Νήσος Μύκονος
Παρασκευή 30 Μαΐου 2008
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO (ΞΑΝΑ...).
Νήσος Μύκονος
Τετάρτη 28 Μαΐου 2008
Προσεδαφίστηκε με επιτυχία το διαστημικό σκάφος Phoenix και ξεκίνησε την έρευνα για ίχνη ζωής στον Άρη
Το σήμα για την προσεδάφιση του Φοίνιξ, έφθασε στη 3.53 ώρα Ελλάδας στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας και ήταν η πρώτη επιτυχής μαλακή προσγείωση στον κόκκινο πλανήτη -- χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο και 12 μικρούς πυραύλους κι όχι προστατευτικούς αερόσακους -- από την εποχή των δύο Βίκινγκ το 1976.
Εν γένει, 6 από τις 11 παρόμοιες προσπάθειες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αγγλία απέτυχαν να προσεδαφιστούν, γι αυτό και η επιστημονική ομάδα του Phoenix ανέμενε με μεγάλη ανησυχία την έκβαση της προσέγγισης και της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους. Το Phoenix βυθίστηκε στη λεπτή Αρειανή ατμόσφαιρα με μια ταχύτητα 21.000 χλμ/ώρα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά λεπτών, η τριβή -- που ανέβασε τη θερμοκρασία στην θερμική ασπίδα του σκάφους σε 1400 βαθμούς Κελσίου -- το επιβράδυνε αρκετά πριν ανοίξει το αλεξίπτωτο. Περίπου 800 μέτρα πριν φτάσει στην επιφάνεια, και λίγα δευτερόλεπτα πριν ακουμπήσει το έδαφος 12 μικροί πύραυλοι επιβράδυναν την ταχύτητα καθόδου του σκάφους σε 8 χλμ/ώρα. Εντούτοις, το Phoenix προτού να προσγειωθεί, έπρεπε να προσανατολιστεί προς τον ήλιο για να εξασφαλίσει ότι τα ηλιακά πάνελ του θα μπορούσαν να πάρουν αρκετό φως για να παραγάγουν την ισχύ που θα χρειαστεί στην επιφάνεια. Όπως τα Βίκινγκ, έτσι και ο Φοίνιξ σχεδιάζεται να ψάξει για οργανικό υλικό και άλλα σημάδια ότι υπήρχε κάποτε ή υπάρχει ζωή στον Άρη. Αντίθετα από τα δύο ρόβερ που έχουν ερευνήσει την Αρειανή επιφάνεια επί σχεδόν πέντε χρόνια, ο Φοίνιξ φτιάχτηκε για να μείνει σε μια θέση και να χρησιμοποιήσει το ρομποτικό βραχίονά του για να σκάψει στο χώμα και τον πάγο. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με διάφορα μικροσκοπικά εργαστήρια χημείας για να αναλύσει το υλικό που θα σκάβει. Ο σκοπός που προσεδαφίστηκε στο Βόρειο Πόλο είναι γιατί οι επιστήμονες της NASA νομίζουν ότι το παγωμένο νερό πάνω ή κοντά στην επιφάνεια μπορεί να τους πει εάν τα μεταλλεύματα και οι οργανικές ενώσεις που απαιτούνται για τη ζωή, όπως την ξέρουμε στη Γη, υπάρχει ή έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη. Μια από τις αποτυχημένες αποστολές της NASA ήταν η τελευταία φορά που δοκίμασε να κάνει μια μαλακή προσγείωση στον Άρη. Το σκάφος Mars Polar Lander πήγαινε για το Νότιο Πόλο όταν σταμάτησε πρόωρα η μηχανή του και φυσικά συνετρίβει στην επιφάνεια. Μια άλλη αποτυχία είχε η NASA όταν ένα διαστημικό σκάφος της επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη Η NASA έχασε την επαφή της με το σκάφος κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στον Άρη, και η μοίρα του είναι άγνωστη. Το σκάφος των 400 κιλών κόστισε 457 εκατομμύρια δολάρια και προσεδαφίστηκε με τη βοήθεια μικρών πυραύλων και αλεξίπτωτου -- όπως τα δύο Βίκινγκ πριν 32 χρόνια -- γιατί η NASA μπορούσε έτσι να επισημάνει καλύτερα τη θέση προσγείωσης. Το σύστημα είναι επίσης ένα πρωτότυπο από αυτά που η NASA θα στείλει αστροναύτες κάποτε στον Άρη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν δισεκατομμύρια χρόνια στον Άρη υπήρχε νερό στην επιφάνεια του γι αυτό και στάλθηκε ο Φοίνικας στον Βόρειο Πόλο. Σήμερα, οι συνθήκες στον Άρη δεν επιτρέπουν την παρουσία υγρού νερού στο μεγάλο του μέρος, επειδή η ατμόσφαιρα έχει πυκνότητα μόνο το 1% της ατμόσφαιρας της Γης.
