Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ


Ο σημερινός τελικός του Euro 2008 είναι ένας αγώνας απρόβλεπτος και περίεργος. Τώρα θα μου πεις , "και ποιος τελικός ήταν προβλέψιμος ;" και ίσως να έχεις και δίκιο , αλλά ειδικά στο σημερινό παιχνίδι δεν μπορώ να φανταστώ τι θα υπερισχύσει. Η νοοτροπία νικητή των Γερμανών που μπαίνουν στο γήπεδο με την αίσθηση ότι κάτι θα γίνει πάλι και θα κερδίσουν ή η απαράμιλλη τεχνική των Ισπανών που αν εμφανιστεί στο χορτάρι μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε τακτικό σχέδιο άμυνας; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Γερμανοί, έχοντας αυτογνωσία, θα παραχωρήσουν την κατοχή της μπάλας στους Ίβηρες και θα προσπαθήσουν να κλείσουν τους διαδρόμους προς την εστία τους. Το έκαναν με τους Πορτογάλους (παρόμοια σχολή ποδοσφαίρου με τους Ισπανούς) και χτυπώντας στην κόντρα επίθεση και στα στημένα καθάρισαν το ματσάκι. Εδώ όμως υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Η Ισπανία διαθέτει έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο και όχι τον τροχονόμο Ρικάρντο. Οι ευγενικές προσφορές του Πορτογάλου τερματοφύλακα δεν νομίζω ότι θα επαναληφθούν από τον Κασίγιας. Και λόγω του ότι είναι καλύτερος τερματοφύλακας και λόγω της πολύ καλής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σε αυτό το τουρνουά.

Από την άλλη, υπάρχει η αλλαγή πλάνων λόγω της απώλειας του Βίγια. Μπορεί στο παιχνίδι με την Ρωσία η αλλαγή από 4-4-2 σε 4-5-1 να είχε ευεργετικές συνέπειες για την εξέλιξη του αγώνα υπέρ των Ισπανών , σήμερα όμως οι αντίπαλοι θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μία ομάδα με πέντε χαφ. Ως εκ τούτου το παιχνίδι θα κριθεί κατά την γνώμη μου σε δύο σημεία-κλειδιά. Στο κατά πόσο οι σχετικά άτεχνοι αλλά τρεχαλατζήδες Γερμανοί θα καταφέρουν να περιορίσουν την εκρηκτική πεντάδα των χαφ που θα παρατάξει ο Αραγονιές και κυρίως στην αποτελεσματικότητα που θα δείξουν οι δύο ομάδες στις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν. Σε αυτό το τελευταίο , παίζει κατά την γνώμη μου μεγάλο ρόλο η ψυχολογία. Οι Γερμανοί είναι ψυχροί και αποτελεσματικοί. Έφτασαν εδώ που έφτασαν χωρίς να αποδώσουν ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών παρά μόνο εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα τους στις στημένες φάσεις , την αποτελεσματικότητα του διδύμου Ποντόλσκι-Κλόζε και την μεγάλη φόρμα του Σβαϊνσταϊγκερ. Έχουν φάει με το κουτάλι τους τελικούς και ξέρουν πως να παίρνουν τρόπαια. Ακόμα και σε περίοδο παρακμής , κατέκτησαν το Euro 1996 στην Αγγλία , έχασαν ένα τελικό Μουντιάλ από την Βραζιλία του Ριβάλντο και του Ρονάλντο το 2002 στην Άπω Ανατολή , πήραν τρίτη θέση στο δικό τους Μουντιάλ πρόπερσι και φέτος είναι πάλι στον τελικό. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει με αυτήν την ομάδα. Όσες φορές έχουν διακριθεί οι Γερμανοί σε Μουντιάλ και Euro δεν έχουν διακριθεί -πλην Ιταλίας- όλες οι άλλες Ευρωπαικές ομάδες μαζί!

Θα μπορέσουν οι σαφώς καλύτεροι αλλά πρωτάρηδες Ισπανοί να αντέξουν το βάρος ενός τελικού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος; Αν η Γερμανία είχε ακόμα 1-2 ποιοτικούς παίκτες , κυρίως στην άμυνα , δεν θα τους έδινα καμία τύχη. Τώρα όμως προβλέπω να γίνεται μεγάλη μάχη. Άντε να δούμε...

2 σχόλια:

gatti είπε...

Τελικά οι Γερμανοί αποδείχτηκαν πολύ λίγοι για να κοντράρουν τους Ισπανούς. Δεν διαθέτουν τις μονάδες του παρελθόντος και διέψευσαν και τον Λίνεκερ, που λέει ότι παλεύουν ώς το τέλος, αφού όσο περνούσε η ώρα πιο πιθανό ήταν να φάνε και δεύτερο, παρά να ισοφαρίσουν...

Ρε τους Ισπανούς, τα καταφέρανε τελικά και γίνανε Πρωταθλητές Ευρώπης!

Alexandros είπε...

Καλημέρα gatti
Απογοήτευση οι Γερμανοί από το 65ο και μετά. Όχι ότι πριν έπαιξαν τίποτα , αλλά 2 μπαλιές τις άλλαζαν. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν για κλάματα. Άξιοι οι Ισπανοί , θα μπορούσαν και άλλα γκολ!