Κυριακή, 6 Ιουλίου 2008

Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


" Η ηχορρύπανση όχι μόνο «σκοτώνει» τα νεύρα και διαταράσσει τον ύπνο, αλλά μποροεί να βλάψει μόνιμα την ακοή και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται επίσης και για δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα ΝΕΑ, η ηχορρύπανση σε οποιαδήποτε μορφή της - είτε πρόκειται για τον θόρυβο από τα μέσα μεταφοράς, είτε για τους ενοχλητικούς ήχους γείτονα σε ακατάλληλη ώρα - αποτελεί ένα από τα δεινά της σύγχρονης εποχής.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ηχορρύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, όπως η μόλυνση στο νερό ή την ατμόσφαιρα. Στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη, ο θόρυβος είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που συνδέεται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Μόνο το 2006 καταγράφηκαν 350.000 καταγγελίες, σύμφωνα με την Αρλίν Μπρόνζαφτ, ψυχολόγο που μελετά το θέμα.
Σε έρευνα που έκανε, επιβεβαίωσε ότι ο επίμονος ήχος από τις ράγες των τρένων έχει άμεσο αντίκτυπο στις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, ενώ έρευνα του Ιmperial College του Λονδίνου κατέδειξε ότι η πίεση 140 εθελοντών που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου αυξάνεται ακόμη και στον ύπνο τους όταν περνάει αεροπλάνο.
Ο θόρυβος μπορεί επίσης να βλάψει την ακοή, να διαταράξει τον ύπνο, να μας καταστήσει νευρικούς και ευερέθιστους, να αυξήσει την πίεση του αίματος - επικίνδυνη προϋπόθεση για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.
«Ο θόρυβος πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο εκλαμβάνεται από το νευρικό σύστημα ως απειλή» επισημαίνει ο γενικός γιατρός Λούις Χάγκλερ από το Όκλαντ. «Ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε αυτήν την απειλή απελευθερώνοντας επινεφρίνη και κορτιζόλη, τις ορμόνες του στρες. Η πίεση αυξάνεται, παράγεται περισσότερο σάκχαρο και έτσι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε απειλή από το περιβάλλον».
Το χειρότερο, βέβαια, είναι όταν οι πολίτες είναι ακατάπαυστα εκτεθειμένοι σε πηγές θορύβου. Τότε ο οργανισμός δεν έχει το περιθώριο να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς και η πίεση του αίματος καθώς και οι παλμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η ηχορρύπανση στις σύγχρονες πόλεις όμως δεν επηρεάζει μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα πουλιά! Ορνιθολόγοι παρατήρησαν πως τα αηδόνια στο Βερολίνο κελαηδούν κατά 14 ντεσιμπέλ ψηλότερα για να ακουστούν…
"

5 σχόλια:

Βάσκες είπε...

Τι είπες; Δεν άκουσα με το κομπρεσέρ από δίπλα. Μίλα πιο δυνατά.

;)

gatti είπε...

Δεν έχω χειρότερο από τον θόρυβο. Ισως τώρα που το σκέπτομαι, αυτός είναι και ο λόγος που αποδίδω περισσότερο το βράδυ. Ακόμα και για τις εξετάσεις στο σχολείο νύχτα διάβαζα, το πρωί παρουσιάζω πρόβλημα συγκέντρωσης. Πολύ σημαντικά τα στοιχεία που παρέθεσες, αναρωτιέμαι, αυτή η αύξηση πίεσης σακχάρου κ.λπ. που γίνεται στον οργανισμό μας προκειμένου να αντιμετωπίσει την "απειλή" που λέγεται θόρυβος, δεν μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, όταν ο θόρυβος συνεχίζεται, αφού λογικά και η δική μας πίεση και σάκχαρο θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα;

Alexandros είπε...

Η Σάμος είναι η πιο ήσυχη πρωτεύουσα Νομού στην Ελλάδα. Ώρες ώρες (ειδικά το χειμώνα) νομίζεις ότι έχει παγώσει ο χρόνος. Ε, σας πληροφορώ ότι έμενα απέναντι από ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και είχαν σπάσει τα νεύρα μου. Τώρα που μετακόμισα ησύχασα.

Βάσκες με ακούς;;;

Gatti , αυτό ακριβώς λέει και το άρθρο. Ότι η συνεχής έκθεση σε παρατεταμένο θόρυβο μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Μάλλον λόγω της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχει ένα εκπληκτικό "video" , και το βάζω σε εισαγωγικά διότι είναι στο Word της Microsoft , το οποίο δείχνει σε fast forward τη ζωή των ενοίκων μίας πολυκατοικίας στην οποία οι παντώς είδους θόρυβοι (αεροπλάνα , ο γείτονας που παίζει κιθάρα , ο άλλος που χορέυει κ.α) προκαλούν τελικά γενική παράκρουση η οποία οδηγεί σε μακελειό!

candyblue είπε...

για φαντάσου....ακόμα να βρεθεί νερό στον Άρη?
λέω μήπως και μετοικίσουμε εκεί

Alexandros είπε...

Γεια σου candyblue

Περιμένουμε τα αποτελέσματα του Phoenix. Με το που δώσουν το ΟΚ , φύγαμε!