Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Η ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΩΣ ΚΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

Η πόλη Σιουδάδ Χουάρες βρίσκεται στην πολιτεία Τσιουάουα στα σύνορα Μεξικού-Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και είναι χτισμένη πάνω στο ποταμό Ρίο Γκράντε , ακριβώς απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας. Μέχρι πριν από 10-15 χρόνια, η πόλη ήταν παραθεριστικό κέντρο των Αμερικάνων του Νότου , όταν και η κατάργηση των δασμών στο εμπόριο μεταξύ των κρατών της Βόρειας Αμερικής, την μετέτρεψε σε εργατούπολη. Δεκάδες Αμερικανικά εργοστάσια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αφενός γιατί ήταν πολύ πιο φτηνά τα εργατικά χέρια και αφετέρου διότι ήταν ακριβώς πάνω στα σύνορα και εξυπηρετούσαν τους εργοστασιάρχες, οι ταχείς μεταφορές. Οι εργάτες (κυρίως γυναίκες) δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στις λεγόμενες "παραγκουπόλεις" χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως νερό , ηλεκτρικό ρεύμα κ.α. Λόγω της θέσης της , στην πόλη δρα μεγάλο καρτέλ ναρκωτικών καθώς και εμπόριο λευκής και μαύρης σάρκας. Πρόκειται με λίγα λόγια, για μία πόλη με ιδιαίτερα υψηλή εγκληματικότητα και τραγικό βιοτικό επίπεδο.



Διαβάζοντας τα παραπάνω, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, τι το ξεχωριστό έχει αυτή η πόλη από τις τόσες που παρουσιάζουν υψηλή εγκληματικότητα, ειδικά στις χώρες τις Λατινικής και Βόρειας Αμερικής. Ε, λοιπόν αυτή η περιοχή έχει το θλιβερό "προνόμιο" να θεωρείται η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Εκατοντάδες γυναίκες , ως επί το πλείστον φτωχές εργάτριες , έχουν δολοφονηθεί στην περιοχή αυτή τα τελευταία 10 χρόνια! Οι δολοφονίες γυναικών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 600% και δυστυχώς οι περισσότερες παραμένουν ανεξιχνίαστες... Πρόκειται για ιδιαίτερα βίαιες δολοφονίες με κατακρεουργημένα πτώματα , συνήθως σεξουαλικώς κακοποιημένα που ανήκουν πολλές φορές και σε ανήλικες νεαρές γυναίκες. Στις έρευνες έχει συνδράμει και το FBI χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι συλλήψεις που έγιναν κατά καιρούς , δεν είχαν ως αποτέλεσμα την παύση των δολοφονιών , οπότε το εγκληματικό αυτό φαινόμενο παραμένει ουσιαστικά ανεξιχνίαστο.


600 ροζ σταυροί έξω από το Πανεπιστήμιο της Γιούτας, διαμαρτυρία για τις δολοφονίες

Για αυτήν την πόλη "κόλαση", να πω την αλήθεια δεν είχα υπόψη μου. Πέρυσι αγόρασα ένα βιβλίο με τον τίτλο "Σύνορα" του συγγραφέα Πάτρικ Μπαρ. Νόμιζα ότι πρόκειται για άλλο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα βασιζόμενο στην οργιάζουσα φαντασία του δημιουργού του.

Το βιβλίο είναι μυθιστόρημα , αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Σιουδιάδ Χουάρες. Ο συγγραφέας παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια την ζωή στην πόλη ΠΟΥ ΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ και "δείχνει" με νόημα ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του αποτρόπαιου και συνεχιζόμενου έως και σήμερα φαινομένου.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!

2 σχόλια:

gatti είπε...

Το βιβλίο δεν το είχα υπόψιν μου, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα είχα διαβάσει σε εφημερίδα και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Είναι πραγματικά τραγικό, αλλά παράλληλα απόλυτα λογικό. Εγκληματικότητα και εξαθλίωση ως επί το πλείστον συμβαδίζουν. Το περίεργο θα ήταν το αντίθετο.

Alexandros είπε...

Όντως , η εξαθλίωση εντείνει την εγκληματικότητα. Παράδειγμα η Νότιος Αφρική. Αυτό που γίνεται στην Χουάρες ειναι μοναδικό κυρίως διότι τα θύματα είναι ως επί το πλείστον γυναίκες-εργάτριες στα εργοστάσια της περιοχής... Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει εκεί, και ή όλοι κάνουν τα στραβά μάτια ή όντως δεν μπορούν να βγάλουν "άκρη"