Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Κολοσσιαία άμορφη μάζα στο διάστημα προκαλεί σύγχυση στους επιστήμονες

H είδηση πέρασε στα ψιλά αλλά το περιεχόμενο της είναι ικανό να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν και να προκαλέσει μεγάλο σκεπτικισμό σχετικά με την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και την διαδικασία δημιουργίας των γαλαξιών. Αν το "αντικείμενο" που βρέθηκε είναι τόσο μεγάλο όσο υπολογίζεται ότι είναι, και σε τόσο πρώιμο στάδιο, τότε κλονίζεται ισχυρά το υπάρχον κοσμολογικό μοντέλο. Προφανώς είναι νωρίς για τέτοια συμπεράσματα αλλά αν βρεθούν και άλλες μάζες τόσο μεγάλες, η αμηχανία των κοσμολόγων θα ενταθεί...

Αναλυτικά η είδηση:

"Αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας γιγάντιας και μυστηριώδους άμορφης αέριας μάζας, του είδους που μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε γαλαξία στο επόμενο στάδιο, που ονομάστηκε Himiko προς τιμήν της θρυλικής βασίλισσας της Ιαπωνίας.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό αυτής της μέγα-φυσαλίδας του αερίου προήλθε από πολλά τηλεσκόπια. Οι επιστήμονες λένε ότι το αντικείμενο δημιουργήθηκε όταν το σύμπαν ήταν περίπου 800 εκατομμυρίων ετών μόνο ή μόλις το 6% της σημερινής ηλικίας του.Ως γνωστόν ο Κόσμος μας είναι περίπου 13,7 δισεκατομμυρίων ετών.Η γιγάντια φυσαλίδα αερίου Himiko εκτείνεται σε μια έκταση 55.000 έτη φωτός, ρεκόρ για την εποχή που φτιάχτηκε. Το τεράστιο μήκος του είναι συγκρίσιμο με την ακτίνα του δίσκου του Γαλαξία μας και η επιστημονική ονομασία αυτών των άμορφων γιγάντιων μαζών είναι Lyman-Alpha.Ωστόσο, οι αστρονόμοι παραμένουν αβέβαιοι σχετικά με τη φύση της φυσαλίδας Himiko. Ακόμη και με μια χιονοστιβάδα δεδομένων από τα καλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι είναι αυτή η άμορφη μάζα.Η εικόνα του αντικειμένου, από τα πιο απομακρυσμένα και βαριά ουράνια σώματα που βρέθηκαν ποτέ από τους επιστήμονες, είναι θολή, τόσο που οι αστρονόμοι δεν ήταν σε θέση να πάρουν μια γεύση για το τι είδους αντικείμενο είναι.Μεταξύ των πολλών δυνατοτήτων, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ιονισμένο αέριο που ενεργοποιείται από μια τεράστια μαύρη τρύπα. Ή θα μπορούσε να είναι ένας προ-γαλαξίας με μεγάλη αέρια δομή.Επίσης, θα μπορούσε να είχε γεννηθεί από τη δραματική σύγκρουση δύο νέων γαλαξιών, από ένα μεγα-άνεμο που προκλήθηκε από ένα εντατικό σχηματισμό νέων άστρων, ή θα μπορεί να είναι κι ένας γιγάντιος γαλαξίας, με μια μάζα περίπου 40 δισεκατομμυρίων ήλιων.

"Όσο πιο πολύ μακριά κοιτάζουμε στο διάστημα, τόσο ποιο πίσω πάμε στον χρόνο", λέει ο Masami Ouchi του Ινστιτούτου Carnegie για την Επιστήμη, ένα ιδιωτικό κέντρο έρευνας, που καθοδήγησε την ομάδα των ερευνητών από την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Έχω μείνει πολύ έκπληκτος από την ανακάλυψη," λέει ο Ouchi που έκανε χρήση του τηλεσκοπίου «Σουμπαρού» στη Χαβάη.

"Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο θα μπορούσε να υπάρχει σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ιστορίας του σύμπαντος", πρόσθεσε.Αστρονόμοι προηγουμένως είχαν εντοπίσει μια εκτεταμένη φυσαλίδα αερίου αυτού του είδους, σε μια τέτοια απόσταση που το Σύμπαν είχε ηλικία δύο έως τρία δισεκατομμύρια χρόνια.Το αντικείμενο όμως Himiko φαίνεται να αποτελεί μια αινιγματική εξαίρεση, γι αυτό και προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν ταιριάζει με το καθιερωμένο μοντέλο δημιουργίας μεγαλύτερων γαλαξιών από τη συγχώνευση μικρότερων, μετά το πέρασμα αρκετού χρόνου από την αρχική Μεγάλη Έκρηξη.Η σχετική εργασία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό αστροφυσικής Astrophysical Journal, δείχνει ότι το Himiko περιέχει δεκαπλάσια μάζα από τη μάζα των γαλαξιών της ίδιας ηλικίας. Το γεγονός αυτό, κατά τον Ιάπωνα αστρονόμο Masami Ouchi, σημαίνει είτε ότι η επικρατούσα θεωρία για τη δημιουργία γαλαξιών είναι λανθασμένη είτε ότι το Himiko αποτελεί κάτι πραγματικά εξαιρετικό - αν όχι μοναδικό- στο σύμπαν. Όπως είπε, στο μέλλον δεν αποκλείεται να ανακαλυφθούν και άλλα τέτοια μυστηριώδη αντικείμενα."

Πηγή: http://www.physics4u.gr

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

Την Παρασκευή 10 Απριλίου μας υποδέχτηκε μία ηλιόλουστη και φωτεινή Θεσσαλονίκη. Από τότε πέρασαν, σαν μία στιγμή θαρρείς, δύο ολόκληρες βδομάδες. Δύο γεμάτες βδομάδες με πολλή φαγητό, βόλτες, ψώνια, διασκέδαση και κυρίως με 2 υπέροχες ημέρες στα Ιωάννινα. Όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά το 1996 την υπέροχη αυτή πόλη είχα μείνει ενθουσιασμένος. Δεν με απογοήτευσε ούτε τώρα. Ειδικά την άνοιξη είναι μαγευτική.
Κατά τα άλλα, διάβασα τρία βιβλία για τα οποία θα γράψω σχετικά στο μέλλον. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το "Η καλή και η ανάποδη" του Καμύ το οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας σε ηλικία 22 ετών!!
Καλώς σας βρίσκω λοιπόν ξανά στη μπλογκόσφαιρα, δύο κιλά βαρύτερος και με μία μικρή μελαγχολική διάθεση που οι διακοπές τελείωσαν και η καθημερινότητα επιστρέφει.

Η μπυραρία "Πρεσβεία" στα Ιωάννινα έχει δεκάδες είδη μπύρας. Δοκίμασα την Kwak για πρώτη φορά και μου άρεσε πάρα πολύ!
Η Ήπειρος εκτός όλων των άλλων φημίζεται για τα γεφύρια της
Η λίμνη των Ιωαννίνων
Η λίμνη των Ιωαννίνων όπως φαίνεται από το κάστρο
Και η Samichlaus φοβερή μπύρα. Με 14% αλκοόλ!
Γεφύρι στο δρόμο για Ζαγοροχώρια
Γεφύρι στο Ζαγοροχώρι Κήποι
Το χωριό Κήποι
Η γραφική Κόνιτσα
Υπέροχο τοπίο στην Κόνιτσα
Ο ποταμός Αώος στην Κόνιτσα

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Όπως κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα έτσι και φέτος πήρα δύο βδομάδες άδεια και αναχωρώ για Θεσσαλονίκη. Εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση για τους θρήσκους και καλό φαγοπότι, καλή διασκέδαση, καλές ταξιδιωτικές εξορμήσεις και καλές αναγνώσεις βιβλίων για όλους. Και επειδή η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη εποχή για φωτογραφίες, ανεβάζω μερικές από τις αγαπημένες μου. Καλά να περνάτε και πάλι!
Καστοριά 2005
Ρουκετοπόλεμος, Χίος 2006
Περιοχή "Ποτάμι", Σάμος 2004
Χίος 2006
Παρανέστι Δράμας 2008
Πρέσπες 2005
Πρέσπες 2005
Πρέσπες 2005
Πρέσπες 2005
Πρέσπες 2005
Καστοριά 2005
Παρανέστι 2008

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Ανάμεσα στα πολλά, έπεσε στα χέρια μου και το βιβλίο ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ της Λίζας Παπαδοπούλου (Εκδόσεις Γνώση, σελ. 122). Κρατάω τις επιφυλάξεις μου για την πιστότητα των όσων αναφέρει καθώς είναι αδύνατον να διασταυρώσεις τόσες πολλές (άχρηστες ως επί το πλείστον) πληροφορίες. Μερικές από αυτές :
  1. Το πρώτο καταναλωτικό προϊόν που πουλήθηκε στην Σοβιετική Ένσωη ήταν η πέπσι κόλα
  2. Κάθε μέρα στις ΗΠΑ καταναλώνονται 72.846 τετραγωνικά πίτσας
  3. Το 1702 κυκλοφόρησε η πρώτη αγγλική εφημερίδα
  4. Ανάμεσα στους 2 παγκόσμιους πολέμους η Γαλλία είχε 40 κυβερνήσεις
  5. Το 1979 χιόνισε για πρώτη φορά στη Σαχάρα
  6. Στο Τόκο υπάρχει εστιατόριο για σκύλους
  7. Αν η ξηρά της γης μοιραστεί επακριβώς σε κάθε άνθρωπο αναλογούν 30 τετραγωνικά μέτρα γης
  8. Οι κάτοικοι της Ισλανδίας διαβάζουν κάθε χρόνο τα περισσότερα βιβλία από κάθε άλλο λαό της γης.
  9. Ένα κιλό λεμόνια περιέχει περισσότερη ζάχαρη από 1 κιλό φράουλες
  10. Η μόνη τροφή που δεν χαλάει είναι το μέλι
  11. Η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τον οργανισμό των σκύλων
  12. Η οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία έγινε Νοέμβριο
  13. Στην Ελβετία είναι παράνομο να βροντήξεις την πόρτα του αυτοκινήτου
  14. Η πρώτη μάσκαρα έγινε από καμένα σπίρτα
  15. Τα σαλιγκάρια πριν ζευγαρώσουν φιλιούνται
  16. Τα σαρκοβόρα δεν τρώνε ποτέ ζώο σκοτωμένο από κεραυνό
  17. Σε μεγάλες νεροποντές οι γαλοπούλες κοιτούν ψιλά και πνίγονται
  18. Τα μυρμήγκια όταν ξυπνούν τεντώνονται και χασμουριούνται
  19. Ο αερόσακος ανοίγει με 320χιλιόμετρα την ώρα
  20. Στην Ιαπωνία το καράτε έγινε γνωστό μόλις το 1916
  21. Ο Έλβις είχε δίδυμο αδελφό που πέθανε στη γέννα
  22. Σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου η λέξη για την μητέρα αρχίζει από "Μ"
  23. Η Βιρτζίνια Γούλφ έγραψε τα περισσότερα βιβλία της όρθια.
  24. Ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μπόντ στην ταινία Για Τα Μάτια Σου Μόνο ήταν τρανσέξουαλ
  25. Είναι αδύνατον να φταρνιστούμε με τα μάτια ανοιχτά
  26. Τίποτα δεν μπορεί να καεί δύο φορές
  27. Η Ιορδανία έχει το μικρότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον κόσμο.

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΑΚΟΥΩ-ΒΛΕΠΩ-ΠΙΝΩ-ΔΙΑΒΑΖΩ-ΠΕΡΝΑΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΟΥ

Ακούω Δίεση 101,3 FM και τον τελευταίο δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη "Νεροποντή"

Βλέπω 24, Lost, House MD, Novasport 1-2-3-4-5-6-7

Πίνω Nescafe ζεστό με λίγο γάλα και μέλι, Coca cola Zero και φυσικά Σαμιώτικο γλυκό κρασί "Anthemis"

Διαβάζω το βιβλίο του Μ. Καραγάτση "Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν", Εκδόσεις βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, σελ. 241

Περνάω την ώρα μου σερφάροντας στο internet, παίζοντας subbuteo κάνοντας βόλτα με το ποδήλατο και ενίοτε μαγειρεύοντας.

