Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΧΟΜΠΙ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σε μία εποχή που ο ελεύθερος χρόνος για πολλούς από εμάς είναι αρκετά περιορισμένος και το μεγαλύτερο μέρος αυτού το περνάμε στο σπίτι, υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χόμπι που συνδυάζει δημιουργικότητα, φαντασία, ποικιλία και φυσικά απόλαυση και ονομάζεται HOMEBREWING. Στα Ελληνικά μπορούμε να το μεταφράσουμε ως παρασκευή σπιτικής μπύρας. Στο εξωτερικό και κυρίως στις Αγγλοσαξονικές χώρες, το Βέλγιο και την Γερμανία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Υπάρχουν μεγάλα καταστήματα που πουλάνε όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει μπύρα στο σπίτι. Εταιρίες του εξωτερικού με έδρα την Αγγλία, την Αμερική, το Βέλγιο, την Γερμανία και την Αυστραλία διατηρούν ηλεκτρονικά καταστήματα από όπου μπορείς να παραγγείλεις από πρώτες ύλες μέχρι τα πιο εξεζητημένα εξαρτήματα. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο με την λέξη Homebrewing ή αλλιώς brewing beer at home θα σας εκπλήξει. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει κατάστημα που να πουλάει υλικά για παρασκευή μπύρας. Υπάρχουν κάποιοι αντιπρόσωποι που φέρνουν πρώτες ύλες και εξαρτήματα από το εξωτερικό αλλά η ποικιλία είναι περιορισμένη, οι τιμές λίγο τσιμπημένες και ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή (ειδικά για προϊόντα μη διαθέσιμα) σχετικά μεγάλος.
Εν πάση περιπτώσει, αν υπάρχει διάθεση όλα γίνονται. Στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένη η παρασκευή κρασιού. Πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, κυρίως στην επαρχία, φτιάχνουν το δικό τους σπιτικό κρασί. Για να κάνεις κρασί όμως, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες σοβαρές προϋποθέσεις. Βασικά χρειάζεσαι χώρο. Πολύ χώρο. Επίσης χρειάζεται να ξοδέψεις αρκετά χρήματα και φυσικά να έχεις αμπέλια. Αντίθετα με ότι ισχύει για το κρασί, για να φτιάξεις μπύρα χρειάζεσαι μία καθαρή και ευρύχωρη κουζίνα, μία μεγάλη κατσαρόλα χωρητικότητας άνω των 10lt, ένα "Kit" με τα βασικά εξαρτήματα παρασκευής μπύρας στο σπίτι, πρώτες ύλες, απολυμαντικά μέσα (π.χ. χλωρίνη ή μπεταντίν) και φυσικά γνώση. Πρέπει να διαβάσεις αρκετά. Για όσους τα πάνε καλά με την Αγγλική γλώσσα υπάρχουν βιβλία που περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Σπουδαίο βιβλίο είναι το "HOW TO BREW" του John Palmer και το "THE COMPLETE JOY OF HOME BREWING" του Charlie Papazian. Διαβάζοντας τα δύο αυτά βιβλία αποκτάς σημαντικές γνώσεις του αντικειμένου και από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα εμπειρίας και τριβής με το αντικείμενο. Στο πολύ καλό Ελληνικό site www.beer.gr υπάρχει forum με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για αρχάριους επίδοξους ζυθοποιούς.

Πάμε τώρα να δούμε το όλο θέμα λίγο πιο αναλυτικά. Καταρχήν, πως παρασκευάζεται η μπύρα; Η μπύρα αποτελείται από 4 βασικά συστατικά. Το νερό, την μαγιά, την βύνη κριθαριού ή άλλων δημητριακών και τον λυκίσκο. Όσο καλύτερο είναι το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε τόσο καλύτερη θα βγει η μπύρα.
Μαγιά είναι ένας μύκητας που μεταβολίζει τα σάκχαρα που περιέχονται στην βύνη και τα μετατρέπει σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Είναι παρόμοιο προϊόν με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.
Βύνη είναι το εκχύλισμα που προκύπτει μετά από ειδική επεξεργασία των σπόρων του κριθαριού ή κάποιου άλλου δημητριακού όπως για παράδειγμα το σιτάρι. Το εκχύλισμα αυτό αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από σάκχαρα, άμυλο, πρωτεΐνες και αμινοξέα.
Λυκίσκος είναι ένα φυτό τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται για να δώσουν την πικράδα της μπύρας και να της προσδώσουν άρωμα. Ο λυκίσκος έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η μπύρα κάνει καλό στην υγεία.
Τα παραπάνω, είναι τα βασικά υλικά ζυθοποίησης. Από κει και πέρα χρησιμοποιούνται δεκάδες άλλα προϊόντα τα οποία προσδίδουν άρωμα, γεύση, διαύγεια, αφρό, ανθρακικό και άλλα στοιχεία στην μπύρα μας.

