Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΔΕΙΑΝΟ..

και παρέα μου ο υπολογιστής και τα βιβλία μου. Η σύζυγος ποτέ δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο τοπικό νοσοκομείο και επέλεξε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη. Δεν σας το έχω πει, ε; Είναι έγκυος στον 7ο μήνα και κατά τα μέσα του Μάρτη περιμένουμε την γέννηση της κόρης μας. Γύρισα λοιπόν από τις διακοπές μόνος μου και συνειδητοποιημένος ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι διαφορετικοί. Δεν θα έλεγα ότι έχω μεγάλο κύκλο γνωριμιών εδώ στο νησί, το αντίθετο μάλιστα. Δύο-τρεις φίλους έχω όλους και όλους, οικογενειάρχες και αυτοί, οπότε δεν περιμένω παρά να περάσω πολλές μοναχικές ώρες. Δεν πειράζει, όλα μέσα είναι, οπότε αυτούς τους μήνες θα μαγειρεύω, θα σερφάρω, θα ακούω μουσική, θα παίζω σουμπούτεο και θα διαβάζω βιβλία. Ότι έκανα μέχρι τώρα δηλαδή!! Απλά δεν θα πρήζω την Βίκυ να δοκιμάσει το φαγητό που έφτιαξα, να διαβάσει το blog που ανακάλυψα, να υποστεί τις μουσικές μου προτιμήσεις, να περιορίζεται στο μέσα δωμάτιο όταν εγώ θα παίζω σουμπούτεο και δεν θα την υποβάλλω στο μαρτύριο της αναλυτικής εξιστόρησης και κριτικής του τελευταίου βιβλίου που διάβασα και για το οποίο δεν θα έλεγα ότι ενδιαφέρεται πάντα.
Μιας και μίλησα για βιβλία, και δεδομένου ότι στις διακοπές δεν έγινε τίποτα αξιοσημείωτο προς αναφορά, σήμερα θα αναρτήσω την καθιερωμένη λίστα με αυτά που διάβασα μέσα στο 2009. Πατώντας πάνω σε κάθε τίτλο μεταφερόμαστε στο site της Πρωτοπορίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Όσοι έχουν διάθεση ας ακολουθήσουν, παρουσιάζοντας και την δική τους λίστα είτε εδώ είτε στον δικό τους χώρο.

1. Μπορίς Βιάν - Θα φτύσω στους τάφους σας
2. Σεμπάστιαν Γιούνγκερ - Η απόλυτη καταιγίδα
3. Σίριλ Έϊντον - Ανακαλύψεις που άλλαξαν την ζωή μας
4. Αλμπέρ Καμύ - Η καλή και η ανάποδη
5. Τρούμαν Καπότε - Πρόγευμα στο Τίφφανυς
6. Μ. Καραγάτσης - Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν
7. Μ. Καραγάτσης - Το χαμένο Νησί
8. Ίαν ΜακΓιούαν - Εξιλέωση
9. Γιάννης Μακριδάκης - Η δεξιά τσέπη του Ράσου
10.Γκιγιέρμο Μαρτίνες - Η ακολουθία της Οξφόρδης
11. Γκιγιέρμο Μαρτίνες - Σχετικά με τον Ροδερέρ
12. Ναγκίμπ Μαχφούζ - Η σοφία μιας ζωής
13. Τσάρλς Μπουκόφσκι - Το ταχυδρομείο
14. Νταν Μπράουν - Το χαμένο σύμβολο
15. Γκάμπριελ Ντόβερ - Αγαπητέ κύριε Δαρβίνε
16. Φ. Ντοστογιέφσκι - Έγκλημα και τιμωρία
17. Λίζα Παπαδοπούλου - Αχρηστες γνώσεις χρήσιμες πληροφορίες
18. Έντγκαρ Άλλαν Πόε - Διηγήματα
19. Ζαν Κριστόφ Ρουφέν - Το άρωμα του Αδάμ
20. Ζοζέ Σαραμάγκου - Η πέτρινη σχεδία
21. Μάικλ Τζονς - Λένινγκραντ η πολιορκία
22. Γουστάβος Φλωμπέρ - Το ταξίδι στην Ελλάδα
23. Ρόμπερτ Χάρις - Παρασκήνια Εξουσίας

Το κορυφαίο: Το χαμένο Νησί, του Μ. Καραγάτση
Το χειρότερο: Το χαμένο Σύμβολο, του Νταν Μπράουν
Η απογοήτευση: Η Πέτρινη Σχεδία, του Ζ. Σαραμάγκου
Η ευχάριστη έκπληξη: Η δεξιά τσέπη του Ράσου, του Γ. Μακριδάκη
Το κλασσικό: Έγκλημα και Τιμωρία, του Φ. Ντοστογιέφσκι
Το ακατανόητο: Αγαπητέ κύριε Δαρβίνε, του Γκάμπριελ Ντόβερ

9 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Mε το καλό νάρθει η κόρη!!!
Η λίστα των βιβλίων πολύ καλή! Μερικά δεν τάχω διαβάσει και μου έδωσες καλές προτάσεις...

Benikos place είπε...

