Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Σε συνέχεια της ανάρτησης " Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" , και αφού σημειώσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος και δεν ρίχνω νερό στον μύλο της κινδυνολογίας που κάνει πάρτι στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, καταγράφω τους κινδύνους για το ανθρώπινο γένος που έχουν αναγνωριστεί ως οι πιο βασικοί και σημαντικοί. Η λίστα είναι λίγο πολύ γνωστή σε όσους ασχολούνται με τέτοια θέματα και καταγράφεται στο βιβλίο "Το τέλος του κόσμου" του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γκουέλφ John Leslie.



  • Πυρηνικός πόλεμος
Η γνώση του τρόπου κατασκευής πυρηνικών βομβών έχει περάσει στα χέρια όλο και περισσότερων κρατών ενώ το κόστος παραγωγής πέφτει διαρκώς. Δεν θα αργήσει η εποχή που πάρα πολλά κράτη θα έχουν μεγάλο αριθμό βομβών με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • Βιολογικός πόλεμος
Πρόκειται για όπλα ακόμα πιο επικίνδυνα από τα πυρηνικά καθώς αποτελούνται από αυτοαναπαραγώμενους οργανισμούς (ιούς) που αν εξαπλωθούν μπορεί να είναι αδύνατον να περιοριστούν

  • Καταστροφή του στρώματος του όζοντος
Οι εκπομπές χλωροφθορανθράκων ή άλλων ουσιών μπορούν να καταστρέψουν τμήμα του στρώματος και να προκαλέσουν αύξηση του ποσού της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης.
  • Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της γης λόγω δυσκολίας διαφυγής της εισερχόμενης ακτινοβολίας. Αυτό γίνεται λόγω αύξησης του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και λόγω του μεθανίου και άλλων αερίων. Η θετική ανάδραση θα μπορούσε να αυξήσει το πρόβλημα απότομα. Τι συμβαίνει με την ανάδραση; Αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί λιώσιμο των πάγων, το οποίο με την σειρά του προκαλεί αύξηση βαλτότοπων, οι οποίοι με την σειρά τους προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εκπομπής αερίων, η οποία με την σειρά της προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας κ.ο.κ.

  • Δηλητηρίαση από ρύπανση
Όξινη βροχή, εντομοκτόνα, τοξικά απόβλητα προκαλούν αύξηση καρκίνων, πρόβλημα στο σπέρμα και την αναπαραγωγή κ.λπ.

  • Αρρώστια
Εδώ ταιριάζει η περίπτωση με την γρίπη των χοίρων. Η συγκεκριμένη αρρώστια δεν δείχνει να είναι επικίνδυνη ωστόσο στο παρελθόν εμφανίστηκαν αρρώστιες που αφάνισαν εκατομμύρια ανθρώπους. Ενδεικτικά αναφέρονται η πανώλη, φυματίωση, Ισπανική γρίπη και άλλες. Με τις σημερινές συνθήκες (αεροπορικές μεταφορές, υπερπληθυσμός) είναι ακόμα πιο επικίνδυνα τα πράγματα.

Αυτοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι που έχουν αναγνωριστεί και που γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς. Υπάρχουν και άλλοι λιγότερο επικίνδυνοι και όχι τόσο διαδεδομένοι. Μερικοί από αυτούς:
  • Επιθέσεις αστεροειδών και κομητών
Θεωρούνται υπεύθυνες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων χωρίς αυτή η θεωρία να είναι τελεσίδικη. Προκαλούν χειμώνα μακράς διαρκείας λόγω εκτόξευσης σκόνης στον ουρανό που εμποδίζει τον ήλιο να φωτίσει την επιφάνεια της γης με καταστροφικές συνέπειες.

  • Νέα εποχή παγετόνων
Απρόβλεπτες κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν (σχεδόν απίθανο βέβαια) να προκαλέσουν νέα εποχή παγετώνων.

  • Κοντινός Σούπερνοβα
Μία τέτοιου τύπου αστρική έκρηξη ισοδυναμεί με την έκρηξη μίας βόμβας υδρογόνου εκατό χιλιάδων δις τρισεκατομμυρίων μεγατόνων. Αν είναι αρκετά κοντά θα έχουμε πρόβλημα.

Εκτός από τους ανωτέρω κινδύνους, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα που οφείλονται στον ίδιο τον άνθρωπο. Μερικοί από αυτούς:

  • Απροθυμία για τεκνοποίηση
Πρόκειται για κίνδυνο που δύσκολα μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά. Ακόμα και 1000 άνθρωποι να θέλουν να κάνουν παιδιά, μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια θα έχει ξανάγεμίσει όλος ο πλανήτης...
  • Καταστροφή από την γενετική μηχανική
Τα πειράματα γενετικής δεν είναι απίθανο να τροποποιήσουν κάποια βακτηρίδια (π.χ. σαλμονέλας) και αυτά με την σειρά τους να προκαλέσουν μόλυνση του πληθυσμού με απρόβλεπτες συνέπειες.
  • Καταστροφή από Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές
Το γνωστό και αγαπημένο θέμα των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Μηχανές που να μπορούν να αυτοαναπαράγονται και να κατορθώσουν να επικρατήσουν επί των ανθρώπων.

  • Δημιουργία νέας Μεγάλης Έκρηξης
Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση με τα πειράματα υψηλής ενέργειας. Το θέμα έγινε της μόδας όταν ολοκληρώθηκε ο υπερεπιταχυντής του CERN.

  • Εξόντωση από εξωγήινους
Άλλο ένα αγαπημένο θέμα των ταινιών του Χόλιγουντ. Δεν χρειάζεται περισσότερες επεξηγήσεις.

Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα οι κίνδυνοι είναι πολλοί, άλλοι σοβαροί άλλοι πάλι όχι. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι τους οποίους πολύ απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα.
Πάντως, εγώ προσωπικά, από όλους αυτούς τους κινδύνους πιο πολύ φοβάμαι κάτι περίεργους τύπους με "φτιαγμένα" αυτοκίνητα,(αεροτομές, εξατμήσεις και ζαντολάστιχα, την μουσική στο τέρμα), που βγαίνουν στο δρόμο και όποιον πάρει ο χάρος! Άρα το ζουμί της υπόθεσης είναι να περάσουμε με ασφάλεια στο απέναντι πεζοδρόμιο. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε!

3 σχόλια:

Katerina Kalfopoulou είπε...

Αλέξανδρε το ... έσωσες(!) την τελευταία στιγμή. Πάνω που η απαισιοδοξία με έκανε να σκεφτώ πως δεν πρόκειται να τελειώσω το βιβλίο που διαβάζω, πριν αφανιστώ, εκεί ακριβώς, στην τελευταία σου παράγραφο, αποδεικνύεται πως αφού κατάφερα να διασχίσω το δρόμο και να φτάσω στο σπίτι μου, τουλάχιστον σήμερα, θα κοιμηθώ ήσυχη...
Κι ίσως προλάβω να διαβάσω και το βιβλίο μου!

Alexandros είπε...

Γεια σου Κατερίνα! Έτσι είναι. Αυτά που αναφέρω στο ποστ είναι φιλοσοφικές ανησυχίες μη πω κάτι άλλο και τα απαξιώσω τελείως. Οι καθημερινοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι...

ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΣΑΜΟΥ είπε...

Υγρό στο πληκτρολόγιο. Η ξεχασμένη απειλή του αιώνα. Θα αναλυθεί το θέμα από κοντά.