Υπάρχουν 3 τρόποι παρασκευής σπιτικής μπύρας:
α) Από έτοιμο εκχύλισμα που περιέχεται σε κονσέρβα (Extract)
β) Από έτοιμο εκχύλισμα σε κονσέρβα σε συνδυασμό με επεξεργασία πρώτων υλών (Partial Mash)
γ) Μόνο από επεξεργασία πρώτων υλών (All grain)

O αρχάριος ζυθοποιός, εμού συμπεριλαμβανομένου, ξεκινά απαραιτήτως από τον (α) τρόπο έτσι ώστε να εξοικειωθεί με την διαδικασία. Μετά, αν θέλει περνάει στην δεύτερο τρόπο και καταλήγει στον τρίτο τρόπο που είναι και ο πιο "ψαγμένος".

Εδώ , εδώ και εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για κάθε τρόπο παρασκευής μπύρας.

Για να ξεκινήσει κάποιος από τον πρώτο τρόπο παρασκευής μπύρας, του αρκεί να αγοράσει ένα Starter Kit. Εδώ μπορείτε να δείτε τι περιλαμβάνει.


Κοστίζει περίπου 90 ευρώ και περιέχει δύο κάδους, θερμόμετρο, πυκνόμετρο, καπάκια, απολυμαντικό, αναδευτήρα και άλλα.
Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται είναι μία κονσέρβα. Η κονσέρβα περιέχει έτοιμη συνταγή για μπύρα. Διαλέγεις τι μπύρα γουστάρεις να φτιάξεις και αγοράζεις το ανάλογο κιτ. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι βασικοί τύποι μπύρας είναι 3: Μπύρες τύπου Ale (αφροζύμωτες), μπύρες τύπου Lager (βυθοζύμωτες) και μπύρες τύπου Lambic (ανοιχτής ζύμωσης). Το 90% των ετικετών που κυκλοφορούν είναι μπύρες τύπου Lager. H Amstel, η Heineken, η Μύθος και πολλές άλλες είναι Lager. Οι περισσότερες Βελγικές μπύρες όπως για παράδειγμα οι μοναστηριακές είναι τύπου Ale. Κονσέρβες με έτοιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε εδώ. Για όσους ενδιαφέρονται να παραγγείλουν από το εξωτερικό υπάρχει η ιστοσελίδα της εταιρίας Brouwland (http://www.brouwland.com/en/) η οποία έχει απίστευτη ποικιλία από προϊόντα.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Όποιος τύχει να διαβάσει το παρόν και ενδιαφέρεται, θα μπορέσει μέσω των link που δίνω, να αρχίσει να ψάχνει το θέμα. Αναρτώ δύο φωτογραφίες από τις μπύρες που φτιάχνω αυτή τη στιγμή και σε όσουν ακολουθήσουν το παράδειγμα μου, εύχομαι καλές ζυμώσεις!!!

Η Coffee Stout που ζυμώνει στον πρώτο κάδο. Την έβαλα την περασμένη Παρασκευή. Το Σάββατο θα κάνω μετάγγιση στον δεύτερο κάδο, σε 10 μέρες από τότε θα εμφιαλώσω και ένα μήνα μετά την εμφιάλωση θα είμαι έτοιμος για κατανάλωση!
Η Belgian Triple που έχω εμφιαλώσει εδώ και 1 εβδομάδα. Είναι μπύρα που χρειάζεται δίμηνη ωρίμανση. Σε 1 μήνα από τώρα θα είναι έτοιμη για κατανάλωση!

15 σχόλια:

nik pit είπε...

Πολύ ωραίο το χόμπι σου και πολύ καλή η ανάρτησή σου. Εύχομαι καλή επιτυχία στις βρασιές σου και εύχομαι επίσης, να παρασκευάσεις κάποια στιγμή εξολοκλήρου την δική σου μπύρα, με ντόπια προϊόντα.
Η βέλγικες triple, είναι από τις καλύτερες μπύρες του κόσμου, με πολύ ωραίες γεύσεις, έντονα αρώματα και μπόλικο αλκοόλ. Στην υγειά σου φίλε μου και πάλι μπράβο.

Alexandros είπε...

Σε ευχαριστώ nik.

Giorgos Varvakis είπε...

Εντυπωσιακή ανάρτηση Αλέξανδρε!!!
Πλούσιες, λεπτομερείς και κατατοπιστικές πληροφορίες, αναλυτικότατη διαδικασία και (ταρατατζούμ!!) φοβερό τελικό αποτέλεσμα!!
Κι εγώ που δεν είμαι λάτρης του συγκεκριμένου ποτού, έχω περάσει 3 φορές να ...χαζέψω :)
Καλή σου μέρα

Alexandros είπε...