Ένας θεός ξέρει τι κάνετε όλοι εσείς εκεί έξω...

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Ήταν η καταιγίδα του αιώνα. Με κύματα πάνω από είκοσι μέτρα και άνεμο έντασης έντεκα μποφόρ. Οι μετεωρολόγοι την ονόμασαν απόλυτη καταιγίδα, γιατί απλώς δεν μπορούσε να γίνει χειρότερη. Ξέσπασε απροειδοποίητα τον Οκτώβριο του 1991 έξω από τις ακτές της Νέας Σκοτίας και στην καρδιά της βρέθηκε το αλιευτικό Αντρεα Γκέιλ: "Έρχεται, παιδιά, κι έρχεται φορτσάτη", ήταν τα τελευταία λόγια του καπετάνιου, προτού ο ασύρματος σιγήσει για πάντα... Με φόντο το ψαράδικο λιμάνι του Γκλόστερ στη Μασαχουσέτη, ο δημοσιογράφος Σεμπάστιαν Γιούνγκερ αναπλάθει αριστοτεχνικά, με τρομακτική ζωντάνια, την αληθινή ιστορία των έξι ναυτικών του Αντρεα Γκέιλ, σ' ένα αφήγημα όπου πρωταγωνιστεί ο σκληρός όσο και γοητευτικός κόσμος της αλιείας, αλλά και η ίδια η θάλασσα με το πιο σκοτεινό της πρόσωπο.
Τίτλος: Η απόλυτη καταιγίδα
Μετάφραση: ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥ
Πρώτη έκδοση: 07/07/2000
Σελίδες: 352

Το Γκλόστερ της Μασαχουσέτης βρίσκεται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ κάτω από την Νέα Σκωτία και πάνω από την Νέα Υόρκη. Η πιο κοντινή μεγαλούπολη είναι η Βοστόνη. Το Γκλόστερ είναι ένας από τους παραδοσιακούς αλιευτικούς οικισμούς της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου. Οι μισοί και περισσότεροι άνδρες της περιοχής, όταν ενηλικιωθούν ασχολούνται με την αλιεία. Ανατολικά του Γκλόστερ απλώνεται ο αχανής Ατλαντικός Ωκεανός με τους αμέτρητους ψαρότοπους του. Οι ψαράδες της περιοχής ξανοίγονται από την Σύρτη Τζορτζ μέχρι τις Μεγάλες Σύρτεις με κύριο στόχο να γεμίσουν τα αμπάρια των σκαφών τους με ξιφίες και καρχαρίες μάκο.

Ο χάρτης των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης
(Κλικ για μεγένθυση)
Το ψάρεμα του ξιφία ξεκίνησε στις αρχές του 1800 με... καμάκι! Έβγαιναν στον Ατλαντικό με καϊκια (!) καμάκωναν ξιφίες και τους ανέβαζαν στη κουβέρτα του ξύλινου σκάφους...Σήμερα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Καταρχάς, όταν ανακαλύφθηκε το φρέον άλλαξε και η λογική του ψαρέματος. Από την στιγμή που μπορούσαν να μείνουν στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της παραγωγής πάγου άρα και της διατήρησης των ψαριών, τους δυνόταν η δυνατότητα να επιστρέψουν με μεγάλες ποσότητες φρέσκου προϊόντος. Αυτό έριξε τις τιμές και έτσι τα κέρδη ήταν μία συνάρτηση χρόνου παραμονής στη θάλασσα-αλιευμένης ποσότητας. Όσο λιγότερο έμενες στη θάλασσα και όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια έπιανες, τόσο περισσότερες ήταν και οι πιθανότητες να τα κονομήσεις. Διαφορετικά, τα έξοδα παραμονής στη θάλασσα ήταν περισσότερα από τα έσοδα πώλησης των λίγων ψαριών. Η συγκεκριμένη λογική οδήγησε σε εξελιγμένες μορφές ψαρέματος με δίχτυα μεγάλου μήκους και εκατοντάδες αγκίστρια τα οποία απλώνονται στη θάλασσα με το κατάλληλο δόλωμα. Οι ψαράδες δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα, κοιμούνται ελάχιστα και είναι υπέυθυνοι για ένα σωρό πράγματα πάνω στο σκάφος πέραν του ψαρέματος.

Το επάγγελμα του ψαρά και ειδικά του ψαρά του Ατλαντικού είναι άκρως επικίνδυνο. Δεν είναι μόνο οι προφανείς λόγοι επικινδυνότητας όπως για παράδειγμα οι κακοκαιρίες, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι λόγοι όπως οι αρρώστιες, ατυχήματα πάνω στο πλοίο, ατυχήματα κατά την διάρκεια του ψαρέματος και συγκρούσεις με μεγάλα πλοία. Οι ψαράδες γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν, σχεδόν όλοι έχουν να διηγηθούν μία ιστορία κατά την οποία γλίτωσαν παρά τρίχα τον θάνατο, και γενικά θα λέγαμε ότι έχουν αποδεχτεί την κατάσταση. Είναι αναγκασμένοι να κάνουν αυτή τη δουλειά για λόγους βιοποριστικούς αλλά κατά βάθος όλοι τους λατρεύουν τη θάλασσα... Την νοιώθουν σαν δεύτερο σπίτι τους.
Ένα συνηθισμένο μεσημέρι του Οκτώβρη του 1991 , το πλοίο Άντρεα Γκέιλ ετοιμάζεται να σαλπάρει από το λιμάνι του Γκλόστερ με προορισμό τη Σύρτη Τζορτζ, έναν από τους μεγαλύτερους ψαρότοπους του κόσμου. Τα πάντα είναι έτοιμα: προμήθειες για το πλήρωμα, δολώματα, ντεπόζιτα καυσίμων και νερού γεμάτα, ο εξοπλισμός σε καλή κατάσταση και οι μηχανές καλοδιατηρημένες και σε τέλεια λειτουργία. Το σκάφος έχει μήκος σχετικά μικρό, (22 μέτρα) είχε περάσει από τις απαραίτητες επιθεωρήσεις και είχε υποστεί αρκετές μετατροπές όχι για να είναι πιο αξιόπλοο αλλά για να ψαρεύει καλύτερα και κυρίως να αποθηκεύει περισσότερα κιλά ψάρι. Πάνω στο πλοίο ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ο Καπετάνιος Μπίλι Τάιν και το πλήρωμα που αποτελείται από τους Μπόμπι Σάτφορντ, Άλφερντ Πιέρ, Μπάγκσι Μοράν, Ντέιλ Μερφ και Ντέιβιντ Σάλιβαν. Ο τελευταίος είναι προσθήκη της τελευταίας στιγμής καθώς ένας άλλος ναύτης με το που έφτασε στο λιμάνι και είδε το πλοίο αποφάσισε να μην ταξιδέψει. Ο καθένας από το πλήρωμα έχει την δική του προσωπική ιστορία. Όπως ο Μπόμπι Σάτφορντ για παράδειγμα, χωρισμένος με παιδιά και ερωτευμένος με την Κρις Κότερ. Η Κρις τον παρακαλάει να μην φύγει διότι αφενός έχει κακό προαίσθημα και αφετέρου του υπενθυμίζει ότι ξεμπάρκαρε πριν από λίγες μέρες και τώρα ξαναφεύγει... Ο Μπόμπι όμως έχει μεγάλη ανάγκη τα χρήματα καθώς βρίσκεται στα δικαστήρια με την πρώην γυναίκα του. Είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους, ο καθένας βέβαια για διαφορετικούς λόγους.

Ο καιρός κατά την διάρκεια της αναχώρησης είναι πολύ καλός. Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι δύο μήνες ιδιαίτερα "ύπουλοι" όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες. Στον Ατλαντικό δεν είναι ασυνήθιστο να δημιουργούνται καταιγίδες σχεδόν από το πουθενά. Το φθινόπωρο, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο σύνηθες.
Ένα μήνα μετά την αναχώρηση, το Άντρεα Γκέιλ βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ψαρότοπου των Σύρτεων με το αμπάρι του γεμάτο ψάρια και τους ψαράδες ανυπόμονους να επιστρέψουν, όταν έρχεται στο φαξ το καιρικό δελτίο: ΤΥΦΩΝΑΣ ΓΚΡΕΪΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ. ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ Α. 35 ΚΟΜΒΟΥΣ ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ Ν.Α. ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΘΕΙ ΚΑΤΑ 12 ΩΡΕΣ. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 50 ΕΩΣ 60 ΚΟΜΒΟΙ ΚΑΙ ΚΥΜΑΤΑ 7 ΕΩΣ 10 ΜΕΤΡΑ ΗΜΙΚΥΚΛΙΟΥ 400 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ.
Ο Μπίλι Τάιν έχει δύο επιλογές: α) να χάσει πολλές μέρες προσπαθώντας να αποφύγει την καταιγίδα και β) να διατηρήσει την πορεία επιστροφής του. Το γεγονός ότι έχει ένα αμπάρι γεμάτο ψάρια και όχι πάρα πολύ πάγο για να τα διατηρήσει δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την απόφαση του. Όπως θα έκαναν οι 9 στους 10 καπετάνιοι , ο Μπίλι αποφασίζει να συνεχίσει την πορεία του προς δυσμάς με προορισμό το λιμάνι του Γκλόστερ δια μέσου όμως μίας σφοδρής κακοκαιρίας. Το πλοίο συνάντησε και μπήκε στην καταιγίδα με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μπαίνει σε ένα δωμάτιο. Ξάφνου ο άνεμος έφτασε τους 40 κόμβους και έκανε τα ξάρτια να ουρλιάζουν. Το τι τράβηξε το Άντρεα Γκέιλ μέχρι να χαθεί οριστικά, μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από τις περιγραφές των άλλων πλοίων που κατάφεραν να διαφύγουν του τυφώνα και να πιάσουν λιμάνι. Η καταιγίδα, λόγω κάποιων ιδιαίτερων καιρικών συνδυασμών, γιγαντώθηκε τόσο πολύ που ανάγκασε μέχρι και φορτηγό πλοίο 10.000 τόνων να εγκαταλείψει την πορεία του και να κοιτάζει μόνο το πως θα επιβιώσει. Είναι λοιπόν εύκολο να φανταστούμε τις συνθήκες που συνάντησε ένα μικρό πλοιάριο 22 μέτρων μήκους και το πόσο απίθανο ήταν να μπορέσει να γλιτώσει από την μαινόμενη θάλασσα. Σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, αναπτύσσονται κύματα μέχρι και 30 μέτρα ύψος τα οποία αποδεικνύονται ανυπέρβλητα για ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους όπως του Άντρεα Γκέιλ.

Ο Μπίλι Τάιν, ο Αλφερντ Πιέρ, Μπάγκσι Μοράν, ο Μπόμπι Σάτφορντ, ο Ντέιλ Μερφ και ο Ντέιβιντ Σάλιβαν δεν κατάφεραν να γυρίσουν ποτέ. Δεν γνωρίζουμε πως βούλιαξαν (ο σκηνοθέτης της ταινίας The perfect storm παρουσιάσε μία πιθανή εκδοχή) αλλά είμαστε σίγουροι ότι πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις. Δεν απέφυγαν ώστόσο την μοίρα εκατοντάδων συνανθρώπων τους που απέναντι στα στοιχεία της φύσης αποδείχθηκαν αδύναμοι και "μικροί". Οι παλαιοί λένε ότι την θάλασα πρέπει να την σέβεσαι, αλλά ο Μπίλι Τάιν και το πλήρωμα του προφανώς σέβονταν τα χρήματα περισσότερο.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009