Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Το ποδόσφαιρο των Ελλήνων

Έχουμε δημιουργήσει σχολή ποδοσφαίρου. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα , διότι δεν έγινε προγραμματισμένα, αλλά παίζουμε ποδόσφαιρο με ένα δικό μας στυλ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο που παίζουμε εμείς οι Έλληνες. Και όταν λέω Έλληνες εννοώ βασικά την Εθνική μας ομάδα , αλλά και τους συλλόγους, οι οποίοι παρόλο που αγωνίζονται με πολλούς ξένους δεν έχουν μεγάλες παικτικές διαφορές με την Εθνική.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν το ποδόσφαιρο στην χώρα μας άρχισε να λειτουργεί σε υποτυπώδη επαγγελματικά πλαίσια , και οι ομάδες που αγωνίζονταν στην Ευρώπη σταμάτησαν να εισπράττουν 5άρες , τέθηκε το ερώτημα τι στυλ ποδοσφαίρου πρέπει να ακολουθήσουμε. Μετά από κάθε αποτυχία της Εθνικής , μία από τις βασικές δικαιολογίες που έπεφταν στο τραπέζι, ήταν η έλλειψη αγωνιστικής φιλοσοφίας και η απουσία σχολής ποδοσφαίρου. Τι μας ταιριάζει; Αναρωτιόμασταν. Το αγγλικό στυλ με τις βαθιές μπαλιές από την άμυνα στην επίθεση; Το λάτιν, με τις πολλές ντριπλες και πάσες που στηρίζεται περισσότερο στο ταλέντο και την φαντασία; Ή το γερμανικό με το ασταμάτητο τρέξιμο και την αυταπάρνηση; Ήμασταν μπερδεμένοι. Οι προπονητές στις ακαδημίες και στις μικρές Εθνικές ομάδες δίδασκαν ο καθένας ότι γούσταρε. Σχεδιασμός ανύπαρκτος.
Τελικά , 20 χρόνια μετά , χωρίς να το έχουμε σχεδιάσει (δεν γίνονται και πολλά βάσει προγραμματισμού σε αυτήν την χώρα..) αποκτήσαμε στυλ. Το ποδόσφαιρο της αναμονής. Με σφικτή άμυνα , παραχώρηση της μπάλας στον αντίπαλο , έλεγχο των επικίνδυνων καταστάσεων και χτύπημα στην κόντρα! Η Εθνική Ελλάδος στην Πορτογαλία πήρε το κύπελλο για πολλούς λόγους που έχουν αναφερθεί πολλάκις. Έναν από αυτούς ήταν και το στήσιμο της ομάδας. Μπερδεύαμε τον αντίπαλο. Όλοι είχαν μάθει να διασπάνε άμυνες σε μορφή ζωνης , με κάλυψη στον χώρο και εφαρμογή του τεχνητού οφσάϊντ. Εμφανιστήκαμε εμείς με 5 αμυντικούς (ο ένας εκ των οποίων σχεδόν μπροστά από τον τερματοφύλακα) , κάλυψη στο χώρο αλλά και μαν του μαν όπου αυτό ήταν απαραίτητο και γενικά ένα σύστημα παρωχημένο και αλλοπρόσαλλο. Αποτέλεσμα; Στα νοκ άουτ δεν φάγαμε ούτε γκολ!!!
Πριν την Εθνική, είχε εμφανιστεί ο ΠΑΟ του Ρότσα. Ομάδα συμπαγής , που δεν επέβαλλε τον ρυθμό της , παρά περίμενε πίσω και χτυπούσε στην κόντρα. Μία ομάδα που είχε τον εκπληκτικό Μαρίνο Ουζουνίδη σε θέση λίμπερο , ακριβώς μπροστά από τον τερματοφύλακα. Με αυτό το στυλ , ο ΠΑΟ πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη Ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη (Άγιαξ-ΠΑΟ 0-1).
Μετά τον ΠΑΟ του Ρότσα , πέρασε στο προσκήνιο ο ΟΣΦΠ του Μπάγεβιτς. Μετά ο ΠΑΟ του συγχωρεμένου του Κυράστα με το παρωχημένο 3-5-2 και το αργό τέμπο (το λεγόμενο τσούκου-τσούκου μπολ). Μετά πάλι ο Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ και τον ΟΣΦΠ και ο Φερερ με την περσινή πορεία της ΑΕΚ. Παρόμοιο στύλ , όχι πάντα πετυχημένο , αλλά με καλές πορείες.
Και φτάνουμε στον Ολυμπιακό του Λεμονή. 4-5-1 , το οποίο στην επίθεση μετατρέπεται σε 4-3-3 , προσοχή στην άμυνα (καλύτερη άμυνα του ομίλου) και κόντρα επίθεση.
Αυτήν την μπάλα ξέρουμε αυτήν παίζουμε. Ούτε τους καλύτερους τεχνίτες έχουμε (όπως οι Πορτογάλοι για παράδειγμα) ούτε τους πιο γεροδεμένους και ακούραστους παίκτες (όπως οι Σουηδοι , Γερμανοι) , ούτε τους πιο χαρισματικούς όπως οι Ιταλοί και Ισπανοί.
Εμείς πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της αναμονής. Συμπαγής άμυνα , γρήγορα άκρα και κόντρα επίθεση. Όσες φορές αυτό το κοκτέιλ κατέβηκε στο χορτάρι να αγωνιστεί είχαμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Δεν έχουμε ούτε την ικανότητα ακόμα , ούτε την δυνατότητα- καθώς ήμαστε μικρή χώρα και δεν έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε τους τοπ παίκτες- να παίξουμε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και να επιβληθούμε στον αντίπαλο. Αυτοί είμαστε , το μάθαμε πια το μάθημα μας και έτσι θα πορευόμαστε. Μέχρι να αλλάξει στυλ το ίδιο το άθλημα , οπότε πρέπει και εμείς να εξελιχθούμε και να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.
Υ.Γ. Να το θέσω τελείως απλοϊκά. Αν δει κάποιος ένα παιχνίδι Ολλανδικού πρωταθλήματος (μία χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την δική μας) και ένα της Super League , νομίζει ότι βλέπει άλλο άθλημα. Οι Ολλανδοί παίζουν το ποδόσφαιρο με την φιλοσοφία: όσα γκολ και να βάλεις εγώ θα σου βάλω ένα παραπάνω και θα κερδίσω. Όλες οι ομάδες παίζουν 4-3-3 ή 4-4-2 , ζώνη , τεχνητό οφσάιντ , σκληρά μαρκαρίσματα δεν υπάρχουν πολλά και τα παιχνίδια λήγουν συνήθως 4-3 , 3-1 , 3-3 κ.οκ. Όσοι παίζουν στοίχημα over και under ξέρουν. Οι Έλληνες πάλι παίζουν με το σκεπτικό: αν κρατήσω το μηδέν στην άμυνα κάποια στιγμή θα βάλω ένα γκολ και θα κερδίσω. Για εμάς εδώ το καλύτερο σκορ είναι το 1-0 ή το 0-1. Ζούμε για αυτό. Δείτε π.χ. τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναθηναϊκό Ακόμα γκολ στην κόντρα επίθεση μετά από 11 αγωνιστικές δεν έχουν δεχτεί!

8 σχόλια:

gatti είπε...

Ετσι όπως τα λες είναι. ΄Η όπως έλεγε παλιά και ο μέγας Γεωργίου, "οι ελληνικές ομάδες παίζουν κλεφτοπόλεμο επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο. Κοιτάζουν πρωτίστως να καλύψουν τα νώτα τους και όταν βρουν τον αντίπαλο μπόσικο ξεχύνονται στην κόντρα να αρπάξουν ό,τι μπορούν"...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι που κάνει το Ελληνικό πρωτάθλημα το πιο βαρετό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και τόσο σημαντική την επιτυχία του γαύρου. Πέρσι όταν ο γαύρος πήγε να παίξει στα ίσα τον αντίπαλο τα εισέπραττε τα γκολάκια με το κιλό. Αναφέρω τον γαύρο γιατί οι άλλες ομάδες (δυστυχώς) δεν υπάρχουν πέραν αποτελεσμάτων φωτοβολίδες. Η φιλοσοφία όμως δεν θα αλλάξει και ας έρθουν 15 Αμπράμοβιτς στην Ελλάδα. Ο κλεφτοπόλεμος είναι στο αίμα του Έλληνα.

Ανώνυμος είπε...

Εν πολλοίς θα συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου..δε μπορώ όμως να μη σταθώ στο χθεσινό παιχνίδι του ολυμπιακού με τη βέρντερ.δε νομίζω ότι η βερντερ έκανε το παιχνίδι της, φύσει επιθετική ομάδα.ο ολυμπιακός την έβαλε στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στη περιοχή της.δε θυμάμαι ποιος είχε τη κατοχή της μπάλας αλλά όπως και να χει ο ολυμπιακός έκανε ενα απο τα μεγαλύτερα ευρωπαικά παιχνίδια.δε ξέρω αν ήταν συγκυριακο ή οχι ο χρόνος θα δείξει ούτε φαντάζομαι ότι γίναμε ξαφνικά μπαρτσελόνα προς θεού

Alexandros είπε...

@gatti
Ανάμεσα στις πολλές μπούρδες που έχει πει ο Γεωργίου, είπε και κάτι σωστό.

@το5τοκαλο
Στην Ελλάδα έχουμε ιδιαίτερο στυλ. Ή η μπάλα ή ο παίκτης. Αργό παιχνίδι με συνεχείς διακοπές και με διαιτητές που σφυρίζουν 60 φορές μέσα στο παιχνίδι...

@γιάννη
Ο Ολυμπιακός φέτος , ίσως είναι η ομάδα που έπαιξε ΚΑΙ μπάλα , εκτός από ταμπούρι. Άμα έχεις Γκαλέτι, Τζόλε και Ντάρκο όλα γίνονται πιο εύκολα...

Side21 είπε...

Προφητικό το σχόλιό σου Αλέξανδρε 3μέρες πριν το derby !!!
Ένα κλέψιμο του Λεντέσμα στο 1ο λεπτό κι ένα λάθος (το μοναδικό) του Παπασταθόπουλου αρκούσαν για να παραπονιέται ο Λεμονής που δεν κέρδισε η ομάδα του 2-0 !!!
Οι φάσεις που δημιουργεί ο αντίπαλος δεν υπολογίζονται !!! Άσε που το ξουράφι της προπονητικής κατάλαβε ότι η ΑΕΚ πήγαινε για το "Χ" με τον τρόπο που αγωνίστηκε και τις αλλαγές που έκανε ο Φερέρ στο β΄ημίχρονο !!!
'Ετσι θα φτιάξουμε το "Ελληνικό στυλ ποδοσφαίρου"; !!!

subir είπε...

Να σου πω την αλήθεια Αλέξανδρε,τους μόνους οπάδους που παραδέχομαι, ότι είναι στην κυριολεξία για δέσιμο (με την καλή την έννοια), είστε εσείς της ΑΕΚ.Και πιστεύω ότι φέτος, αν "ολά" πάνε καλά, θα το σηκώσετε το κυπελλάκι.Παρόλο που είμαι άμπαλος, νομίζω πως ο Ολυμπιακός φέτος, ότι έκανε έκανε.Κάτσε μήοως μας πάνε και γούρικα τα μακρυά μπλουζάκια!Λέμε τώρα...

Alexandros είπε...

@side21

Το είχα δει το όνειρο...

@subir

Ώρες , ώρες ζηλεύω αυτούς που δεν ασχολούνται με την μπάλα. Εκτός του ότι σου δίνει πιο πολλές πίκρες από χαρές , σου στερεί και πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσες να αφιερώσεις σε πιο επικοδομητκές δραστηριότητες. Είναι όμως αρρώστια. Αν την "κολλήσεις" μικρός, δύσκολα την καταπολεμάς!

Ανώνυμος είπε...

H SPOTBET ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!