Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Παρασκήνια εξουσίας
Συγγραφείς: Ρόμπερτ Χάρις

Θέμα: Αστυνομικά και θρίλερ
Εκδότης: Ψυχογιός
Μετάφραση: Έφη Φρυδά
Σελίδες: 339
Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008

Ο Ρόμπερτ Χάρις είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά κυρίως από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία (όπως έχω αναφέρει παλαιότερα, άρχισα να διαβάζω στα 25) επέλεξα βιβλία όπως "Ο Παίκτης" και το "Υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι , " Άνθρωποι και Ποντίκια " του Στάϊνμπεκ και άλλα κλασσικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Μετά από μερικά χρόνια ανακάλυψα και τον Ρόμπερτ Χάρις. Καμία σχέση με τα παραπάνω. Ο Χάρις γράφει κατά κύριο λόγο αστυνομικά και πολιτικά θρίλερ. Ένα είδος για το οποίο οι περισσότεροι βιβλιόφιλοι και βιβλιοκριτικοί δεν τρέφουν και την μεγαλύτερη εκτίμηση. Σπάνια θα βραβευτεί ή θα κερδίσει κολακευτικά λόγια ένα τέτοιου τύπου βιβλίο. Εμένα όμως με ψυχαγωγεί και αυτό μερικές φορές είναι αρκετό.

Μία λίστα με τα βιβλία του Ρόμπερτ Χάρις που κυκλοφορούν είναι η εξής:

Από τα παραπάνω, το πρώτο το είχα δανείσει σε ένα φίλο πριν το διαβάσω και τώρα δεν ξέρω που βρίσκεται. Το δεύτερο το έχω στη βιβλιοθήκη αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα, ενώ τα υπόλοιπα τα διάβασα τα τελευταία χρόνια. Τα "Κωδικός Αίνιγμα και "Μυστικό του Αρχάγγελου" έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο κάτι που θα γίνει και για το "Πομπηία", το οποίο παρεμπιπτόντως είναι φοβερό βιβλίο. Δεν θα έλεγα ότι το ίδιο ισχύει και για το τελευταίο. Το "Παρασκήνια εξουσίας" είναι το χειρότερο από τα βιβλία του Χάρις που διάβασα.

Από το οπισθόφυλλο:

"Έπρεπε να είχα φύγει τη στιγμή που άκουσα για το θάνατο του ΜακΆρα. Τώρα το καταλαβαίνω."
Ο ήρωας είναι επαγγελματίας συγγραφέας-φάντασμα, δηλαδή πληρώνεται για να γράφει βιβλία, συνήθως αυτοβιογραφίες επωνύμων, στηριζόμενος στο υλικό που αυτοί του δίνουν και οι οποίοι, φυσικά, δε διαθέτουν το ταλέντο για να γράψουν. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθεί με τα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, την αρπάζει, περίεργος και ενθουσιασμένος, πόσο μάλλον αφού πρέπει να ταξιδέψει στο αμερικανικό θέρετρο Μάρθας Βίνγιαρντ καταμεσής του χειμώνα. Δεν αργεί, όμως, να συνειδητοποιήσει ότι έχει κάνει μεγάλο λάθος. Ο προκάτοχός του έχει πεθάνει κάτω από ύποπτες συνθήκες και ο πρώην πρωθυπουργός αποδεικνύεται ένας άνθρωπος με πολλά μυστικά που τον καταδιώκουν - μυστικά που έχουν τη δύναμη να σκοτώσουν.Ένα συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ που θα μπορούσε να είναι αληθινό.

