Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Περί γονιδίων


Οι οργανισμοί κληρονομούν όλα τα γονίδια από τους προγόνους τους. Οι πρόγονοι που μεταβίβασαν γονίδια ήταν υγιείς , επιτυχημένοι και δυνατοί οργανισμοί. Για αυτό το λόγο άλλωστε έζησαν ενηλικιώθηκαν , αναπαράχθηκαν και μεταβίβασαν τα γονίδια τους , σε αντίθεση με τους αποτυχημένους οργανισμούς , οι οποίοι έζησαν την ίδια εποχή αλλά δεν κατάφεραν να μεταβιβάσουν γονίδια είτε διότι πέθαναν νέοι , είτε διότι ήταν «ελαττωματικοί». Οι άνθρωποι δηλαδή , τείνουν να κληρονομούν γονίδια που τους παρέχουν τη δυνατότητα να κατασκευαστεί ένας υγιής και δυνατός οργανισμός –μία καλοσχεδιασμένη μηχανή – ώστε και αυτοί με την σειρά τους να γίνουν πρόγονοι. Να μπορέσουν και αυτοί να μεταβιβάσουν «καλά» γονίδια. Από γενιά σε γενιά έχουμε μία τάση μεταβίβασης «καλών γονιδίων» , ενώ τα κακά γονίδια όσο περνούν τα χρόνια εξαφανίζονται. Και ο λόγος που εξαφανίζονται είναι πολύ απλός : δεν μεταβιβάζονται.
Αυτός είναι ο λόγος που τα πουλιά πετάνε καλά , τα ψάρια κολυμπάνε τόσο επιδέξια και οι άνθρωποι σκέφτονται τόσο έξυπνα και πολύπλοκα. Όλοι μας κληρονομούμε τα γονίδια επιτυχημένων προγόνων. Οι αποτυχημένοι δεν διαιωνίζονται, απλώς εξαφανίζονται. Αυτό είναι εν ολίγοις ο ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ.
Αυτά που αναφέρονται παραπάνω , είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθούν. Προσοχή! Τα γονίδια ΔΕΝ βελτιώνονται με την χρήση. Απλώς μεταβιβάζονται , χωρίς να μεταβάλλονται , αν εξαιρέσουμε βέβαια ορισμένα τυχαία σφάλματα (μεταλλάξεις). ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΓΟΝΙΔΙΑ , ΤΑ ΚΑΛΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Για παράδειγμα , ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος δεν θα μεταβιβάσει τα γονίδια του στα παιδιά του σε βελτιωμένη μορφή ώστε αυτά να είναι ακόμα πιο έξυπνα. Τα «καλά» γονίδια είναι αυτά που κάνουν αυτόν τον άνθρωπο έξυπνο , και όχι το αντίθετο. Για να γίνει πιο κατανοητό : ΤΙΠΟΤΑ από όσα κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του δεν επηρεάζει τα γονίδια του. Τα γονίδια παραμένουν αμετάβλητα! Απλώς τα άτομα που γεννήθηκαν με «καλά» γονίδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένα , οπότε είναι περισσότερο πιθανό να μεταβιβάσουν τα γονίδια τους. Και επειδή όπως είπαμε τα άτομα αυτά έχουν «καλά» γονίδια , η διαδικασία συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια με τα γονίδια που είναι «καλά» να επικρατούν , και τα γονίδια που δεν είναι , να εξαφανίζονται. Κάθε γενιά δηλαδή είναι ένα φίλτρο , ένα κόσκινο. Από αυτό το κόσκινο τα βλαβερά γονίδια συνήθως δεν περνάνε. Μένουν εκεί και χάνονται. Αν τύχει να περάσουν , αυτό θα είναι για μερικές γενιές. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα , είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν.

Συμπέρασμα : Μην ακούτε όσους άσχετους λένε ότι το ανθρώπινο είδος (βιολογικά και όχι κοινωνικοοικονομικοπολιτικά , έτσι;) πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Όπως όλοι οι οργανισμοί (όσοι δεν τα κατάφεραν εξαφανίστηκαν!) έτσι και ο ανθρώπινος , με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει , εκτός και αν άλλοι λόγοι που δεν μπορούν να προβλεφθούν (πυρηνικός πόλεμος, σύγκρουση με μετεωρίτη κ.α.) εξαφανίσουν τον άνθρωπο από προσώπου γης.

2 σχόλια:

gatti είπε...

Αν σκεφτείς τι σαπίλα υπάρχει τριγύρω δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως τα κακά γονίδια έχουν την τάση να εξαφανίζονται. Και εν πάση περιπτώσει αν εξαφανίζονται αυτό πρέπει να γίνεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς...

Alexandros είπε...

Τα κακά γονίδια την έχουν αυτήν την τάση, gatti. Τουλάχιστον έτσι λένε οι εξελικτικοί βιολόγοι όπως ο Dawkins. Από κει και πέρα οι βρομερές συνήθειες και η σαπίλα που υπάρχει στην κοινωνία και στους ανθρώπους , είναι νομίζω περισσότερο θέμα της επιστήμης της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας να τα ερμηνεύσει. Οι άνθρωποι άλλωστε μπορεί να είναι υγιείς στο σώμα αλλά ασθενείς στο πνεύμα και το χαρακτήρα. Δεν αποκλείει το ένα το άλλο.Μη σου πω ότι είναι και το πλέον σύνηθες...