Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009

Ο ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες αναρτήσεις, θεωρώ την σειρά βιβλίων της Ωκεανίδας "Η περιπέτεια του ανθρώπου ", ως μία από τις καλύτερες που κυκλοφορούν. Η σειρά εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο και έχει φτάσει αισίως τα 46 βιβλία! Ένα από αυτά είναι και το βιβλίο του Τομ Ρέις "Ο Ανατολίτης". Όχι, δεν αναφέρεται σε κάποιον που είχε πολλές γυναίκες να ικανοποιούν τις επιθυμίες του και να τον υπηρετούν, αλλά σε ένα Αζέρο συγγραφέα του μεσοπολέμου. Ο Τομ Ρέις είναι Αμερικανός δημοσιογράφος εβραϊκής καταγωγής. Όταν το 1998 ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους (καταγραφή της νέας πετρελαϊκής άνθησης) στο Μπακού, θέλησε να γνωρίσει την κουλτούρα της χώρας διαβάζοντας το σημαντικότερο λογοτεχνικό δημιούργημα της, κάτι σαν εθνικό βιβλίο μπορούμε να πούμε, το "Αλί και Νινώ" . Πρόκειται για βιβλίο σε στυλ ρομάντζο (ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στον Καύκασο, τις παραμονές της Ρωσικής επανάστασης) που γράφτηκε πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο από κάποιον συγγραφέα ονόματι Κουρμπάν Σαϊντ. Ο συγγραφέας αυτός καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς ήταν γνωστό και συμφωνούσαν όλοι, ότι το όνομα Κουρμπάν Σαϊντ ήταν ψευδώνυμο. Ποιος ήταν στα αλήθεια ο Κουρμπάν Σαίντ; Μετά από έρευνες για την πετρελαϊκή άνθηση της περιοχής του Καυκάσου, ο Τομ Ρέις βρήκε ένα βιβλίο με τίτλο "Αίμα και πετρέλαιο στην ανατολή" που πρωτοεκδόθηκε τη δεκαετία του '30. Συγγραφέας του βιβλίου κάποιος Λεβ Νουσιμπάουμ.
Έκει ήταν που άρχισε να λύνεται το μυστήριο. Παρατήρησε κάποιες παράξενες ομοιότητες ανάμεσα στο "Αλί και Νινώ" και στο "Αίμα και πετρέλαιο στην ανατολή", κάτι που τον έκανε να εκτιμήσει ότι οι συγγραφείς των δύο βιβλίων είναι το ίδιο πρόσωπο. Όταν άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της όλης υπόθεσης, διαπίστωσε ότι ο Λεβ Νουσιμπάουμ, γνωστός και ως Κουρμπάν Σαίντ ή Εσάντ Μπέης είχε γίνει διάσημος στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως συγγραφέας βιογραφιών του τσάρου της Ρωσίας και του Στάλιν. Είχε έντονη κοινωνική ζωή και είχε εμπλακεί σε αρκετά κοινωνικά σκάνδαλα. Αποφάσισε λοιπόν να γράψει την βιογραφία του εθνικού συγγραφέα του Αζερμπαϊντζαν.
Το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί ταυτόχρονα βιογραφικό και ιστορικό. Διατρέχει όλοι την ιστορία της περιοχής, αλλά και της Ευρώπης, από την Ρωσική επανάσταση μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Με πολλές λεπτομέρειες, αναλύει την άνοδο και την πτώση του Μπακού, μίας πάμπλουτης λόγω του πετρελαίου πρωτεύουσας, που παρήκμασε εξαιτίας της επικράτησης των μπολσεβίκων. Όταν οι επαναστάτες-εγκληματίες μπολσεβίκοι άρχισαν τις σφαγές φτάνοντας μέχρι το Μπακού, ο Λεβ με τον πατέρα του κατάφεραν να διαφύγουν δυτικά και διαμέσου της Κωνσταντινούπολης να καταλήξουν στην Ευρώπη και τελικά στη Γερμανία. Η ζωή του Λεβ περιγράφεται αναλυτικά από τα παιδικά χρόνια μέχρι το θάνατο του, χάρη σε κάποια αυτοβιογραφικά σημειωματάρια που βρέθηκαν και έριξαν φως σε πολλά μυστήρια της ζωής του. Ο Λεβ πέρασε πολλές φάσεις. Έζησε έντονα και κινηματογραφικά. Γεννήθηκε το 1905 και πέθανε το 1942. Μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια κατάφερε να γράψει 16 βιβλία, από τα οποία πολλά έγιναν επιτυχίες διεθνώς.
Το βιβλίο μπορώ να πω ότι με κούρασε λίγο. Μάλλον λόγω του όγκου του (629 σελ.). Ίσως να μην είμαι εγώ τόσο συνηθισμένος να διαβάζω ιστορικά βιβλία με πλήθος λεπτομερειών, ημερομηνιών, πολιτικών γεγονότων και αποφάσεων. Πάντως για τους λάτρεις του είδους, πρόκειται για εξαιρετικό βιβλίο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!


Υπάρχει μία εξαιρετική περιγραφή του βιβλίου εδώ και μία σύντομη αναφορά στον Κουρμπάν Σαίντ εδώ.

8 σχόλια:

Σοφία είπε...

Φαίνεται ενδιαφέρον, αν και δεν είναι το είδος βιβλίου που προτιμώ (ιστορικό, πολλές σελίδες κ.λπ.).

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ είπε...

αυτό που θαυμάζω σε σένα είναι που μπορείς και διαβάζεις τα πάντα!
Ακόμη και τα πολυσέλιδα βιβλία που ομολογείς πως το θέμα τους-με κάποιον τρόπο- σε κουράζει!

Είσαι μοναδικός στο είδος σου Αλέξανδρε, διαβάζεις συνέχεια και διαβάζεις τα πάντα...
Νομίζω πως θα πρέπει κάποια στιγμή κάποιος να γράψει ένα βιβλίο με κεντρικό ήρωα εσένα!

librarian είπε...

Όντως είναι πολύ καλή η σειρά αυτή της Ωκεανίδας. Καθόλου δεν το ήξερα το συγκεκριμένο βιβλίο. Ακούγεται ενδιαφέρον αλλά δε νομίζω ότι θα μου άρεσε.
Σε χαιρετώ.

Alexandros είπε...

@Σοφία

Καλημέρα Σοφία. Είναι όντως ενδιαφέρον, αλλά αν δεν σου αρέσει ιστορία, διαβάζεται δύσκολα..

Alexandros είπε...

Καλημέρα Κατερίνα!

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι αλήθεια ότι έχω ευρύ φάσμα προτιμήσεων, μου αρέσει να ψάχνω διάφορα είδη βιβλίων, αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που δεν τις έχω αγγίξει καθόλου. Δεν μου αρέσει η ποίηση βασικά, και κατά δεύτερο λόγο τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά βιβλία. Αντίθετα μου αρέσει πάρα πολύ το ιστορικό μυθιστόρημα και τα εκλαϊκευμένα επιστημονικά.
Για ήρωας βιβλίου δεν νομίζω να κάνω. Οι ήρωες συνηθίζεται αν μη τι άλλο να έχουν συναρπαστική και απρόβλεπτη ζωή. Η δική μου είναι πολύ συμβατική για να ενδιαφέρει.Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον! Τα λέμε!

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο όπως και κάθε βιβλίο απευθύνεται στον αναγνώστη συνάνθρωπο. Με το να αναφέρουμε ότι ένα βιβλίο δεν ανήκει στο είδος που προτιμάμε για ανάγνωση είναι τουλάχιστον "άκαιρο", αλλά και σημάδι της εποχής μας γιά την επιβολή της κατευθυνόμενης και ελεγχόμενης ¨γνώσης¨. Ποτέ δεν ξέρουμε αν έστω και σε μία σελίδα η παράγραφο ενός βιβλίου κρύβεται ένας πνευματικός θυσαυρός, δημιούργια του ανθρώπινου νοού και των συναισθημάτων. Η εκ των προτέρων απόρριψη ανάγνωσης του γραπτού λόγου, ας μας προβληματίσει όλους.

Alexandros είπε...

@librarian

Από την σειρά "Η περιπέτεια του Ανθρώπου" έχω διαβάσει ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Ονομάζεται "Στην καρδιά της θάλασσας" και είναι ένα από τα καλύτερα που διάβασα. Καλή σου μέρα!

Madame de la Luna είπε...

Δεν είχα ιδέα. Και μ' ενδιαφέρουν τα ιστορικά βιβλία. Θα το έχω υπόψη... Καλησπέρα.