Καλημέρα! Με το καλό η κόρη! Πολύ ενδιαφέρουσα η λίστα, αν και θα πρότεινα αντί για το Ταχυδρομείο τα Ποιήματα του Μπουκόφσκι. Τα χαιρετίσματά μας στη Βίκυ.

librarian είπε...

Αλέξανδρε δεν σου κρύβω ότι σας σκεφτόμασταν και χαίρομαι που διαβάζω την ανάρτηση αυτή! Με το καλό να γεννηθεί λοιπόν και εύχομαι τα καλύτερα να πάρει και από τους δυο σας!
Μα που την άφησεις μόνη της τη Βίκυ;
Δυστυχώς η δική μου λίστα είναι πολύ φτωχή φέτος... εκτός κι αν βάλω όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία που έχω διαβάσει για τη σχολή που δε νομίζω να ενδιαφέρουν κανέναν!

gatti είπε...

Αλέξανδρε αυτά είναι υπέροχα νέα! Με το καλό να την δεχτείς την κόρη, αλλά και τη Βίκυ, που σε άφησε ...μπακούρι για τόσους μήνες (καλά έκανε που προτίμησε τη Θεσσαλονίκη, βέβαια, δεν το συζητώ, η ασφάλεια προέχει, δεν παίζουν μ΄ αυτά).

Πολύ καλή η λίστα και βλέπω πως αυτή τη φορά διάβασες πολλά βιβλία.

Ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω για την "Πέτρινη Σχεδία" αλλά μου έλυσες την απορία στο τέλος. Κρίμα που απογοήτευσε, αποθαρρύνομαι κι εγώ να το διαβάσω τώρα.

Μα είναι τόσο καλό το "Χαμένο Νησί"; Θα το διαβάσω σύντομα τότε.

Πες μου αν σου άρεσε η "Ακολουθία της Οξφόρδης" και η "Εξιλέωση". Εμένα μου είχαν αφήσει και τα δύο πολύ καλές εντυπώσεις.

Alexandros είπε...

@kariatida62

Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό διάβασμα

Alexandros είπε...

@Benikos place

Να είστε καλά! Τα έχω υπόψη μου τα ποιήματα του Μπουκόφσκι. Δεν είμαι όμως φαν της ποίησης και δεν ξέρω αν θα μου αρέσει.

Alexandros είπε...

@librarian

Σε ευχαριστώ πολύ. Η Βίκυ με άφησε μόνο μου! Εγώ μπακούρι στη Σάμο και εκείνη με γονείς και φίλους Θεσσαλονίκη. Εσύ το φτωχή πως το θεωρείς; Είμαι σίγουρος ότι έχεις διαβάσει τουλάχιστον 20 βιβλία. Να περνάτε καλά!

Alexandros είπε...

@gatti

Σε ευχαριστώ gatti! Να είσαι καλά!
Στη Σάμο δεν υπάρχει ιδιωτική κλινική και το κρατικό νοσοκομείο δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του. Τα γνωστά δηλαδή..

Σε αριθμό τα βιβλία είναι περισσότερα από άλλες φορές. Αλλά σε σύνολο σελίδων είναι μάλλον λιγότερα. Πέρυσι είχα διαβάσει το Σμήνος!

Η πέτρινη σχεδία δεν μου άρεσε. Το βαρέθηκα. Εσένα μπορεί να σου αρέσει βέβαια.

Για την εξιλέωση τα είχαμε πει και σε σχετική ανάρτηση που είχα κάνει. Καλό βιβλίο, αλλά το κομμάτι με τον πόλεμο μου είχε φανεί λίγο σαν τσόντα μέσα στην όλη ιστορία.

Η ακολουθία της οξφόρδης είναι από τα καλά βιβλία. Έξυπνο, ευανάγνωστο και φιλοσοφιμένο. Μου άρεσε εξίσου και το Σχετικά με τον Ροδερερ.

Τι να πω για το Χαμένο Νησί του Καραγάτση; Σε αυτό το βιβλίο ο μεγάλος αυτός συγγραφέας έδωσε τον καλύτερο του εαυτό! Έχω γράψει και ένα απόσπασμα. Στο θυμίζω: http://paramethorios.blogspot.com/2009/03/blog-post_4654.html

Τα λέμε!

angelina είπε...

Hello από τη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ για τις ευχές -εστω και στο blog του "μπαμπα". Κάνω τα αδύνατα δυνατά να επιστρέψω όσο το δυνατό πιο γρήγορα...μπακούρι μου. Οσο και να γκρίνιαζα, τώρα θα ήθελα πολύ να ακούσω την κριτική για οποιοδήποτε "αδιάφορο" βιβλίο έχεις διαβάσει. Το Χαμένο Νησί του Καραγάτση είναι το μόνο που έχω διαβάσει και εγώ και συμφωνώ οτι είναι ένα από τα καλύτερα που διάβασα φέτος. Βέβαια, η σύγκριση είναι λίγο άδικη, μιας και τα υπόλοιπα είχαν να κάνουν με το πόσο δύσκολος είναι ο πρώτος χρόνος ζωής του παιδιού σου και οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στην εγκυμοσύνη (γιατί έτσι έπρεπε να είναι ο τίτλος τους χα). Φιλιά από την κόρη....