Το 2002, εντούτοις, το Mars Odyssey που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη ανακάλυψε ότι μεγάλα ποσά πάγου από νερό βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του μόνιμου παγωμένου στρώματος, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Βόρειου Πόλου του Άρη. Οι επιστήμονες λένε ότι η περιοχή, που είναι επίπεδη και ομαλή, μπορεί να ήταν κάποτε το κατώτατο σημείο ενός μεγάλου ωκεανού. Επίσης είναι εκπληκτικό ότι η επιφάνεια αυτή παρουσιάζει πολυγωνικά σχέδια εντυπωσιακά παρόμοια με μερικά που φαίνονται και στην Ανταρκτική. Οι επιστήμονες νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα των κύκλων της ψύξης και απόψυξης. Εκτός από τις περίπλοκες φωτογραφικές μηχανές, εκσκαφείς και τα μίνι εργαστήριά του, ο Φοίνικας μετέφερε στο ταξίδι του ένα μίνι-dvd που δημιουργήθηκε από την Planetary Society, που ονομάζεται "Visions of Mars." Περιέχει μια βιβλιοθήκη των ιστοριών και της τέχνης επιστημονικής φαντασίας, καθώς επίσης και τα ονόματα περισσότερων από 250.000 ανθρώπων. Το DVD αποτελείται από υλικό που σχεδιάστηκε με σκοπό να κρατήσει για εκατοντάδες, εάν όχι για χιλιάδες, χρόνια.
Τρίτη 20 Μαΐου 2008
HOMO ACATASTATUS
Παρασκευή 16 Μαΐου 2008
ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ (ΠΑΛΙΟ) ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ JAMES ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ (ΝΕΑ) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ
Ποστάρω λοιπόν δύο πράγματα που μου έμειναν από το τελευταίο διήμερο. Μία φωτογραφία από τους Φούρνους που αξίζει όσο χίλιες λέξεις και ένα εκπληκτικό τραγούδι των James που αξίζει όσο χίλιες φωτογραφίες. Να περνάτε καλά όλοι.
Δευτέρα 12 Μαΐου 2008
ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΜΕ ΣΤΥΛΟ
Έκανα αυτόν τον πρόλογο για να πω ότι όταν έλαβα την πρόσκληση από την gatti να πάρω μέρος στο μπλογκοπαίχνιδο που ακολουθεί σκέφτηκα ότι θα είχε αξία να έγραφα κάτι "δικό μου". Ε, λοιπόν δεν έχω ούτε την υπομονή ούτε την διάθεση αλλά κυρίως ούτε το ταλέντο να σκεφτώ κάτι "καλό" να γράψω. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε τα περισσότερα θέματα του παρόντος ιστολογίου έχουν να κάνουν είτε με το ποδόσφαιρο είτε με βιβλία που διάβασα είτε με θέματα που αλίευσα στον ηλεκτρονικό τύπο. Σχεδόν ποτέ δεν έχω γράψει κάποιο κείμενο ιδιαίτερης έμπνευσης που να το διαβάζω αργότερα και να λέω : "καλά πως το σκέφτηκα αυτό ρε;"
Επειδή λοιπόν η έμπνευση δεν με έχει εγκαταλείψει , απλά δεν την είχα ποτέ , και επειδή ο χρόνος μου είναι περιορισμένος αυτές τις μέρες διότι μετακομίζω σε άλλο σπίτι και έχω τρεχάματα , αποφάσισα να γράψω με στυλό μερικές κορυφαίες ατάκες του ΑΡΚΑ που μου έστειλε προχθές ένας φίλος με mail.
Οι οδηγίες του παιχνιδιού:
1. Γράψε (με το χέρι κι όχι κα’να σεντόνι)
2. Σκάναρε (ή φωτογράφισε… )
3. Πόσταρε
4. Ειδοποία! Απαραίτητα στο τέλος του ποστ γράψε: για το http://autographcollectors.blogspot.com/
5. Προσκάλεσε άλλους 5 ή και περισσότερους blogger να συμμετέχουν.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2008
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
Ιδιαίτερα γνωστός έγινε στο ελληνικό κοινό από τα μυθιστορήματα «Το θεώρημα του παπαγάλου», όπου ένας φόνος εξιχνιάζεται μέσα από τις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων και «Τα αστέρια της Βερενίκης», με θέμα την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τη μέτρηση της γης από τον Ερατοσθένη.
Όπως είπε ο κ. Γκετζ, ο συγγραφέας λειτουργεί ως Θεός και δημιουργεί το δικό του σύμπαν, το μυθιστόρημα. Για να αντέξει, όμως, το «σύμπαν» και να κρατήσει τον αναγνώστη πρέπει να έχει συνοχή, ανάλογη με αυτή στις μαθηματικές έννοιες.
Ο κ. Γκετζ παρομοίασε τη δομή του μυθιστορήματος με τα αξιώματα (στα οποία βασίζονται τα μαθηματικά), τους ήρωες με τα μαθηματικά αντικείμενα, που έχουν ιδιότητες και σχέση μεταξύ τους και την πλοκή με τα θεωρήματα.
Τον ομιλητή προλόγισαν ο καθηγητής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Πολυχρόνης Μωυσιάδης και η μαθηματικός και μέλος της ομάδας «Θαλής και Φίλοι» Κατερίνα Καλφοπούλου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Ντενί Γκετζ είναι καθηγητής μαθηματικών και ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού και έχει γράψει 10 μυθιστορήματα."
Τρίτη 6 Μαΐου 2008
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
3. Τα δύο μεγάλα βάσανα του ανθρώπου είναι η διατροφική και η σεξουαλική πείνα. Οποιαδήποτε στέρηση ή παρεμπόδιση της γιατρειάς τους έχει εκρηκτικές συνέπειες, καθώς «ξυπνάει μέσα του το ζώο» και τον καθιστά ανεξέλεγκτο.
9. Ο αγώνας για επιβίωση υπήρξε ανελέητος. Ο πανίσχυρος νόμος της Φυσικής επιλογής εξαφάνιζε χιλιάδες είδη που δεν κατόρθωναν να επιζήσουν (το 99,9% όλων των ειδών που υπήρξαν ποτέ έχουν εξαφανιστεί). Και οι ανθρώπινες φυλές που χάθηκαν από διάφορες αιτίες είναι αναρίθμητες. Κυρίως αφανίστηκαν από τον συνεχή μεταξύ τους ανταγωνισμό και τις άγριες συγκρούσεις : «Η πάλη της επιβίωσης ανάμεσα σε έμβια του ίδιου είδους είναι απείρως σκληρότερη αφού συχνάζουν στις ίδιες περιοχές και αναζητούν την ίδια τροφή» (Δαρβίνος). Αυτοί που κυριάρχησαν δεν ήταν οι πιο μπρατσωμένοι αλλά οι πιο έξυπνοι , επιδέξιοι και ταλαντούχοι , που με τη σειρά τους κληροδότησαν αυτές τις ιδιότητες στους απογόνους τους. Δίχως αυτό το διαρκές μακελειό και αλληλοφάγωμα θα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος στο σημερινό επίπεδο ευφυϊας και πολιτισμού.
11. Πριν από 30.000 χρόνια περίπου , μια μεγαλειώδης βιολογική έκρηξη στην κρανιακή κάψα του δίποδου ζώου που λέγεται άνθρωπος , ένα νοητικό Big Bang , του άνοιξε τα παράθυρα στον μετωπικό φλοιό (νεοφλοιός) , εκεί που είναι η έδρα της σκέψης και του αναστοχασμού. Αυτό ήταν και το τελευταίο του μεγάλο και αποφασιστικό απόκτημα. Ο άνθρωπος κυριολεκτικά «άλλαξε μυαλά».
14. Το μέγεθος και οι αυλακώσεις του εγκεφάλου που χώρισαν τους ανθρώπους από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο χωρίζουν και τους ίδιους (με την επίδραση και του περιβάλλοντος όπου αναπτύσσονται) , ανεξαρτήτως φυλής , χρώματος , φύλου , πλούτου , σπουδών , ιδεολογίας , σε δύο βασικές κατηγορίες : στους ΕΞΥΠΝΟΥΣ και στους ΒΛΑΚΕΣ. Αν και η μεταξύ τους διάκριση δεν είναι δύσκολη , όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία δεν το λένε και όσοι ανήκουν στη δεύτερη δεν το ξέρουν.
18. Ίσως καμία ιδιότητα του ανθρώπου δεν βοήθησε τόσο τη διανοητική του ανάπτυξη όσο η προσοχή. Αυτή η πολύτιμη ικανότητα του μυαλού να συγκεντρώνεται με ένταση , που διαθέτουν όλα τα συλληπτικά ζώα : η γάτα όταν φερμάρει το ποντίκι , ο αητός όταν εντοπίζει από ψηλά το θήραμα , η τίγρη που προσηλώνεται τόσο ολοκληρωτικά στο υποψήφιο θύμα της , ώστε λέγεται ότι μπορείς να την πλησιάσεις. Χάρη στην προσοχή , το δίποδο μπορεί και «συλλαμβάνει» όλες τις πτυχές της ζωής , αποκτά σαφέστερη αντίληψη του κόσμου και γίνεται πιο προνοητικό και αποτελεσματικό.
20. Κατά το χαριτολόγημα του Σαμφόρ , ο βλάκας ζει απερίσκεπτα σε έναν κόσμο που δεν ξέρει , όπως οι μύγες δεν ξέρουν φυσική ιστορία.
25-26. Η μήτρα της ευφυίας και της βλακείας ήταν ανέκαθεν αντικείμενο σκυλοκαυγά. : γεννήθηκαν ή έγιναν; Έτσι βγήκαν από τα γεννοφάσκια τους ή τους γάνωσε το μυαλό ο κόσμος όπου φύτρωσαν; Με δύο λόγια , η νόηση είναι κληρονομική (γονίδιο) ή επίκτητη; (περιβάλλον). Νοητικά ο καθένας μας κληρονομεί ένα ορισμένο οικόπεδο , μικρό ή μεγάλο. Αν σου αναλογούν 200 τετραγωνικά , ανάλογα με το περιβάλλον μπορείς να κτίσεις παράγκα ή να φτιάξεις μια χαρά μεζονέτα , αλλά είναι αδύνατον να σηκώσεις πυραμίδα.
29. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι υποτιμούμε τον αριθμό των βλακών ανάμεσα μας , αφού το κρίσιμο ποσοστό που όλοι γνωρίζουμε ότι υφίσταται σε κάθε τυχαία πληθυσμιακή ομάδα παραμένει ως σήμερα απροσδιόριστο. Σύμφωνα με την καμπύλη του Gauss η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διάφορων χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού , έχουμε το λιγότερο ένα ποσοστό 25% βλακών , 25% έξυπνων και 50% μέσης νοημοσύνης. Ο ένας στους τέσσερις είναι βλάκας…
34. Ένας ικανοποιητικός (και συνάμα πολύ γενικός) ορισμός για την ευφυία διατυπώθηκε από τον Μπερξόν και είναι ότι ευφυία θεωρείται η «ισορροπία ενστίκτων , συναισθημάτων και νόησης». Αντίθετα , η ανισσοροπία των ανωτέρω ιδιοτήτων ορίζει την βλακεία.
36. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αισθαντικοί , έχουν μία αδιόρατη θλίψη πάνω τους. Το αντίθετο ισχύει με τον ηλίθιο , που είναι λίγο αδιάβροχος σε αυτά , αφού όσα λιγότερα εννοεί τόσα λιγότερα νοιώθει. Είναι όπως λέμε «χοντρόπετσος» δεν «συν- αισθάνεται». Συνήθως αντιλαμβάνεται και θαυμάζει ποσότητες , απτά μεγέθη , χειροπιαστά : ώρες δουλειάς και όχι αποτέλεσμα , μεγάλη ορχήστρα και όχι άκουσμα , πολλά λεφτά , μεγάλο σπίτι , πολύ φαϊ , μεγάλα βυζιά.
40. Οι εκτιμήσεις για την προσφορά των ηλίθιων είναι αντικρουόμενες. Μία λέει ότι «η ταχύτητα μιας νηοπομπής είναι η ταχύτητα του πιο αργού πλοίου» και μία άλλη ότι «κάποιοι έπρεπε να κάνουν τις σκατοδουλειές είτε είναι στην φάμπρικα είτε στην πολυεθνική».
41. Ο έξυπνος την πατάει κατ’ εξαίρεση και όχι κατ’ εξακολούθηση. Διαπράττει την ανοησία σχεδόν εις γνώση του , υποκύπτοντας στο ξύπνημα κάποιου βαθύτερου ενστίκτου , μιας έντονης παρόρμησης που καπελώνει το μυαλό και το εκτροχιάζει. Αν ο ευφυής είναι όντως ευφυής έχει την σύνεση να μην την ξαναπατήσει , τουλάχιστον στο ίδιο θέμα και με τον ίδιο τρόπο.
47. Ένας ηλίθιος άνδρας , όσο εμφανίσιμος και να είναι , απογοητεύει το θηλυκό, δεν του εμπνέει την αναγκαία αίσθηση σιγουριάς. Εκτός και αν τη χαζομάρα του αντισταθμίζει η οικονομική ή κοινωνική του θέση , οπότε το παλικάρι είναι λαχείο. Αντιθέτως μία νεαρή και όμορφη χαζοβιόλα είναι σταθερή αντρική φαντασίωση. Γενικώς , στα ερωτικά οι άντρες ψάχνουν τα μικρά , οι γυναίκες τα μεγάλα και η αποκολοκύνθωση καλά κρατεί. Η διαφορά είναι ότι ο ηλίθιος όταν καυλώσει νομίζει ότι ερωτεύτηκε και η χαζή πιστεύει ότι όσοι θέλουν να την πηδήξουν θέλουν να την παντρευτούν.
50. Το πτυχίο δεν είναι πιστοποιητικό ευφυίας. Αν το μυαλό κάποιου φτάνει για να πάρει δίπλωμα οδήγησης , κατά πάσα πιθανότητα φτάνει και για πάρει ένα δίπλωμα σπουδών. Τα νοητικά απαιτούμενα είναι περίπου ισοδύναμα. Άπαξ και μπορεί να απομνημονεύσει το ΚΟΚ και τα σήματα , το μόνο που χρειάζεται για το «χαρτί» είναι να στρώσει τον κώλο του κάτω , να μουλαρώσει δεόντως και αμέτι μουχαμέτι , έστω και «νύχτα» , θα το πάρει το στραβόχαρτο.
51. Όπως υποστηρίζει μία ομάδα ερευνητών που μελέτησε το θέμα σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ , εντόπισε το ίδιο ακριβώς ποσοστό «χοντροκέφαλων» ανάμεσα στις καθαρίστριες , τους διοικητικούς υπαλλήλους , τους φοιτητές και τους καθηγητές (C.M. Cipolla). Προφανώς , αν η έρευνα στρεφόταν και προς τους ίδιους τους ερευνητές θα ανακάλυπταν και το δικό τους ποσοστό μπούφων.
52. Για ορισμένα «ελεύθερα πνεύματα» είναι προτιμότερο να ανοίξουν μπαράκι σε κάποιο νησί παρά να κλειστούν με κουστουμιά , τσάντα και γυαλί απ’ το πρωί ως το βράδι στην πολυεθνική.
57. Όταν ο Μαρξ έγραφε ότι οι μεγάλες περιουσίες κάθε 100 χρόνια αλλάζουν χέρια , ίσως , εκτός των άλλων , να είχε κατά νου και την βλακεία.
59. Το έχουν γράψει ο Κανέτι και παλιότερα ο Λεμπόν : «Οι άνθρωποι που ανήκουν σε μάζες τείνουν προς τη διανοητική τους εξίσωση»
60. Ο νεοδιορισμένος δημόσιος υπάλληλος πιθανόν να είναι έξυπνος και με διάθεση προσφοράς , όμως αφομοιώνεται τάχιστα από το ηλίθιο γραφειοκρατικό περιβάλλον και μετά το πρώτο διάστημα συμπεριφέρεται ακριβώς όπως οι παλιές καραβάνες.
63. Οι πρώτοι που θα τρέξουν να ενταχθούν σε σωματεία , συλλόγους , οργανώσεις , κυκλώματα είναι οι βλάκες και οι ατάλαντοι. Οι έξυπνοι και ταλαντούχοι τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, δεν θέλουν κεχαγιά στο κεφάλι τους. Και επειδή , όπως λένε οι Γάλλοι , «οι βλάκες κινούνται μαζί» , πολύ γρήγορα ορδές βλακών πνίγουν ελπιδοφόρες συσπειρώσεις και κινήματα και η ανθρώπινη ανάγκη για συλλογικότητα νεκρώνεται.
67. Οι απλοί άνθρωποι πρέπει να αμφιβάλουν για την γελοία κάστα των διανοούμενων που , ενώ θεωρούν ότι ζουν σε ένα πνευματικά ανώτερο σύμπαν , μας εκπλήσσουν κάθε τόσο με τις αρλούμπες που εκτοξεύουν. Ο λόγος είναι ότι , εκτός του ποσοστού ηλιθίων που αναλογεί στη συντεχνία τους , οι πριμαντόνες της διανόησης στην πλειονότητα τους έχουν αποκοπεί από την κοινωνία , περιφρονούν τον απλό λαό και αγνοούν ότι υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής και ρεύματα πολιτισμού που διαμορφώνονται ερήμην τους.
69. Ο μικρονοϊκός που αισθάνεται ανήμπορος να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες και τα «θέλω» του , στρέφεται κατά των άλλων. Αν από ιδιοσυγκρασία είναι άτολμος και εσωστρεφής θα γίνει μνησίκακος , σαν σκορπιός κάτω από την πέτρα που περιμένει να βάλλεις το χέρι σου. Αν είναι δυναμικός και εξωστρεφής θα γίνει αριβίστας , κάθαρμα έτοιμο για όλα προκειμένου να αναπληρώσει την ανημποριά του.
70. Η παρατήρηση του Λεμπέση έχει προηγηθεί : «Η ανηθικότητα είναι αποκλειστικό προνόμιο των βλακών»
71. Ο Θουκυδίδης έγραψε : «Η ανθρώπινη φύση μισεί καθετί που υπερέχει». Ο Κίρκεγκορ έγραψε : «ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός».
76. Όσοι ανησυχούν για τους νέους ανθρώπους , είναι απλώς χοντροκέφαλοι. Ο νέος που προσαρμόζεται πρόθυμα στην κρατούσα λογική δεν είναι καλό σημάδι. Το ανησυχητικό δεν είναι οι «συγκρούσεις» αλλά η απουσία τους.
77. Ο βλάκας δεν χωράει στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να δώσει ούτε να δεχτεί εξηγήσεις για το πεπερασμένο της ύπαρξης και συνήθως αγκιστρώνεται σε κάτι που υπερβαίνει την εγκόσμια τάξη. Σε κάποιο θεό , σε μια ανώτερη δύναμη ή στο σύμπαν που συνωμοτεί για χάρη του. Η ευπιστία του ηλίθιου είναι παροιμιώδης : γοητεύεται , αναπαράγει ή εφευρίσκει ο ίδιος θρησκευτικά θαύματα , οράματα , εξωγήινα όντα , μετεμψυχώσεις , μεταλλαγμένους , λείψανα αγίων , τσαγιέρες που περιστρέφονται στο Διάστημα , προϊστορικούς γίγαντες , νεράιδες , λυκάνθρωπους , ψυχές που βουρλίζονται γύρω μας.
82. Η καλλιέργεια (κουλτούρα) δεν είναι συσσώρευση γνώσης , αλλά το απόσταγμα της ή όπως το έθεσε ο Μαρλό , «είναι αυτό που μένει όταν ξεχάσεις όσα έμαθες»
83,84. Ο κοινός νους υπάρχει. Η κοινή γνώμη από την άλλη , όχι.
86. Περισσότερες δυνατότητες ανθρωπογνωσίας έχει ο θυρωρός της πολυκατοικίας παρά ο νομπελίστας.
Κυριακή 4 Μαΐου 2008
ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΠΕΡΑΣΑΝ.ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ
Βίγλα στην δυτική Χίο. Την εποχή των πειρατών αποτελούσε παρατηρητήριο. Κάτι σαν τα σημερινά ναυτικά Ραντάρ.
Η Καβάλα όπως φαίνεται από το Πλοίο. Λίγο πριν την αναχώρηση για Χίο.