Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Η Κούβα εμποδίζει την πρόσβαση σε δημοφιλές αλλά επικριτικό blog

Από το www.in.gr :
"Οι Αρχές της Κούβας εμποδίζουν με φίλτρα και καθυστερούν την πρόσβαση από το εσωτερικό της χώρας στο Generacion Y (Γενιά Υ), το δημοφιλέστερο blog της χώρας που διατηρεί η Γιοάνι Σάντσεζ (http://www.desdecuba.com/generaciony/).
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η ίδια η Σάντσεζ, δεν μπορούσε να επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο τη σελίδα του blog της, όπως και άλλων δυο blog Κουβανών. Και τα τρία blog φιλοξενούνται σε σέρβερ στη Γερμανία. Αργότερα, εγκαταστάθηκαν φίλτρα που καθυστερούν μέχρι και 15 λεπτά την πρόσβαση στο blog.
Ωστόσο, δηλώνει η Σάντσεζ στο Reuters, έχει βρει έναν έμμεσο τρόπο για να παρακάμψει το εμπόδιο στην πρόσβαση και θα συνεχίσει τις δημοσιεύσεις.
Η 32χρόνη Γιοάνι Σάντσεζ, απόφοιτος φιλολογίας, έγραφε για την καθημερινή ζωή στην Κούβα. Στόχος της κριτικής της είχε γίνει και ο νέος ηγέτης της χώρας Ραούλ κάστρο.
Το blog της Σάντσεζ είχε 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον Φεβρουάριο.
Η Κούβα αποφάσισε πρόσφατα να άρει τους περιορισμούς για την απόκτηση υπολογιστών και DVD αλλά η πρόσβαση στο Internet είναι περιορισμένη".
Η Κούβα , χώρα πρότυπο για κάποιους "ιδεολόγους" εδώ στην Ελλάδα , αποδεικνύει το πόσο δημοκρατική είναι. Είναι τυχαίο ότι παρόμοιες τακτικές ακολουθεί και οι Κίνα καθώς και άλλες χώρες ; Μήπως έχουν κάποια κοινά σημεία τα πολιτεύματα τους;

5 σχόλια:

Clandestino είπε...

Καλά, σε αυτόν τον τομέα έχουν δώσει ρεσιτάλ, Άγγλοι, Αμερικάνοι και πρόσφατα η δημοκρατική Ελλάς. Στην Κούβα θα κολλήσουμε; Αυτό το γεγονός όμως, δεν απαξιώνει και τα θετικά αυτής της χώρας. Γιατί παρ' όλο που είναι αποκλεισμένη από τις Η.Π.Α. , κατάφερε να πρωτοπορεί στην ιατρική και φυσικά να αποτελεί το μόνιμο βραχνά των Αμερικάνων. Ένα τόσο δα νησί, αντιστάθηκε σε ολόκληρη αυτοκρατορία.

Alexandros είπε...

Καλώς ήρθες Clandestino!

Δεν θα με βρεις σύμφωνο. Στην Αγγλία , την Αμερική και την Ελλάδα ΔΕΝ συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Τα Μπλογκς δεν λογοκρίνονται από το κράτος. ΑΝ αυτό συνέβαινε θα είχαν κλείσει τα 2/3 των ιστολογίων τα οποία είναι σφόδρα εναντίον της κυβέρνησης. Εκτός αν θεωρείς λογοκρισία αυτό που έγινε με το πρες τζι αρ κάτι που κατά την γνώμη μου δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.
Τώρα όσον αφορά την πρωτοποριακή ιατρική της Κούβας , που την είδες και εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα; Τι να πουν και χώρες όπως ο Καναδάς , η Αυστραλία , η Ιαπωνία , η Αμερική , η Ελβετία , η Γερμανία περί πρωτοπορίας;
Για ποιον ακριβώς λόγο το ότι η Κούβα είναι βραχνάς για την αμερική είναι θετικό; Μήπως αυτό βελτίωσε το τραγικό βιοτικό επίπεδο της χώρας;
Καταλαβαίνω την συμπάθεια που μπορεί να νοιώσει ένας ουδέτερος (π.χ. οι Έλληνες) για μία καταπιεσμένη από την αμερική χώρα , αλλά η εσωτερική καταπίεση από το αντιδημοκρατικό καθεστώς είναι εξίσου σημαντική.

Ανώνυμος είπε...

Πως λοιπον εξηγεις οτι η κουβα εχει τον υψηλοτερο μεσο ορο ζωης στην λατινικη αμερικη που προσεγγιζει αυτο τον ευρωπαικωνξ χωρων? Πως η Αργεντινη απο χωρα προτυπο οπως δηλωναν οι ιδιοι οι Αμερικανοι κατερευσε. Τραγικο βιωτικο επιπεδο εχει και το ιρακ και το πακισταν και οι Ινδιες και η Μαλαισια κ.τ.λ που δεν ειναι και εναντιον των Αμερικανων απαραιτητα. Εσωτερικη καταπιεση πραγματι υπάρχει στην Κουβα αλλα πριν που ηταν με τον Μπατιστα δεν υπήρχε που ΟΛΑ ανηκαν στους αμερικανους και ολοι δουλευαν στις Αμερικανικες επιχειρησεις? Πρπει να βλεπουμε το πριν με το μετα για να συγκρινουμε ενα καθεστως

Alexandros είπε...

"Δείκτης υγείας Κούβας: Μικρή βρεφική θνησιμότητα – υψηλό προσδόκιμο ζωής

Αν και η Κούβα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου εμφανίζει πολύ καλούς δείκτες υγείας τους γενικού πληθυσμού και σίγουρα καλύτερους από τις ΗΠΑ.

Τα μυστικά τους: Η Κούβα έχει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο με 6 ανά χίλιους κατοίκους. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα καλές ιατρικές υπηρεσίας αφού χιλιάδες γιατροί «υπηρετούν» στο εξωτερικό ως μέλη της περίφημης ιατρικής διπλωματίας του Κάστρο. Δίνει όμως τη δυνατότητα πρόληψης ασθενειών, κάτι στο οποίο οι υπηρεσίες της χώρας δίνουν μεγάλη σημασία. Τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός είναι εν ανεπάρκεια εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ αλλά με την έγκαιρη πρόληψη καταφέρνουν να έχουν μικρότερη βρεφική θνησιμότητα και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από το μεγάλο τους αντίπαλο.

Οι αδυναμίες τους: Όσο περισσότερα ανοίγματα κάνει η Κούβα προς το δυτικό κόσμο τόσο περισσότερο υιοθετεί τα διατροφικά τους πρότυπα και τις λιπαρές δίαιτες. Οι δείκτες παχυσαρκίας βρίσκονται σε άνοδο".

Έτσι εξηγούν οι επιστήμονες το υψηλό προσδόκιμο ζωής της Κούβας.
Το βιοτικό επίπεδο μίας χώρας δεν συνδέεται παντα και άμεσα με την στάση απέναντι στην Αμερική. Για την Κούβα μπορεί να οφείλεται (που για μενά οφείλεται) στο καθεστώς ,στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους. Π.χ. πληθυσμιακούς ,περιβαλλοντικούς , θρησκευτικούς και άλλους.
Τώρα όσον αφορά το επίπεδο της χώρας πριν τον Κάστρο , ανατρέχεις 40 χρόνια πίσω!!! Συγκρίνεις δηλαδή την Κούβα του '60 με την σημερινή και λες ότι δεν έχουν διαφορές στο βιοτικό επίπεδο. Είναι καλό τώρα αυτο;
Για συλλογίσου (ή ρώτα τους γονείς μας) πως ήταν η Ελλάδα πριν 40 χρόνια...

Ανώνυμος είπε...

Re αλεξανδρε αλλο σου λέω σου λέω και πριν 40 χρονια σε σχέση με τις υπολοιπες χώρες η Κουβα ήταν το ιδιο πισω που ειναι και σημερα με τις σημερινες χωρες. Οταν εχεις γίνει αποικια μιας χωρας γιατι αυτο ηταν η Κουβα όπως οι Ινδιες για τους Αγγλους προκοπη ΔΕΝ θα δεις. Τωρα δηλαδη απαγορευεται να δεχτεις οτι το συστημα υγειας στην Κουβα λειτουργει παρολο το εμπαργκο? Ειναι προφανες οτι εχουν καλυτερο συστημ υγειας απο πολλα άλλα κρατη και ασ μην έχουν φαρμακα που έχουν άλλα κρατη. Που ειπα εγω οτι το βιωτικο επιπεδο συνδεεται με την σταση προς Αμερικη? Δηλαδη τωρα που θα αλλαξει καθεστως η Κουβα θα αρχισει να πεταει συμφωνα με την δική σου θεώρηση και το βιοτικό επίπεδο θα ανέβει....Για να δουμε . Α για την Αργεντινη που πετούσε τι έχεις να πεις κρατος προτυπο στην λατινικη Αμερικη για τους δυτικους μεχρι προσφάτως