Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΨΥΧΗ;

Είναι σύνηθες στο δημοσιογραφικό επάγγελμα να χρησιμοποιούνται φράσεις κλισέ. Μία από αυτές που ακούγονται κατά κόρον (αν και τα τελευταία χρόνια όχι τόσο συχνά) είναι και το "Μίλησε η αθάνατη Ελληνική ψυχή!" Χρησιμοποιείται κυρίως μετά από μεγάλες νίκες στον αθλητισμό , μιας και δεν έχουμε να επιδείξουμε σε άλλους τομείς κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο πέραν των αθλητικών επιτυχιών. Αν πετυχαίναμε σπουδαίες "νίκες" και σε άλλους τομείς, είναι σίγουρο ότι θα το ακούγαμε ακόμα πιο συχνά. Πρόκειται βέβαια για μία κλασσική νεοελληνική παρόλα καθώς από πουθενά δεν στοιχειοθετείται ότι η Ελληνική ψυχή έχει κάτι το ξεχωριστό.
Αντιθέτως τείνει να χαρακτηριστεί ξεχωριστή η Γερμανική ψυχή. Προκαλεί τρομερή εντύπωση η επαναλαμβανόμενη εικόνα ενός παίκτη Γερμανικής ομάδας να πανηγυρίζει γκολ στα τελευταία λεπτά. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι τόσο συνηθισμένο το φαινόμενο που δεν προκαλεί πλέον τόσο μεγάλη εντύπωση. Οι βασιλιάδες των ανατροπών Γερμανοί , έχουν στείλει στον ψυχίατρο ουκ ολίγους αντιπάλους που πίστευαν ότι τους είχαν κατατροπώσει. Ένας από αυτούς ήταν και η Χετάφε. Με το σκορ στο 3-1 πέντε λεπτά πριν το τέλος της παράτασης ποιος θα πόνταρε υπέρ της Μπάγερν; Κι όμως οι Γερμανοί απογοητεύοντας τους απανταχού εχθρούς τους (περαστικά σου Αλέξη Σπυρόπουλε) το έκαναν πάλι το θαύμα τους. 3-3 στο 120' και ανάσκελα οι Καστιγιάνοι!
Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι στα όρια του διαστροφικού να υποστηρίζει κάποιος ουδέτερος σε αγώνα Χετάφε-Μπάγερν τους Γερμανούς και ειδικά όταν αυτοί αγωνίζονται με παίκτη παραπάνω για 114 λεπτά. Η λογική και το συναίσθημα σε οδηγούν ασυναίσθητα να υποστηρίξεις τον αδύναμο. Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό, πρέπει όμως να υπάρχει σεβασμός και στον τηλεθεατή που υποστηρίζει το φαβορί.

Για άλλη μια φορά λοιπόν "μίλησε" το πείσμα και η Γερμανική αυταπάρνηση. Όπως το 1982, όταν το 3-1 υπέρ της Γαλλίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ έγινε 3-3 στην παράταση. Όπως το 1986 στον τελικό του Μουντιάλ, που το 2-0 υπέρ της Αργεντινής έγινε σε πέντε λεπτά 2-2, για έρθει ο Μπουρουσάγα στο 86' να ανατρέψει ξανά τα δεδομένα. Όπως σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Όσο υπάρχει ποδόσφαιρο, οι Βραζιλιάνοι θα μαγεύουν με την τεχνική τους κατάρτιση, οι Ιταλοί θα εκνευρίζουν με την τακτική τους ικανότητα και οι Γερμανοί θα ανατρέπουν σκορ εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

4 σχόλια:

gatti είπε...

Αυτό το πράγμα με τους Γερμανούς δεν χωνεύεται με τίποτα. Οχι για μένα, βέβαια, γιατί τους γουστάρω ακριβώς γι΄αυτό το "κρύο αίμα" που έχουν και δεν σταματάνε να το παλεύουν μέχρι το σφύριγμα της λήξης.

Μωρέ καλά το έχει πει ο Λίνεκερ...

Alexandros είπε...

Όταν το είχε πει ο Λίνεκερ gatti , μεσουρανούσαν τα Γερμανά. Τώρα κάνουν νερά. Μία Μπάγερν έμεινε. Τώρα που σου γράφω ξεκινάνε τα παιχνίδια. Για να δούμε τι θα δούμε...

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΣΑΓΑ, ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ , ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΤΟΝ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ ΤΗΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ..
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΦΟΡ ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΚΛΙΝ (ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ Η ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ)ΚΑΙ ΒΓΑΖΩ ΣΠΥΡΑΚΙΑ.
Ο ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΛΤΙΔΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.
DOUDOURO

Alexandros είπε...

Αγαπητέ μου Doudouro. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο. Η βορειοευρωπαϊκή σχολή ποδοσφαίρου έχει βγάλει μία Γκλάρμπαχ , έναν Άγιαξ , την Άντερλεχτ και τόσες ομάδες που έπαιξαν ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ ποδόσφαιρο.
Φέτος , το καλύτερο ποδόσφαιρο για μεγάλο διάστημα παίζει ο Πανιώνιος του ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΛΙΝΕΝ.
Ενώ ο Αστέρας του ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥ Κάμπος έπαιζε ταμπούρι...