Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ

Οι φίλοι του διαβάσματος είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουν τη σειρά βιβλίων της Ωκεανίδας με τίτλο: "Η περιπέτεια του ανθρώπου". Η σειρά αριθμεί μέχρι στιγμής 45 βιβλία. Δεν έχω διαβάσει πολλά, παρά μόνο τα εξής τρία : "Στην Καρδιά της Θάλασσας" , "Οι Επτά Κόρες της Εύας" και "Η Γυναίκα του Χαρτογράφου".
Για το πρώτο έχω γράψει εδώ και για το δεύτερο εδώ. Το τρίτο το είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια (νομίζω φθινόπωρο του 2005 ήταν) σε ένα ταξίδι στους Φούρνους Κορσεών. Το Νοέμβριο δεν έχεις και πολλές επιλογές στο υπέροχο αυτό νησάκι, οπότε και εγώ το είχα "ρίξει" στο διάβασμα. Το τελειώσα σε 3 μέρες. Τόσο πολύ με τράβηξε η ιστορία. Πρόκειται για την περιπέτεια μίας Περουβιανής ονόματι Ισαμπέλ Γραμεσόν. Παρεμπιπτόντως , η ιστορία (όπως και όλες οι ιστορίες της σειράς) είναι αληθινή. Βρισκόμαστε στις αρχές του 18ου αιώνα και κατά την διάρκεια μία επιστημονικής αποστολής Ευρωπαίων χαρτογράφων στο Περού και τον Ισημερινό , η Ισαμπέλ γνωρίζει και παντρεύεται έναν επιστήμονα με το όνομα Ζαν Γκοντέν. Όταν ο Ζαν χάνεται στον αφιλόξενο Αμαζόνιο, η Ισαμπέλ αποφασίζει, μετά από καιρό και αφού δεν είχε πλέον ελπίδες να τον ξαναβρεί, να διασχίσει τον Αμαζόνιο προς αναζήτηση του αγαπημένου της. Επρόκειτο για εγχείρημα απείρου δυσκολίας για την εποχή εκείνη, αλλά η θαρραλέα Ισαμπέλ αποφασίζει να το πραγματοποιήσει. Η συνέχεια επί του βιβλίου!
Από το οπισθόφυλλο:
Στις αρχές του 18ου αιώνα, μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων ξεκίνησε για μια επικίνδυνη αποστολή στη Νότια Αμερική, για να διαπιστώσει το ακριβές σχήμα της γης με βάση τις μετρήσεις της. Σκαρφαλώνοντας στις Περουβιανές Άνδεις κι αψηφώντας τη ζούγκλα, κατάφεραν με δυσκολία να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια κι αποκάλυψε τα μυστήρια μιας σχεδόν άγνωστης ηπείρου σ' έναν κόσμο που διψούσε για νέες ανακαλύψεις. Ο ένας δολοφονήθηκε, ένας άλλος υπέκυψε στον πυρετό κι ένας τρίτος –ο Ζαν Γκοντέν– παραλίγο να πεθάνει απ' την απογοήτευση. Μετά την αποστολή, ο Ζαν και η Περουβιανή σύζυγός του Ισαμπέλ Γραμεσόν, δυο αθώα θύματα πιασμένα στον ιστό της διεθνούς διπλωματίας, περιπλανήθηκαν στον Αμαζόνιο.Το μοναχικό ταξίδι της Ισαμπέλ σε αναζήτηση του Ζαν μετά από είκοσι χρόνια χωρισμού κατέπληξε την Ευρώπη της εποχής, αφού η επιβίωσή της –γεγονός πρωτόγνωρο στα χρονικά της εξερεύνησης του Αμαζονίου– αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της ανθρώπινης καρτερίας, της γυναικείας αποφασιστικότητας και της δύναμης της αφοσίωσης.Βασιζόμενος στα κείμενα των Γάλλων χαρτογράφων και ακολουθώντας τα ίχνη της Ισαμπέλ Γκοντέν, ο Ρόμπερτ Γουίτακερ υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη περιπέτειες, μηχανορραφίες κι επιστημονικά επιτεύγματα. Αφηγείται μια επική ιστορία αγάπης με φόντο τη «σπουδαιότερη επιστημονική αποστολή στον κόσμο».

4 σχόλια:

Stepas είπε...

Δηλαδή το προτείνεις για αυγουστιάτικο ανάγνωσμα,έτσι;

Ωραία γιατί έψαχνα ένα βιβλίο από αυτά που να μην μπορείς να το αφήσεις λόγω ενδιαφέροντος.

Σ’ευχαριστώ!

Τα λέμε

gatti είπε...

Ετσι όπως τα γράφεις και σε συνδυασμό με αυτά που αναφέρει το οπισθόφυλλο, πρέπει να είναι κάτι ανάλογο με τη "Μέτρηση του κόσμου" του Ντάνιελ Κέλμαν. Αν μοιάζει έστω και λίγο σ' αυτό το βιβλίο, τότε πρέπει να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Alexandros είπε...

@stepas
To προτείνω γενικώς. Εκτός του ότι μαθαίνες πολλά πράγματα όπως το πως οι Ισπανοί κατέκτησαν τις χώρες της Αμερικής και το πως ζούσαν τότε οι ντόπιοι με τους κατακτητές , αγωνιάς για την πορεία της Ισαμπέλ και τα απίθανα που μπορούν να συμβούν όταν διασχίζεις τον αμαζόνιο το 18ο αιώνα.

Alexandros είπε...

@gatti

Ξεκίνησα πριν από 2 χρόνια την μέτρηση του κόσμου και μετά μία ωρίτσα το παράτησα. Δεν μου άρεσε. Μπορεί μετά να γινόταν καλύτερο , μέχρι εκεί που διάβασα πάντως ήταν πολύ βαρετό. Η γυναίκα του χαρτογράφου επικεντρώνεται αρκετά στη ζωή του Περού και του Εκουαδόρ το 18ο αιώνα και πολύ περισσότερο στη τρομερή περιπέτεια της διάσχισης του Αμαζονίου. Αυτό μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον!