Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΒΙΒΛΙΑ - Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Έχω αλλεργία στα θέματα της επικαιρότητας, και όταν μιλάω για αυτά, νιώθω σαν άλλος ένας "ξερόλας" που δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για τα πάντα , από τα ομόλογα και το χρηματιστήριο μέχρι την οργάνωση της πυροσβεστικής και την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Το παρόν ιστολόγιο λοιπόν, όταν στήθηκε είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέσεις και ιδέες που είτε είναι γραμμένες σε ένα καλό βιβλίο , είτε προκύπτουν από την ανάλυση αυτού. Στην συνέχεια βέβαια παρέκκλινα της αρχικής μου πορείας , αλλά αυτό είναι σύνηθες όταν ασχολείσαι με κάτι τελείως ερασιτεχνικά.
Εκείνη την εποχή που έγραφα το πρώτο ποστ (τον περασμένο Ιούνιο) , δεν γνώριζα τι σημαίνει "μπλογκόσφαιρα". Ήμουν τελείως άσχετος με το θέμα. Δεν γνώριζα την χαοτική μορφή της Μπλογκόσφαιρας και το πόσα (χιλιάδες!) ιστολόγια υπάρχουν με ιδιαίτερα αξιόλογους κατόχους. Νόμιζα ότι στήνοντας ένα ιστολόγιο , ω του θαύματος , θα το ανακάλυπταν πολλοί και διάφοροι , θα γινόταν ένα μικρό chat room , θα υπήρχαν άτομα που θα είχαν διαβάσει κάποιο βιβλίο που είχα διαβάσει και εγώ , θα το συζητούσαμε, θα το αναλύαμε , θα προσπαθούσαμε να καταλήξουμε στο ποιο ήταν το βασικό νόημα του βιβλίου , θα , θα , θα... Που να ξέρω ο "ούργιος" (που λέμε εμείς οι Χιώτες), ότι εδώ είναι μία πολιτεία ολόκληρη , με χιλιάδες πολίτες-μπλόγκερς και ότι εγώ δεν είμαι τίποτα άλλο παρά μία μικρή γωνιά σε ένα απομακρυσμένο προάστιο αυτής της μπλογκοπολιτείας.
Εν ολίγοις , και άσχετα με την εξέλιξη που είχε, η αφορμή για να στηθεί και να πορευτεί το παρόν μπλογκ ήταν τα βιβλία και ειδικότερα οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που απορρέουν από αυτά.
Προχθές επισκέφτηκα το μπλογκ της
gatti και διάβασα με μεγάλη χαρά το ποστ που έγραψε σχετικά με τα βιβλία που διάβασε πέρυσι. Ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι διάβασε 38 βιβλία σε ένα χρόνο (περίπου ένα βιβλίο κάθε 9 μέρες!) όταν εγώ μετά βίας φτάνω τα 10-15 βιβλία (κατά τα άλλα ήθελα και μπλογκ για το βιβλίο, μάλλον πρέπει να περιοριστώ στα των αθλητικών...).
Το έχω ξαναγράψει , το σερφάρισμα στο internet είναι εξαιρετική ασχολία από κάθε άποψη , αλλά μου περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που θα μπορούσα να αφιερώσω διαβάζοντας. Θα μου πει τώρα κάποιος , αν σε ευχαριστούσε το διάβασμα περισσότερο από το σερφάρισμα θα αξιοποιούσες τον χρόνο σου ανάλογα , και δεν θα είχε άδικο. Όπως και να το κάνουμε πάντως , όταν έχεις πολλές επιλογές ψυχαγωγίας προσπαθείς να τις "χωρέσεις" όλες.
Η χρονιά που πέρασε , με βρήκε να έχω διαβάσει περισσότερα βιβλία σε σχέση με την προηγούμενη , όχι όμως τόσα όσο θα ήθελα. Έφτιαξα και εγώ την λίστα μου και την καταγράφω. Με "κλικ" πάνω στον τίτλο , μεταφερόμαστε στο site της Πρωτοπορίας , όπου μπορεί κάποιος να ενημερωθεί περαιτέρω. Περιμένω προτάσεις για καλά βιβλία, φέτος έχω διάθεση για ακόμα περισσότερο διάβασμα!
4. ΓΟΥΟΡΝΤ ΑΝΤΡΙΟΥ - FOOTBALL'S STRANGEST MATCHES

7 σχόλια:

gatti είπε...

Μου θυμίζεις τον εαυτό μου, όταν πρωτοξεκίνησα το blog. Κι εγώ περίμενα ότι μόλις αρχίσω να γράφω θα με ...ανακαλύψουν γιατί έχω να καταθέσω απόψεις που για άλλους είναι πολύ σημαντικές. Φεύ! Τα ...ζηροκομεντάδικα πρώτα μου ποστ με προσγείωσαν στην πραγματικότητα και καλά έκαναν εδώ που τα λέμε, τώρα που κοιτάζω πίσω, γιατί υπάρχουν πραγματικά πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που γράφουν στα blogs και πολλοί που έχουν όχι μόνο να πουν σημαντικότερα πράγματα από μένα, αλλά είναι και πολύ πιο εξιδεικευμένοι. Ειδικά στο θέμα των βιβλίων, είναι τόσα τα βιβλιοφιλικά blogs και τόσοι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τόσο καλά το αντικείμενο που εγώ είμαι εντελώς ερασιτέχνης.

Το μόνο στο οποίο είχα μια ...αυτογνωσία όταν ξεκίνησα αυτή την ιστορία είναι το ότι δεν ήξερα κατά πού θα γείρει το blog μου, οπότε το "περί ανέμων και υδάτων" που προέταξα το εκφράζει - και με καλύπτει - απόλυτα.

Για να επιστρέψω τώρα στο θέμα των βιβλίων. Δεν είναι λίγα τα 10-15 βιβλία το χρόνο, αλλά ούτε και πολλά τα 38. Το βιβλίο είναι θέμα διάθεσης περισσότερο απ΄ ό,τι είναι θέμα χρόνου. Νομίζω ότι πιο πολύ απ΄ όλα ισχύει αυτό που γράφεις εσύ. Οτι δηλαδή έχουμε πολλές επιλογές ψυχαγωγίας και προσπαθούμε να τις χωρέσουμε όλες στο χρόνο μας. Οταν εγώ διαβάζω πολλά βιβλία, μειώνονται οι ώρες που ξοδεύω για κινηματογράφο ας πούμε, άρα πάντα κάτι πρέπει να θυσιάσεις.

Tώρα, σχετικά με τη λίστα σου, έχω διαβάσει πριν χρόνια τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον και μου έχει μείνει στο μυαλό ως εξαιρετικά τρυφερό βιβλίο. Μάλιστα φέτος το αγόρασα κιόλας, για να το ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή. Επίσης το Χιόνι του Παμούκ που μου άφησε άριστες εντυπώσεις, ενώ έχω στη βιβλιοθήκη όπως σου είπα τον "Ζωγράφο των μαχών" και το "Εν ψυχρώ". Βλέπω ότι διάβασες πολλά βιβλία του Νίκου Δήμου. Τι παράξενο! Ενώ τον διάβαζα ανελλιπώς όταν έγραφε στο Ram και έχω ...ξεσκονίσει το site του, δεν έχω διαβάσει τα βιβλία του. Θα πρέπει να το κάνω σύντομα. Για τα άλλα θα ενημερωθώ από τα links που έβαλες.

Ανώνυμος είπε...

Η ζωη ειναι για να ζει κανεις και οχι να διαβάζει βιβλία. Για εμενα το ββλιο ειναι τριτη απο το τελος επιλογη λιγο πριν τα ηλεκτρονικα παιχνιδια και την τηλεοραση. Ακομα και σε τετοια προταιρεοτητα να εχει κανεις τα βιβλια παλι θα διαβάσει καμποσα πιστεψτε με. Λοιπον πραγματι ο γλαρος ειναι εξαιρετικος. Επιπλεον να προτεινω και εγω τα αγαπημενα μου.
Στο δρομο Jack Keruac
Πεταλουδας Anrie Serier
Ο Λυκος της Στεπας herman Esse
Καλο διαβαΣΜΑ ΛΟΙΠΟΝ

librarian είπε...

Προσπαθώντας να βάλω μια τάξη στο χαοτικό κόσμο της μπλογκόσφαιρας έπεσα πάνω και στο δικό σου μπλογκ. Προσπαθώ να καταγράψω όλα τα βιβλιοφιλικά μπλογκ αλλά μάλλον δε θα το καταφέρω ποτέ.
Σαν φανατική αναγνώστρια, που διαβάζω πάνω από 50 βιβλία ετησίως (βάζω το βιβλίο σαν δεύτερη επιλογή), θα ήθελα να σου πω να μη ξεχνάς την αφορμή που είχες για να στηθεί αυτό το ιστολόγιο και ακόμα και όταν παρεκκλίνεις από τον αρχικό σκοπό απλά να επιστρέφεις γιατί κάποιοι εκεί έξω διψούν να ακούν για βιβλία.
Καλές αναγνώσεις λοιπόν και να θυμάσαι να διαβάζεις όποτε και ό,τι εσύ έχεις όρεξη!

Alexandros είπε...

Γεια σου librarian
Από την στιγμή που διαβάζεις τόσο πολύ , θα ήταν ευτυχές για όλους εμάς , να έφτιαχνες ένα ιστολόγιο και να βοηθούσες με μερικές καλές προτάσεις και ιδέες για βιβλία. Αν φτιάξεις ιστολόγιο ειδοποίησε με , θα σε διαβάζω ανελλιπώς!

librarian είπε...

Σ' ευχαριστώ αλλά αν και γράφω πολύ πριν ξεκινήσω να διαβάζω νομίζω ότι ακόμη δεν έχω μάθει να γράφω.
Ευτυχώς όμως έχω μάθει να διαβάζω.
Ωστόσο θα σου προτείνω ένα ιστολόγιο που είναι σαν να είναι δικό μου κι ας μην είναι:
tobaccorri.blogspot.com

Alexandros είπε...

Ευχαριστώ Librarian , το ιστολόγιο μπήκε στα υπόψιν!

Elli είπε...

Τα μπλογκ για βιβλία στη σφαίρα είναι σαν νήματα άυλα και πορεύνται με τη θέληση μας συχνά χωρίς πρόγραμμα. Καλή η λίστα αλλά δυσκολεύομαι να επιταχύνω τους ρυθμούς ανάγνωσής μου.