Καλημέρα Γιώργο

Ούτε εγώ ήμουν λάτρης του συγκεκριμένου ποτού. Θα σου πω όμως κάτι. Αν πιεις πραγματικά ποιοτική μπύρα (π.χ. Mikkeller, La Trappe, Rochefort, Brewdog) ή ακόμα ακόμα και τις γνωστές στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό όπως την Paulaner και την Erdinger θα καταλάβεις μεγάλη διαφορά. Καμία σχέση με τα νεροπλύματα τύπου Amstel και Ηeineken.

cummulus είπε...

Ἔψαχνα πληροφορίες γιά τό θέμα, καί βλέπω ὅτι ἡ ἀνάρτηση εἶναι περιεκτικότατη στίς πληροφορίες της.
Καλές ..μπυριές!

Kυριακος Ξυδιάς είπε...

Πολυ καλες οι συμβουλες σου. Εγω απο Κυπρο ειμαι και ηδη φτιαχνουμε κρασι σπιτικο και ζυβανια αλλα παντα ημουν λατρης της μπυρας και με τισ συμβουλες σου σιγουρα θα το κανω. Συντομα θα σου στειλω αποτελεσματα.
Και παλι σε ευχαριστω πολυ

Alexandros είπε...

Cummulus και Κυριάκο, υπάρχει πλέον το κορυφαίο κατάστημα υλικών με την επωνυμία http://www.beer-deli.gr/ Μεγάλη ποικιλία και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Καλές μπίρες!!!

Κυριακος Ξυδιας είπε...

επισκεφτηκα την σελιδα και οντως ειναι πολυ καλη.Εκτος απο το κιτ brewferm deluxe τι αλλο να αγορασω για αρχη?? το ψηφιακο θερμομετρο φανταζομαι ειναι απαραιτητο??

Alexandros είπε...

Χρειάζεσαι μία μεγάλη κατσαρόλα, ένα θερμόμετρο, σακουλάκια βρασμού λυκίσκου και πρώτες ύλες.

κυριακος είπε...

Αλεξανδρε καλημερα και Χριστος Ανεστη. Εκανα παραγγελεια αυτα που χρειαζομαι απο το beer deli αλλα μου λεει οτι δεν τα στελνουν. Δηλαδη εκτος Ελλαδας δεν τα στελνουν αν γνωριζεις?? Τους εστειλα και email αλλα δεν απαντησαν.

Alexandros είπε...

Χρόνια πολλά Κυριάκο. Είναι χρονιάρες μέρες τώρα. Πάρε τηλέφωνο τον Πολ Εμμανουηλίδη στο κινητό του (6937397541) σε 2-3 μέρες. Είναι πολύ εξυπηρετικός. Θα σου πει. Καλά να περνάς.

ΓΓ είπε...

Αλέξανδρε γειά σου,
ωραίο άρθρο ξέρω ότι στο στέλνω καθυστερημένα αλλά ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την stout που φτιάχνεις. Θα ήθελα να μου πείς αν μπορείς με το brewferm deluxe kit να πλησιάσεις μία παρασκευή μπύρας όπως η Guiness. Ευχαριστώ Γιώργος

Alexandros είπε...

Γεια σου George Gaifyllias

Με το brewferm deluxe kit αγοράζεις τα βασικά. Χρειάζεται επίσης να έχεις μεγάλη κατσαρόλα, θερμόμετρο και ίσως και κάποια άλλα εξαρτήματα. Το δύσκολο για να πετύχεις την Guiness είναι η συνταγή... Εγώ την έχω πλησιάσει 1-2 φορές αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πάντως με τον βασικό εξοπλισμό, μία κατσαρόλα 30 λίτρων , εστία θέρμανσης (γκάζι ή αντίσταση ή μάτι κουζίνας) και ένα θερμόμετρο μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Αλλά επαναλαμβάνω, το δύσκολο είναι να βρεις συνταγή. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για συνταγές πες μου να σου στείλω, τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

xrisimopoiisa doxeio me vrysaki
ekana oles tis diddikasies opos prepei alla otan arxise na vgainoun fyssalides apo tin aeropagida arxise na vgainei kai to meigma,
epeidi itan mallon poli gemato to doxeio.
tote anoxia to vrysaki kai afairesa ligo meigma alla...meta stamatise na vrazei.
ti mporo na kano tora???

Alexandros είπε...

Μην ανησυχείς, δεν σταμάτησε να βράζει, απλώς μείωσες την πίεση του διοξειδίου επειδή αφαίρεσες όγκο από το δοχείο. Η ζύμωση συνεχίζεται κανονικά. Σε λίγο θα αρχίσει ξανά να βγάζει φυσαλίδες. Καλές μπίρες!