη στη συναναστροφή μου με Σκανδιναβούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν σχέση ζωής μαζί τους. Είναι πολύ χαρούμενοι άνθρωποι και πολύ ευτυχισμένοι και παράλληλα το πολιτισμικό τους επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό. Είναι καλλιεργημένοι και πολύ ευγενικοί και είναι μύθος όσα λέμε τόσα χρόνια στην Ελλάδα γι αυτούς. Το ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα ξετρελαίνονται μ΄ αυτά που ζουν πρέπει να το εντάξουμε μόνο στο πλαίσιο της διαφορετικής εμπειρίας που ζουν, γιατί αν (και όσους) ρωτήσεις αν θα ήθελαν να ζήσουν στην Ελλάδα και είναι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι θα σου πουν όχι. Γιατί κανείς από αυτούς δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το υψηλό βιοτικό του επίπεδο, τις μεγάλες κοινωνικές παροχές, την καθαρή του πόλη για να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα της άθλιας κοινωνικής περίθαλψης, των τεράστιων ουρών στους δημόσιους οργανισμούς, της απελπιστικής κίνησης στους δρόμους, της βρομιάς, της μόλυνσης κ.λπ.

Είναι γεγονός ότι έχουν μεγάλους μισθούς και εξίσου μεγάλη φορολογία με τη διαφορά ότι εκεί όσα δίνουν στην Εφορία τους επιστρέφονται ως κοινωνικές παροχές. Ειδικά η Νορβηγία (έχω γνωστό παντρεμένο με Νορβηγίδα) μου έχει περιγραφτεί ως ο τελευταίος ίσως παράδεισος της Ευρώπης.

Για τη Φινλανδία δεν έχω γνώμη, εκτός από μια εμπειρία φίλης που πήγε για τριήμερο συνέδριο, την εποχή που δεν ξημέρωνε εντελώς και κόντεψε να τρελαθεί. Κι αν εκείνη δεν το άντεξε τρεις μέρες, αντιλαμβάνομαι πώς θα είναι για τους Φινλανδούς που το ζουν για μια ζωή...

Alexandros είπε...

Γεια σου gatti!

Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις. Και πληροφοριακά να σου πω ότι έπαθα πλάκα με την ομορφιά του Όσλο. Αν μου έλεγες να διαλέξω μία πόλη για να ζήσω (από τις 4 Σκανδιναβικές πρωτεύουσες) θα προτιμούσα τη Στοκχόλμη. Είναι η πιο μεγάλη και η πιο ζωντανή πόλη αλλά ταυτόχρονα είναι ανθρώπινη και γεμάτη φυσικές ομορφιές! Το Όσλο όμως είναι πραγματικά πανέμορφη πόλη. Πρόκειται για στολίδι. Αξίζει να το επισκεφτεί ο μέσος Έλληνας , για να διαπιστώσει τι σημαίνει να ζεις σε μία πόλη που είναι πεντακάθαρη , με τεράστιους δρόμους και με ανεξάντλητη φυσική ομορφιά. Όλα αυτά δεν τους χαρίστηκαν (όπως σε εμάς ο ήλιος και η θάλασσα) αλλά τα επιδίωξαν και τα πέτυχαν.

Βάσκες είπε...

Πράγματι πολύ όμορφες διακοπές σε μια πολύ ωραία γωνιά του πλανήτη.

Εμ άμα είσαι μεσ' την παραλία όλη τη χρονιά την κάνεις για το κρύο τον Αύγουστο!

Εύγε.

Madame de la Luna είπε...

Καλησπέρα κι απο μένα. Ψάχνοντας κάτι για τον Αινστάιν, βρήκα ένα παλιό σας post κι έτσι έφτασα ως εδώ να γράφω σχόλιο, μιας κι εγώ είχα την χαρά να επισκεφτώ τη Δανία. Βέβαια το δικό μου ταξίδι αφορούσε το Aarhus, αλλά η γνώμη μου είναι ίδια με τη δική σας. Το μοναδικό προβληματάκι που παρουσιάστηκε, αφορούσε την διασκέδαση (δεν ξέρω για την Κοπεγχάγη, αλλά εκεί που βρισκόμασταν εμείς υπήρχε μόνο αλκοόλ και καραόκε), αλλά χάρη σ' έναν Παλαιστίνιο μπάρμαν που είχε έντονες ακόμα τις αναμνήσεις απ' την Ελλάδα, ξεπεράστηκε κι αυτό. Μου θυμήσατε όμορφες στιγμές κι έτσι είπα να αφήσω μια καλησπέρα, αλλά τελικά έγραψα πολύ περισσότερα. Χάρηκα για τη Συνάντηση. Καλό σας βράδυ.

Alexandros είπε...

@βάσκες

όντως, στο νησί, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε όσα μπάνια θέλουμε. Είπαμε και εμείς να αλλάξουμε τελείως κλίμα. Άξιζε!

Alexandros είπε...

@ Madame de la Luna

Καλώς μας βρήκατε! Φαντάζομαι η επαρχία θα διαφέρει αρκετά από την πρωτεύουσα. Που να πρωτοπάς και τι να πρωτοδείς... Μακάρι να είχαμε παραπάνω ημέρες να γνωρίσουμε και τις μικρότερες πόλεις.
Χαίρομαι που σας βοήθησα να ανακαλέσετε παλαιές καλές στιγμές.

cynical είπε...

Tυχερούλη Αλέξανδρε! Καλώς επέστρεψες. Μήπως "πείραξες" τις φωτογραφιες και δειχνουν τόσο λαμπερές οι πόλεις;

Alexandros είπε...

Γεια σου cynical! Καλώς σε βρήκα. Μία μικρή ...έως μεγάλη επεξεργασία την έκανα. Όχι σε όλες αλλά σε αρκετές. Με το Microsoft Office Picture Manager.

Μπήκα στο blog σου και βρήκα καμιά 10αριά νέες αναρτήσεις. Να δούμε πότε θα βρω χρόνο να τις διαβάσω. Τα λέμε.

Σοφία είπε...

Λατρεύω τη Σκανδιναβία και έχω μεγάλο θαυμασμό για τους Σκανδιναβούς και ιδιαίτερα για τους Σουηδούς. Το μόνο που τους λείπει είναι ο καιρός (εξού και οι αυτοκτονίες). Το θέμα είναι ότι η κάθε χώρα έχει τα καλά της και τα κακά της, και όποιος πιστεύει ότι μία χώρα είναι ο επίγειος παράδεισος και όλοι οι άλλοι είναι άτυχοι, πλανάται οικτρά.

Το υπέροχο κτήριο στο Όσλο (αυτό το ροζ) δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, είναι μια μεγάλη αποθήκη!

Alexandros είπε...

Καλώς την Σοφία!

Όντως, κάθε χώρα έχει τα καλά και τα κακά της , το θέμα είναι τι συμβαίνει με τους πολίτες της.
Δεν μας μένει λοιπόν, παρά να υποκλιθούμε στους πολίτες που ζουν στις εξαιρετικές Σκανδιναβικές πρωτέουσες. Η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Και είναι σίγουρο ότι δεν είναι τυχαία τόσο όμορφες αυτές οι πόλεις.

Πέρασα έξω από το ροζ κτήριο αλλά δεν ήξερα ότι είναι αποθήκη. Ευχαριστώ για την πληροφορία.