Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΝ ΡΟΜΕΛ

"Όπως πολλοί από την γενιά μου, δεν πήγα στον πόλεμο με σοβαρότητα και φρόνηση όπως, σύμφωνα με του Λάο Τζου, οφείλει να κάνει ο σοφός άνθρωπος. Γύρισα όμως έτσι απ' αυτόν"
Με αυτήν την φράση τελειώνει τα απομνημονεύματα του ο Τσάπμαν (για τους φίλους Τσαπ). Ο Τσαπ ήταν ένας Άγγλος συγγενής του Πρέσσφιλντ, εκδότης στο επάγγελμα, ο οποίος έλαβε μέρος στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα στις μάχες της Βόρειας Αφρικής. Το "Σκοτώστε τον Ρόμελ" είναι ένα μυθιστόρημα του γνωστού Στίβεν Πρέσσφιλντ (Οι πύλες της φωτιάς, Οι αρετές του πολέμου,κ.α), που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Προϊόν μυθοπλασίας αποτελεί μόνο το κομμάτι του βιβλίου που αναφέρεται στις επιχειρήσεις της περιπόλου του Τσάπμαν. Ο βασικός κορμός του βιβλίου στηρίζεται στις μάχες μεταξύ των Άγγλων του Στρατηγού Μοντγκόμερι και των Γερμανών του περίφημου Ρόμελ. Ο Ρόμελ είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των συμμαχικών δυνάμεων καθώς κερδίζοντας την μία μάχη μετά την άλλη ήταν έτοιμος να καταλάβει το Σουέζ και κατ' επέκταση τα πετρέλαια της μέσης ανατολής, μία εξέλιξη που θα έφερνε τους Γερμανούς σε τρομερά πλεονεκτική θέση όσον αφορά την έκβαση του πολέμου. Προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια καταστροφική εξέλιξη, οι Άγγλοι συλλαμβάνουν ένα σχέδιο αντίδρασης , απελπισμένο αλλά απόλυτα αναγκαίο. Να στείλουν ειδικές μικρές και ευκίνητες δυνάμεις (SAS, LRDG) πίσω από τις γερμανικές γραμμές, για να σκοτώσουν τον Ρόμελ. Μόνο ο θάνατος αυτού του θρυλικού Στρατηγού θα έβαζε τέλος στην προέλαση των γερμανικών πάντσερ. Μία από αυτές της ομάδες δράσης έχει για μέλος της τον ήρωα και αφηγητή της ιστορίας, τον Ρ. Λόρενς Τσάπμαν.
Το βιβλίο του Πρέσσφιλντ δεν διακρίνεται από λογοτεχνική ιδιαιτερότητα ούτε από απρόσμενη μυθιστορηματική πλοκή, όπως άλλωστε ισχύει για τα περισσότερα βιβλία του. Αντιθέτως, στηρίζεται στις ακριβέστατες περιγραφές οπλισμού, πολεμικής τακτικής, διοικητικών εντολών, επιχειρησιακών πρωτοκόλλων και ιστορικών προσώπων και μαχών. Αναλύει λεπτομερώς τις διάφορες επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του πολέμου στην Αφρική. Περιγράφει με επιτυχία τις αντίξοες και σκληρές συνθήκες της ερήμου και εξάρει την ανδρεία των στρατιωτών και αξιωματικών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Και τέλος, στο καλύτερο κομμάτι του βιβλίου, αναδεικνύει το μεγαλείο ηθικής και τιμιότητας των στρατιωτών που κατά την διάρκεια της μάχης περισυλλέγουν και παραδίδουν τους τραυματίες και ετοιμοθάνατους εχθρούς τους , αντί να τους σκοτώσουν επί τόπου. Αυτό, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, εκτός από μία τίμια και ηθική πράξη, θα τους γλιτώσει και από πολλές δυσκολίες και κακοτοπιές.
Οι περισσότεροι ήρωες του Πρέσσφιλντ, στην πατρίδα τους ζούσαν μία συνηθισμένη ζωή και αρχικά είδαν τον πόλεμο σαν μία ευκαιρία να κάνουν κάτι σπουδαίο. Ήθελαν να γράψουν ιστορία. Ένιωθαν ότι λάμβαναν μέρος σε κάτι μεγάλο και σημαντικό.
Στην πορεία όμως, διαπιστώνουμε ότι έχουν συνείδηση του παραλογισμού που διακρίνει τον πόλεμο. Καταλαβαίνουν ότι απέναντι τους έχουν ανθρώπους ακριβώς όπως και εκείνοι, με οικογένεια, παιδιά, φίλους και γονείς. Δεν είναι πολεμοχαρείς, αγωνίζονται μόνο για την επιβίωση τους. Σκοτώνουν για να μην σκοτωθούν.
Κλείνοντας να πω ότι το "Σκοτώστε τον Ρόμελ" είναι ένα κλασσικό βιβλίο περιπέτειας και δράσης γραμμένο για να γίνει ταινία. Σε λίγα χρόνια θα το δούμε στη μεγάλη οθόνη. Όποιος θέλει να διαβάσει κάτι απλό και χωρίς βαθυστόχαστους προβληματισμούς, ας το αρχίσει. Δεν θα κερδίσει και πάρα πολλά , παρά μόνο κάποιες ώρες διασκέδασης , σαν να βλέπει για παράδειγμα το Saving private Rain ή το Band of Brothers.

4 σχόλια:

librarian είπε...

Δεν έχω διαβάσει καθόλου Πρέσσφιλντ αλλά το συγκεκριμένο μου φαίνεται ενδιαφέρον.
Σίγουρα θα είναι καλό και σαν ταινία.

gatti είπε...

Tα προηγούμενα βιβλία του Πρέσφιλντ που αναφέρεις ("Πύλες της φωτιάς", "Αρετές του πολέμου") τα έχω ήδη στη βιβλιοθήκη. Δεν έχω όμως ασχοληθεί καθόλου παρά το γεγονός ότι από παντού τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Τελικά δεν ξέρω τι είναι καλύτερο για να τα διαβάσω κάποια στιγμή. Να αγοράσω και αυτό που περιγράφεις ώστε σε μια στιγμή αναζήτησης να το επιλέξω από τη βιβλιοθήκη, ή να μην αγοράσω τίποτα νέο για πολύ καιρό μπας και μικρύνει η λίστα με τα αδιάβαστα;

Επειδή δεν το βλέπω εύκολο το δεύτερο, το πιθανότερο είναι να μπει και ο ...Ρόμελ στη βιβλιοθήκη.

Καλημέρα, Αλέξανδρε!

Alexandros είπε...

@librarian

Από λογοτεχνικής άποψης αδιάφορο. Μυθιστορηματική πλοκή ελάχιστη. Ακριβέστατες περιγραφές της ερήμου και των πολεμικών επιχειρήσεων καθώς ορισμένες ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Αυτό είναι με λίγα λόγια το "Σκοτώστε τον Ρόμελ". Δες το μια και καλή σε ταινία! Καλό βράδυ!

Alexandros είπε...

@gatti
Και δεν το παίρνεις και αυτό....Ένα πάνω ένα κάτω δεν τρέχει και τίποτα. Έχω ακούσει και εγώ καλά λόγια ειδικά για το "Πύλες της φωτιάς" (το έχω κιόλας), αλλά από το λίγο που διάβασα θεωρώ ότι σε αυτό το είδος της ιστορικής μυθοπλασίας, ο Μανφρέντι είναι πιο καλός. Καληνύχτα!