Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Περί του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και την στάση της ΔΙΣ

Ερώτηση : Εάν αποφασιστεί η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, τι θα κάνετε;
Μητροπολίτης Άνθιμος : «Θα τραβάμε τα μαλλιά μας»
Μάλιστα. Πόρνοι όσοι επιλέγουν να συμβιώσουν χωρίς την τέλεση θρησκευτικού γάμου. Μου κάνει εντύπωση που αρκετοί εξεπλάγησαν με την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης. Μήπως περίμεναν να ειπωθεί κάτι διαφορετικό από τα χείλη ανθρώπων που μισούν και πολεμούν οποιαδήποτε έκφανση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής ΔΕΝ συμβαδίζει με τα συμφέροντα τους; Η εκκλησία θέλει τους ανθρώπους όσο το δυνατόν λιγότερο ελεύθερους και όσο το δυνατόν περισσότερο εξαρτημένους από αυτήν. Έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια, και δεν χρειαζόταν η τελευταία ανακοίνωση της ΔΙΣ ώστε να πειστούμε ακόμα πιο πολύ , ότι η εκκλησία δεν λειτουργεί ως φορέας διάδοσης ηθικών αξιών και αρχών αλλά ως πολιτική παράταξη. Δεν έχει σαν στόχο της πνευματική καθοδήγηση των πιστών. Αφενός έχει σαν πρώτο στόχο να διατηρήσει και αν είναι δυνατόν να αυξήσει την επιρροή της στα πολιτικά ,κοινωνικά και εθνικά ζητήματα και αφετέρου σαν δεύτερο στόχο να γιγαντώσει τον ήδη τεράστιο πλούτο της. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα τρόπο. Διατήρηση και αύξηση των πελατών-πιστών. Η ανακοίνωση λοιπόν κινείται στην γνωστή κατεύθυνση και δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση ούτε το ύφος της ούτε το περιεχόμενο της. Μπορώ να πω ότι η αρχική θέση του Αρχιεπισκόπου ήταν αυτή που προκάλεσε έκπληξη και όχι η ανακοίνωση της ΔΙΣ.
Από κει και πέρα το ζήτημα είναι τι κάνει ο πολιτικός κόσμος και εν προκειμένω η κυβέρνηση. Είναι πασιφανές ότι για τους ισχυρούς δεσμούς Κράτους - Εκκλησίας δεν είναι "υπεύθυνη" μόνο η δεύτερη πλευρά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις επιδιώκουν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους την διατήρηση αυτών των δεσμών.
Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; "Σέβεται" απλώς την άποψη της Εκκλησίας ή φοβούμενη το πολιτικό κόστος οπισθοχωρεί; Έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση προχωράει χωρίς ενδοιασμούς διότι αφουγκραζόμενη την κοινή γνώμη διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Μπορεί να καθυστερούμε μερικά χρόνια αλλά στο τέλος ακολουθούμε το παράδειγμα (και τις οδηγίες...) των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελληνική κοινωνία είναι αρκετά συντηρητική και χρειάζεται το κατάλληλο χρονικό διάστημα προσαρμογής για να δεχτεί ομαλώς τέτοιες κοινωνικές αλλαγές. Η επέκταση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια με τις παρούσες αντιλήψεις δεν βλέπω να προωθείται. Το απέκλεισε άλλωστε και ο Υπουργός.
Δυστυχώς συντελείται μία κοινωνική διάκριση αλλά θεωρώ ότι αυτό θα είναι προσωρινό. Είπαμε , θέλουμε το χρόνο μας για να "χωνέψουμε" και να αποδεχτούμε ορισμένα πράγματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε , ανακάτεψες (αντέγραψες) τους τίτλους του άρθρου, κι έγινες τμήμα της επικαιρότητας, όμως άλλο συμβίωση άλλο γάμος κι άλλο ελευθερία. Στην "πολιτεία" του ο Πλάτωνας χρόνια τώρα διαπραγματεύεται το θέμα της σύζευξης της ανθρώπινης φύσης. Σήμερα ανακυκλώνουμε τις αρχαίες ιστορίες, δοξασίες με την ανακατανομή της εξουσίας ανάμεσα στο κράτος και τις θρησκείες,τα ήθη και έθιμα και τις πολιτισμικές αξίες του τρέχοντα χρόνου. Απλώς η τωρινή ελληνική κοινωνία είναι απαίδευτη και την ξενίζουν απόψεις της ΔΙΣ ή της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ΕΕ είναι το άλοθι της σημερινής "σεμνο-τ-υπίας" μας. Τι σημαίνει άραγε ΕΛΕΥΘΕΡΗ συμβίωση , δηλαδή είμαστε σκλάβοι του εαυτού μας κι αν ναι τι μας εμποδίζει να είμαστε ελεύθεροι? Η εκκλησία , η κυβέρνηση ή το μυαλό μας ?
Και αφού το θέμα σε προκάλεσε και έγραψες το κειμενάκι ψάξε και γράψε κάτι για την σημειολογία των λέξεων "Περί του ΣΥΜΦΩΝΟΥ".

Υ.Γ. Καλό βράδυ, ο συγκάτοικος του διπλανού γραφείου.