Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ

"Για τη σχέση μεταξύ μαθηματικών και λογοτεχνίας, έννοιες που και ο ίδιος «παντρεύει» στα μυθιστορήματα του, μίλησε ο Γάλλος μαθηματικός και συγγραφέας Ντενί Γκετζ, σε εκδήλωση στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερα γνωστός έγινε στο ελληνικό κοινό από τα μυθιστορήματα «Το θεώρημα του παπαγάλου», όπου ένας φόνος εξιχνιάζεται μέσα από τις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων και «Τα αστέρια της Βερενίκης», με θέμα την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τη μέτρηση της γης από τον Ερατοσθένη.
Όπως είπε ο κ. Γκετζ, ο συγγραφέας λειτουργεί ως Θεός και δημιουργεί το δικό του σύμπαν, το μυθιστόρημα. Για να αντέξει, όμως, το «σύμπαν» και να κρατήσει τον αναγνώστη πρέπει να έχει συνοχή, ανάλογη με αυτή στις μαθηματικές έννοιες.
Ο κ. Γκετζ παρομοίασε τη δομή του μυθιστορήματος με τα αξιώματα (στα οποία βασίζονται τα μαθηματικά), τους ήρωες με τα μαθηματικά αντικείμενα, που έχουν ιδιότητες και σχέση μεταξύ τους και την πλοκή με τα θεωρήματα.
Τον ομιλητή προλόγισαν ο καθηγητής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Πολυχρόνης Μωυσιάδης και η μαθηματικός και μέλος της ομάδας «Θαλής και Φίλοι» Κατερίνα Καλφοπούλου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Ντενί Γκετζ είναι καθηγητής μαθηματικών και ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού και έχει γράψει 10 μυθιστορήματα."
Αυτά είναι που με κάνουν να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι εκτός του κέντρου εξελίξεων και γεγονότων. Κέντρο θεωρώ μόνο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά και όχι μόνο γεγονότα και εμείς εδώ τα παρακολουθούμε εξ αποστάσεως και δια των Μ.Μ.Ε....
Επί του θέματος , πολύ καλός συγγραφέας ο Ντενί Γκετζ. Είναι ικανός να σε κάνει να αγαπήσεις τα μαθηματικά ακόμα και αν τα μισούσες στο σχολείο. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους γονείς θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τα μαθηματικά από μικρή ηλικία.
Τα βιβλία του που κυκλοφορούν σε Ελληνική μετάφραση :

8 σχόλια:

gatti είπε...

Και άμα ήσουν στην Αθήνα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα ήταν έτσι οργανωμένη η ζωή σου που πολύ δύσκολα θα προλάβαινες να παρακολουθήσεις τέτοιες εκδηλώσεις. Το πιθανότερο θα ήταν να είσαι κολλημένος στην κίνηση την ώρα έναρξής τους...

Με δεδομένο ότι αύριο θα κάνω την γνωστή ...έφοδό μου σε βιβλιοπωλείο (το πρόσχημα είναι η αγορά βιβλίου για φίλο που έχει γενέθλια αλλά δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να αγοράσω και για λογαριασμό μου) και θα πάρω το "Εγχειρίδιο Βλακείας" ποιο βιβλίο του Γκετζ με συμβουλεύεις να αγοράσω; Το "θεώρημα του παπαγάλου" ή "Τα αστέρια της Βερενίκης";
Υπόψιν πως προτιμώ όποιο από τα δύο έχει περισσότερο μυθιστορηματικό χαρακτήρα.

ΥΓ. Ελπίζω να το δεις και να μου απαντήσεις πριν το απόγευμα...

Alexandros είπε...

Τουλάχιστον θα είχα την δυνατότητα. Μπορεί βέβαια στο τέλος, όπως λες, να μην κατάφερνα να πάω...

Σε συμβουλεύω να πάρεις το "Μηδέν". Και "Τα αστέρια της Βερενίκης" καλό είναι. Το "θεώρημα του Παπαγάλου" δεν το έχω διαβάσει όλο. Το είχα αρχίσει πριν χρόνια και το παράτησα στη μέση. Με κούρασε λίγο.
Το μόνο άσχημο με το "Μηδέν" είναι η κακή ποιότητα του χαρτιού και της εκτύπωσης. Απαπάδεκτος ο Ψυχογιός σε αυτή την έκδοση. Εκτός αν ήταν έτσι χάλια μόνο το βιβλίο που αγόρασα εγώ...

gatti είπε...

Ωστε το "Μηδέν" είναι το καλύτερο ε; Οκ, αυτό θα πάρω τότε.
Αυτό το πρόβλημα με τον Ψυχογιό είναι μόνιμο. Να δεις τι άθλια εκτύπωση έχει η "Τριλογία του Καϊρου" του Μαχφούζ. Ασε η γραμματοσειρά που είναι τεράστια λες και απευθύνεται είτε σε πιτσιρίκια είτε σε μύωπες...


Νάσαι καλά Αλέξανδρε! Θα ...αναστενάξει πάλι το βιβλιοπωλείο! :-)

gatti είπε...

Λοιπόν, πήρα και το "Εγχειρίδιο Βλακείας" και το "Μηδέν".
Το "Εγχειρίδιο" δείχνει πολύ ευκολοδιάβαστο. Μικρό και ευχάριστο.

Για το "Μηδέν" λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά μάλλον έπεσες στην περίπτωση. Το αντίτυπο που πήρα είναι άψογο. Και σε ποιότητα χαρτιού και σε εκτύπωση. Ευτυχώς δηλαδή γιατί με τα βιβλία του Ψυχογιού έχω και ...προηγούμενα!

ΥΓ. Επί τη ευκαιρία...
Εχεις πρόσκληση!!!
:-)

Alexandros είπε...

@gatti
Όταν διαβάσεις το "μηδέν" θα ήθελα να μου πεις εντυπώσεις. Εμένα με συγκίνησε αρκετά θα έλεγα. Τώρα όσον αφορά την ποιότητα του αντιτύπου και εγώ το φαντάστηκα ότι ήταν η περίπτωση διότι τόσο κακή ποιότητα δεν δικαιολογείται με τίποτα.

Για το μπολογκοπαίχνιδο δεν έχω πρόβλημα να λάβω μέρος , απλά να σου πώ ότι είναι δεδομένο ότι θα παραβώ τον πέμπτο κανόνα. Αν αυτό δεν είναι πρόβλημα θα "παίξω".

gatti είπε...

Εννοείται ότι θα σου πω εντυπώσεις.
Εχω ήδη τρία βιβλία που μου συνέστησες.
Του Μαχφούζ, του Χαριτόπουλου και του Γκετζ. Συν τον Ζωγράφο των μαχών του Ρεβέρτε!
(Χρόνο πού θα βρω δεν ξέρω...).

Για το μπλογκοπαίχνιδο κανένα πρόβλημα, το ήξερα ότι δυσκολεύεσαι στον 5ο κανόνα. Αλλά τον έχουν παραβεί τόσοι άλλοι προσκαλώντας 10 και 20 άτομα που είσαι "καλυμμένος".

ΥΓ. Καλημέρα!

Βάσκες είπε...

To Θεώρημα του παπαγάλου έχω διαβάσει και ήταν πολύ συμπαθητικό ομολογώ.

Δεν προχώρησα περαιτέρω σε άλλα βιβλία του.

Μη σκοτίζεσαι και πολύ για το κέντρο και το απόκεντρο.

Απλώς κανόνισε ένα ή δύο ταξιδάκια το χρόνο και βγάζε τα αποθημένα σου, θέατρο κτλ.

Alexandros είπε...

@βάσκες
Όποτε βρω ευκαιρία την κοπανάω! Αυτό ομως γίνεται κυρίως σε αργίες και γιορτές. Με ότι αυτό συνεπάγεται...