Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα μία ροπή προς τα ονομαζόμενα ως παραφυσικά και υπερφυσικά φαινόμενα. Η μόδα αυτή , όπως και οι περισσότερες που εξαπλώνονται στην χώρα μας , προέρχεται συνήθως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι θεωρίες περί εξωγήινων , περί φαντασμάτων , περί θαυμάτων , περί τηλεκίνησης , καθώς και οι ψευδοεπιστήμες , οι θεωρίες συνωμοσίας και διάφορα άλλα (είναι τόσα πολλά που χάνεσαι..) κυκλοφορούν ευρέως και διαδίδονται εν ριπή οφθαλμού. Εκατοντάδες βιβλία κυκλοφορούν , πολλά περιοδικά εκδίδονται μηνιαίως , ακόμα και εβδομαδιαίες εκπομπές στην τηλεόραση υπάρχουν, με σκοπό την πληροφόρηση και ''εξήγηση'' αυτών των φαινομένων. Πρόκειται για την τέλεια αποβλάκωση. Τόνοι άχρηστων πληροφοριών που δηλητηριάζουν την σκέψη μας και ταυτόχρονα μεγαλώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτήδειων. Αστικοί μύθοι που διαδίδονται σας ιοί , κυκλοφορούν ανάμεσα μας και μας παραπληροφορούν.
Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν μια επιφανειακή ''μαγεία'' που συναρπάζει τους ανθρώπους , τους ταξιδεύει μακριά από την καθημερινότητα και την ρουτίνα τους και τους διασκεδάζει.

Αυτός ο καταιγισμός απο πληροφορίες παραφυσικών ή υπερφυσικών φαινομένων , καθώς και θεωριών συνωμοσίας έχει όμως σημαντικές παρενέργειες. Αποχαυνώνει , αδυνατίζει τον ορθό λόγο και την κριτική σκέψη , αποθεώνει τον παραλογισμό και την ευπιστία σε μη αποδεδειγμένα γεγονότα , προκαλεί μοιρολατρική προσέγγιση των δυσκολιών και των προβλημάτων.
Μία λύση υπάρχει. Στροφή στην επιστήμη! Ο σκεπτικισμός και η επιστημονική προσέγγιση πρέπει να επικρατήσουν. Κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία πρέπει να θεωρείται αληθινή μέχρι την στιγμή της διάψευσης της. Κάθε φαινόμενο που δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά πρέπει να θεωρείται ψευδές μέχρι την στιγμή της απόδειξης ύπαρξης του.
Αφορμή για αυτές τις σκέψεις πήρα από το περιοδικό Scientific American. Είχα αρκετό καιρό να το αγοράσω , άλλα μου κίνησε την περιέργεια ένα άρθρο στο εξώφυλλο με τίτλο "Η Γη χωρίς τους ανθρώπους". Το άρθρο είναι μία παρουσίαση του βιβλίου του Alan Weisman ''The World without Us'' (Ο κόσμος δίχως εμάς). Το θέμα του είναι η κατάσταση και η πορεία του κόσμου, στο υποθετικό σενάριο της ολοκληρωτικής εξαφάνισης του ανθρωπίνου είδους. Αν αύριο το πρωί εξαφανιστούν όλοι οι άνθρωποι από τον πλανήτη τι θα συμβεί; Το υποθετικό σενάριο εξελίσσεται αρχικά στην πιο σύγχρονη μεγαλούπολη του κόσμου, την Νέα Υόρκη.

Και ρωτώ εγώ τώρα: Τι έχει να ζηλέψει από συναρπαστικότητα και "μαγεία" αυτό το θέμα , το οποίο στηρίζεται επιστημονικά , από όλες αυτές τις αηδίες που μας κατακλύζουν; Για ποιο λόγο οι περισσότεροι στρέφονται στα supernatural φαινόμενα και όχι στην σοβαρή επιστημονική φαντασία;
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ειδικές επιστημονικές γνώσεις προκειμένου να διαβάσει κανείς τέτοια άρθρα. Είναι εκλαϊκευμένα , προσιτά και εξάπτουν την δημιουργική μας φαντασία. Δεν μας αποβλακώνουν!

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ, περιέχονται στο άρθρο του περιοδικού και τραβήχτηκαν με ψηφιακή μηχανή.

3 σχόλια:

s_pablo είπε...

Καλησπέρα.

Καλά τα λες κι εγώ μαζί σου, αλλά αυτό το "Κάθε φαινόμενο που δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά πρέπει να θεωρείται ψευδές μέχρι την στιγμή της απόδειξης ύπαρξης του." είναι λίγο παρατραβηγμένο.

Μερικές από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις βασίστηκαν σε εικασίες.

Alexandros είπε...

Συμφωνώ ότι οι εικασίες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις επιστημονικές ανακαλύψεις. Όχι μόνο μεγάλο , μάλλον τον πιο σημαντικό. Λέμε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Αν οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και διατύπωσαν αυτές τις εικασίες δεν αγωνίζονταν με όλο τους το "είναι", ώστε να αποδείξουν την ισχύ των λεγομένων τους , δεν θα είχαμε επιστημονική πρόοδο. Αυτό εννοούσα με την πρόταση. Οι επιστήμονες λένε ότι το πιο σημαντικό προσόν που πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει την διαφορά στην επιστήμη, είναι η φαντασία. Όλα από εκεί ξεκινάνε.
Αυτός που πρώτος εμπνεύστηκε την ύπαρξη ψυχής , είχε σίγουρα φαντασία. Αν κάποτε αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει ψυχή τότε η εικασία του θα είναι αληθινή μέχρι... να διαψευστεί!

s_pablo είπε...

Σοφόν το σαφές.

Κάπου έχω διαβάσει μια σχετική ιστορία, αλλά δεν θυμάμαι που.

Τέλος πάντων, ένας μεγάλος καθηγητής μαθηματικών (υπαρκτό πρόσωπο, αληθινή ιστορία) μπαίνει σπίτι του μαζί με το βοηθό του.

Ο βοηθός παρατηρεί ότι κρεμασμένο πάνω από την πόρτα είναι ένα πέταλο, οπότε γυρίζει στον καθηγητή και του λέει "Δεν πιστεύω να πιστεύεις αυτές τις αηδίες?"

"Φυσικά και όχι" απαντά ο καθηγητής

"Τότε γιατί το έχεις κρεμασμένο?"

"Γιατί, λένε, ότι σου φέρνει τύχη ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις"