Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΛΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Επέστρεψα στη βάση μου. Καλές οι διακοπές αλλά και το σπιτάκι μου δεν μπορώ να πω…μου έλειψε. Πήγα Θεσσαλονίκη, Δράμα, Παρανέστι, Ξάνθη και γύρισα στη Σάμο μέσω Καβάλας με το πλοίο της άγονης γραμμής. Άγονη όνομα και πράγμα. Είκοσι ολόκληρες ώρες για να κάνει την απόσταση Καβάλα-Σάμο μέσω Λήμνου, Μυτιλήνης και Χίου. Παρεμπίπτοντος, συγκινητικές οι στιγμές στη Χίο (μείναμε στο λιμάνι μόνο δέκα λεπτά!), όπου με περίμεναν οι γονείς μου για ανταλλαγή δώρων, φιλιών και μίας μεγάλης σπέσιαλ πίτσας (!)Είχα να τους δω τέσσερις μήνες (από τον Αύγουστο). Μπορεί να μας χωρίζουν μόνο εξήντα ναυτικά μίλια (τόση είναι η απόσταση από την Σάμο στη Χίο) αλλά βλεπόμαστε σπάνια.
Εν πάση περιπτώσει, υπέροχες ήταν οι διακοπές, αλλά σε αυτό το post δεν έχω σκοπό να γράψω για αυτό. Όπως σημειώνεται στην επικεφαλίδα , το blog αυτό δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο για να καταγράφονται απόψεις για βιβλία και για σπορ. Στην πορεία βέβαια, άρχισα να βαριέμαι να γράφω για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα. Επικεντρώθηκα στα βιβλία και σε διάφορες ειδήσεις που «ψάρευα» από το ιντερνέτ. Έχω την αίσθηση ότι το ποδόσφαιρο είναι ωραίο να το παρακολουθείς αλλά αρχίζει να εκφυλίζεται όταν το υπεραναλύεις. Τα βασικά αρκούν. Το αντίθετο θα έλεγα ισχύει για τα βιβλία. Είναι ωραίο να τα διαβάζεις, αλλά είναι ακόμα ωραιότερο να συζητάς για αυτά. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει συζήτηση για ένα βιβλίο μέσω ιντερνέτ για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος όλων, ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να έχει διαβάσει το ίδιο βιβλίο με εσένα την ίδια εποχή και να τύχει να μπει και στο blog σου… Πιο εύκολα βρίσκεις παρκινγκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης…
Όταν πρωτοασχολήθηκα με το παρόν ιστολόγιο διάβαζα και συνεχίζω να διαβάζω την blogger gatti. Την είχα «δει» σε κάτι σχόλια στο blog του Νίκου Δήμου και την καταχώρισα στα αγαπημένα. Η gatti, μου έδωσε μία ιδέα. Να γράφω κάθε χρόνο την λίστα με τα βιβλία που διάβασα την χρονιά που πέρασε. Ιδού λοιπόν:
1. μ.Χ. - ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
2. Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΕΞΙΣΩΣΗ - ΑΛΠΕΡΤ ΜΑΡΚ
3. ΜΗΔΕΝ - ΓΚΕΤΖ ΝΤΕΝΙ
4. ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΙΝΣΚΙ - ΚΕΛΜΑΝ ΝΤΑΝΙΕΛ
Για κάθε βιβλίο υπάρχει σύνδεσμος που οδηγεί στην ιστοσελίδα της Πρωτοπορίας για περαιτέρω ενημέρωση.

15 σχόλια:

librarian είπε...

Καλώς ήρθες πίσω.
Οι διακοπές όταν συνδυάζονται με ταξίδι γίνονται ιδανικές.

Είναι ωραίο να συζητάς μέσω Ίντερνετ για βιβλία. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεις κάποιον που να διαβάζει το ίδιο βιβλίο την ίδια εποχή ή να το έχει διαβάσει ήδη ή να ετοιμάζεται να το διαβάσει. Το καλύτερο όμως είναι να μην το γνώριζε καθόλου και διαβάζοντας κάποιο θετικό σχόλιο να θελήσει να το διαβάσει.

Εύχομαι φέτος η λίστα σου να διπλασιαστεί.

Καλές αναγνώσεις!

Ανώνυμος είπε...

καλοστον. η βαση περιμενει αποψεις σχολια και στοχασμους.

ο συγκάτοικος του διπλανού γραφείου

Katerina Kalfopoulou είπε...

επιτέλους!
μου λείψατε...
εννοώ πως μου έλειψε να σας διαβάζω, αλλά πραγματικά χάρηκα πολύ που σας γνώρισα.

Υ.Γ. Χρωστάμε κέρασμα.

angelina είπε...

Ο μέσος άνθρωπος διαβάζει 2,5 βιβλία το χρόνο. Το ξεπέρασες κατα πολύ. Μπράβο σου Αλεξ. Διάβαζε να μας τα περιγράφεις και μας γιατι είναι τόσα πολλά τα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω αλλά δυστυχώς η βιβλιοθήκη γεμίζει με "αδιάβαστα".

Alexandros είπε...

@librarian

Καλώς σε βρήκα. Είναι ενδιαφέρον να ανταλλάσσουμε απόψεις για βιβλία καθώς και να προτείνουμε κάποια. Εύχομαι να μας δοθεί η δυνατότητα φέτος να το κάνουμε συχνότερα. Θα με ενδιέφερε να δω και την δική σου λίστα για το 2008.
Καλά να περνάς!

Alexandros είπε...

Συγκάτοικε (στην τρέλα και στο γραφείο) καλώς σε βρήκα!

Alexandros είπε...

@ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αμοιβαία τα αισθήματα Κατερίνα!

Alexandros είπε...

@angelina

Και εγώ δεν πάω πίσω... Έχω φτάσει ήδη τα 60 αδιάβαστα βιβλία. 5 αγοράζω, 2 διαβάζω!

gatti είπε...

Kαλώς επέστρεψες, Αλέξανδρε!

Ελπίζω πως πέρα από το πρόβλημα της άγονης γραμμής τα πέρασες καλά.

Με πρόλαβες φέτος με τη λίστα! Απ΄ ό,τι βλέπω έχουμε κοινά διαβάσματα:

α) Η αυτοκρατορία των Δράκων
β) Οχτώ
γ) Περί τυφλότητας
δ) Ο άνθρωπος - αντίγραφο
ε) Εγχειρίδιο βλακείας

Βέβαια, μόνο το βιβλίο του Χαριτόπουλου διάβασα μέσα σ΄ αυτή τη χρονιά, τα άλλα είναι διαβάσματα προηγούμενων χρόνων. Εχει αυτό το καλό το βιβλίο. Δεν είναι σαν την μόδα, μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο σε οποιαδήποτε εποχή και να είναι πάντα επίκαιρο και απολαυστικό.

Εχω στην αναμονή μετά από δικές σου παρουσιάσεις/προτάσεις

α)Μηδέν
β) Αθανασία
γ) Λίγο από το αίμα σου

Το μ.Χ. το έχω καιρό αλλά δεν αξιώθηκα. Το Σμήνος με έχει τρομάξει με τον όγκο του και από Μακάρθυ διάβασα ήδη δύο μέσα στη χρονιά, τον "Δρόμο" και τον "Ματοβαμμένο Μεσημβρινό" οπότε οι "Μελλοθάνατοι" πήραν αναβολή.

Ξέρω βέβαια ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα σύγκριση μεταξύ βιβλίων, αλλά δεν υπάρχει κάποιο που να σου άρεσε περισσότερο;

Αχ, μη μιλάς για αδιάβαστα βιβλία, ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται...

Πολλές συναρπαστικές αναγνώσεις και τη νέα χρονιά σου εύχομαι!
(αν συνεχίσουν έτσι οι ομάδες μας και ο γαύρος βγει πρωταθλητής από το Μάρτιο, τις θεωρώ και δεδομένες!).

Καλημέρα!

librarian είπε...

Κάποτε σημείωνα τα βιβλία που διάβαζα μέσα στο έτος, δυστυχώς αυτό το σταμάτησα, αλλά τώρα που το κουβεντιάζουμε είναι μια καλή ευκαιρία να το ξαναρχίσω.
Έτσι είναι πολύ δύσκολο να θυμηθώ ποια είναι τα βιβλία που διάβασα (σίγουρα είναι πάνω από 40)μέσα στο 2008 και ακόμα δυσκολότερο να θυμηθώ τα βιβλία που δανείστηκα και δε βρίσκονται στα ράφια μου.
Ωστόσο πολλά από εκείνα τα βιβλία βρίσκονται στο προηγούμενο blog της Ellis, το Tobaccorri.
Θα προσπαθήσω όμως να κάνω μια λίστα γιατί είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα.
Την καλημέρα μου!

Alexandros είπε...

@gatti
Καλώς σε βρήκα gatti!
Τα ταξίδια από την παραμεθόριο προς την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σχεδόν πάντα μία περιπέτεια. Κατά την αναχώρηση (πριν τα Χριστούγεννα) πέσαμε πάνω σε απαγορευτικό απόπλου και φτάσαμε στον Πειραιά 4 τα ξημερώματα...
Κατά τα άλλα, πέρασα πέρασα πάρα πολύ καλά. Ανέλπιστα καλά θα έλεγα.
Το γνώριζα για τα κοινά διαβάσματα μας από τα κατά καιρούς σχόλια σου.
Σαραμάγκου και ΜακΚάρθυ διάβασα χάρη σε εσένα.
Να διαβάσεις οποσδήποτε το "Μηδέν" και θα με θυμηθείς!
Όσον αφορά το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος θα έλεγα ότι είμαι μεταξύ του "Μηδέν", της "Αθανασίας" και του "Ο άνθρωπος αντίγραφο". Διαλέγω το "Μηδέν" για το εκπληκτικό του τέλος.

Υ.Γ. Περιμένω τη λίστα σου!

Alexandros είπε...

@librarian
Πρέπει να βάλω τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Εσύ είναι βιβλιοφάγος! Ενώ εγώ λίγο περισσότερο από ένας απλός περιστασιακός αναγνώστης. Δεν ξέρω βέβαια αν σε αυτά τα 40 βάζεις μέσα και ποιητικές συλλογές, οι οποίες διαβάζονται γρηγορότερα. Αλλά γιατί να μην τις βάλεις; Διαφορετικά, πρέπει να είσαι με ένα βιβλίο στο χέρι.
Εγώ θυμάμαι τι διάβασα επειδή έχω μία μικρή βάση δεδομένων στο excel με όλα μου τα βιβλία. Δεν είναι και πάρα πολλά. Γύρω στα 180.

librarian είπε...

Ας πούμε ότι δεν είμαι βιβλιοφάγος αλλά τα βιβλία απλά μου κρατάνε καλή συντροφιά.
Κι εγώ για μια τέτοια λίστα μιλάω που την έχω από το 1998 και κάπου στα μέσα του 2007 σταμάτησα. Πολύ μετανιώνω τώρα...
Αρχίζω αμέσως από σήμερα τη λίστα του 2009.
Όχι δε βάζω μέσα ούτε ποιητικές συλλογές ούτε παιδικά βιβλία που κατά τύχη επεσαν στα χέρια μου και τα διάβασα.
Οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι διαβάζουν μέχρι πέντε βιβλία. Οι φοιτητές μέχρι 10 ετησίως, οπότε έχεις έναν καλό αριθμό ετήσιων αναγνώσεων.
:)

Side21 είπε...

Καλώς ώρισες ...
Τελικά δεν είμαι ο μόνος
που αγοράζει βιβλία και ...
διαβάζει ούτε τα μισά !!!
Ενδιαφέρουσα η λίστα σου ...
έχω ήδη 3 - αυτή τη στιγμή περιηγούμαι
για άλλη μια φορά στον Άθω !!!
παρέα με τον Αλεξάκη ...
Η έλλειψη χρόνου βλέπεις !!!
Δουλειές, χόμπυ, ασχολίες ...
Που θα πάει κάποια στιγμή
θα διαβαστούνε όλα ...

Alexandros είπε...

Γεια σου side21

Μία βιβλιοθήκη αδιάβαστα μάζεψα. Μπα, εγώ δεν πιστεύω ότι θα τα διαβάσω ποτέ όλα. Καλό το μ.Χ του Αλεξάκη έτσι; Απλό και ξεκούραστο.
Καλά να περνάς!