Κεντρικός ήρωας είναι ένας μεσήλικας συγγραφέας-φάντασμα, ένας άνθρωπος δηλαδή που πληρώνεται για να γράψει την βιογραφία κάποιου επώνυμου, αντί για τον ίδιο. Η δουλειά του είναι να συλλέξει το απαιτούμενο υλικό και να πάρει τις κατάλληλες συνεντεύξεις ώστε να παρουσιάσει ένα βιβλίο που να δείχνει ως αυτοβιογραφία. Από κει και πέρα, δεν φαίνεται πουθενά. Όπως λέει και στο βιβλίο του ο Ρόμπερτ Χάρις, τον συγγραφέα-φάντασμα δεν τον καλούν ούτε καν στην παρουσίαση του βιβλίου και στην δεξίωση που ακολουθεί μετά...Μία τέτοια ευκαιρία άρπαξε και ο ήρωας μας, αναλαμβάνοντας να γράψει την αυτοβιογραφία του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού. Για να φέρει σε πέρας το έργο αυτό θα πρέπει, πέραν των άλλων, να υπερκεράσει και δύο εμπόδια. Πρώτον, να το τελειώσει εντός μηνός και δεύτερον να εργαστεί αποκλειστικά εντός της οικίας που διαμένει ο πρώην Πρωθυπουργός. Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι ο προηγούμενος συγγραφέας που είχε αναλάβει αυτή τη δουλειά βρέθηκε νεκρός στον πάτο της θάλασσας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και με το πόρισμα να γράφει ότι αυτοκτόνησε. Το σπίτι που διαμένει ο πρώην Πρωθυπουργός δεν είναι στην Αγγλία αλλά σε ένα αμερικάνικο τουριστικό θέρετρο ονόματι Μάρθας Βίνγιαρντ.
Στο μέρος αυτό εκτυλίσσεται και η ιστορία μας. Ο συγγραφέας καταφτάνει, γνωρίζει τον Πρωθυπουργό, την γυναίκα του και τους υπόλοιπους παρατρεχάμενους και πιάνει αμέσως δουλειά. Δεν θα αργήσει όμως να διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όσο ενδεχομένως νόμιζε στην αρχή. Ο πρώην Πρωθυπουργός, που εδώ να πω περιγράφεται σαφώς ως ένα άτομο ακριβώς σαν τον Τόνι Μπλερ, βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο. Κατηγορείται από έναν πρώην συνεργάτη του, ότι έδωσε εντολή να συλληφθούν και να βασανιστούν από την CIA πέντε Πακιστανοί (σας θυμίζει κάτι;;;) Βρετανικής υπηκοότητας στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Τότε αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για τον ήρωα μας, από την μία να γράψει το βιβλίο αλλά και από την άλλη να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την κατηγορία στον Πρωθυπουργό αλλά και τον θάνατο του πρώην συγγραφέα-φάντασμα. Μήπως ο προκάτοχος του είχε ανακαλύψει κάτι που τον έθεσε ενώπιον θανατηφόρου κινδύνου; Ο πρώην Πρωθυπουργός για ποιο λόγο συνεργάζεται με τους Αμερικανούς σε τέτοιο βαθμό που δείχνει δουλικότητα; Υπάρχει κάποιος που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται με αφορμή αυτήν την υπόθεση κατηγορίας και στο τέλος όπως συμβαίνει σε όλα τα αστυνομικά και πολιτικά θρίλερ μαθαίνουμε την αλήθεια. Μία αλήθεια η οποία είναι κάπως ανατρεπτική αλλά δεν μπορώ να ότι με ξάφνιασε και απόλυτα. Ρόμπερτ Χάρις, μπορείς πολύ καλύτερα!

4 σχόλια:

Σοφία είπε...

Έχω διαβάσει το Enigma και μου είχε αρέσει, αλλά δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα. Για να πάω να δω τι υπάρχει στο Amazon...

Alexandros είπε...

@Σοφία

Αν σου άρεσε το enigma θα σου αρέσει και το Μυστικό του Αρχάγγελου. Σίγουρα και το Fatherland. Αυτό που είναι υπέροχο βιβλίο και αξίζει πραγματικά να διαβαστεί είναι το Πομπηία!

gatti είπε...

Κοίτα να δεις! Το "Πομπηία" το έχω και μάλιστα χθες που προσπαθούσα να τα βάλω σε μια τάξη έπεσε στα χέρια μου και σκέφτηκα "τι κρίμα που δεν το έχω διαβάσει ακόμα!". Κι έρχεσαι τώρα εσύ και μου λες πως είναι το καλύτερο βιβλίο του Χάρις.

Τα υπόλοιπα δεν τα είχα ακούσει καν, το "Παρασκήνια εξουσίας" εννοείται ότι ούτε που θα το ακουμπήσω μετά από την κριτική σου, αλλά η "Πομπηία" θα κερδίσει πολλές θέσεις στη στίβα των αδιάβαστων...

Να περνάς καλά, Αλέξανδρε!

Alexandros είπε...

Μετά την "υπερπαραγωγή" του Σμήνους , το "Πομπηία" το διαβάζεις σε 3 απογεύματα. Και είναι όντως καλό. Εμένα τουλάχιστον μου άρεσε!

Καλά να περνάς , καλές αναγνώσεις και καλή τύχη με την Βιγιαρεάλ!