Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

ΕΛΛΑΔΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Η γνωστή αμερικάνικη εφημερίδα "Wall Street Journal" έκανε μία παγκόσμια έρευνα στα πλαίσια ενός γενικότερου ρεπορτάζ με τίτλο "Η εποχή του φόβου" και τα αποτελέσματα αυτής, δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες. Εγώ τα διάβασα στην "Ελευθεροτυπία" στις 5 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
α) Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το 24% των ανθρώπων θεωρούν την απώλεια της εργασίας τους , ως τον δεύτερο μεγαλύτερο φόβο τους. Παγκόσμια πρωτιά, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 10%.
β) Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ποσοστό ανθρώπων (34%) που φοβούνται τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
γ) Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ανθρώπων (4%) που θεωρούν την τρομοκρατία πραγματική απειλή. Το υψηλότερο ποσοστό έχει η Ινδία (32%) ενώ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ η Αμερική η οποία ηγείται του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" έχει ποσοστό μόνο 14%.
δ) Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που θεωρούν ότι τα πράγματα στην παγκόσμια κοινότητα πάνε από το κακό στο χειρότερο! Το ποσοστό μας είναι 74% (!!!). Απίστευτο! Η πιο αισιόδοξη χώρα είναι η Ινδία με το ποσοστό αισιόδοξων ανθρώπων στο 52%
ε) Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη της "βαθιάς θρησκευτικότητας". Η έρευνα όμως δείχνει ότι το 23% των Ελλήνων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επιστήμη και μόνο το 15% στην θρησκεία. Τα ποσοστά είναι ανάποδα σε ΗΠΑ και Ρωσία! Εκεί θεωρούν ότι θα τους σώσει η εκκλησία!
στ) Στο ερώτημα με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στην βελτίωση του κόσμου , οι Έλληνες σε ποσοστό 39% δηλώνουν "προστατεύοντας το περιβάλλον" και σε ποσοστό μόνο 4% "συμμετέχοντας στην εκκλησία" 'η "ασπαζόμενος μία θρησκεία".
Το ήξερα ότι χαρακτηριζόμαστε ως Χώρα των άκρων, οπότε δεν περίμενα η έρευνα να δείξει κάτι διαφορετικό. Αυτό που διαπίστωσα όμως και είναι ολοφάνερο αν προσέξει κάποιος πολύ αναλυτικά την έρευνα , είναι ότι είμαστε μία χώρα με πολίτες , το μεγαλύτερο χόμπι των οποίων είναι η υποκρισία και η ψευτιά.

12 σχόλια:

Xavier είπε...

α) Γι'αυτό και όλοι θέλουν με κάθε τρόπο να μπουν στο δημόσιο.
β) Φοβούνται αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τίποτα από τη βολή τους για να κάνουν κάτι για αυτό.
γ) Απλά επειδή δεν έχει χρειαστεί να γίνει η ανάλογη πλύση εγκεφάλου.
δ) Το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων είναι η γκρίνια και το λιγότερο αγαπημένο η δράση.
ε) Αυτό νομίζω παίζει στα όρια στατιστικού λάθους που εξαρτάται από το δείγμα των πολιτών που ρωτήθηκε.
στ) Βλέπε β)

Το τελικό σου σχόλιο με βρήσκει εντελώς σύμφωνο...

Argirisp είπε...

η υποκρισια και η ψευτια ειναι σημα κατατεθεν του λαου μας. τι περιμενουμε απο ενα κοσμο που ανυπομονει να γυρισει σπιτι και να πιασει το τηλεκοντρολ? ολα ειναι θεμα παιδειας , και οι φοβοι και οι αγονιες.... και οι χαρες και οι λυπες..

Alexandros είπε...

@xavier

Ιδιαίτερα εύστοχο το σχόλιο σου. Τι άλλο να προσθέσω; Ότι σε μία χώρα με 3 χιλιάδες παράνομες χωματερές , έχουμε το θράσος να θέτουμε ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος;(!!!)
Ότι σε μία χώρα που οι χριστιανικές εορτές (χριστούγενα , πάσχα) γιορτάζονται από το 95 τοις εκατό του πληθυσμού και αν ρωτήσεις κάποιον: τι περιμένει από την Εκκλησία να αλλάξει και να προσφέρει στον "μάταιο" τούτο κόσμο, θα σου απαντήσει "τίποτα";;;

Alexandros είπε...

Αργύρη , φυσικά και είναι θέμα παιδείας. Έχουμε όμως την παιδεία που μας αξίζει να έχουμε. Δεν μας την επέβαλλε κανένας...

Unknown είπε...

Συγνώμη λίγο ρε παιδιά(γεία σου Αλέξη)όταν ο κατώτατος μισθός σε μια χώρα με Ευρωπαϊκά πρότυπα
είναι 650,00 ευρώ δεν είναι λογικό να φοβίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων και λογικό δεν είναι να εξωτερικεύει και απαισοδοξία στο κάθε άτομο. Επίσης όλα αυξάνονται απίστευτα και οι μισθοί είναι απίστευτα και αυτοί παγιωμένοι αυτό δεν λέει τίποτα.
Δεν σας λένε τίποτα οι συνεχιζόμενες ιδιοτικοποιήσεις,οι ραγδαίες αλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό, η εξελισόμενη και συνεχώς αυξημένη μετανάστευση,η απίστευτη διαφθορά (απόροια της ανέχειας) αυτά δεν είναι θέματα τουλάχιστον που προβληματίζουν?...
(προσέξτε ούτε ΝΔ είμαι,ούτε Πασόκος, αλλά ούτε και αριστερός)

Unknown είπε...

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ
ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ:
ΑΤΟΜΙΣΜΟΣ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ-ΑΠΑΞΙΩΣΗ
ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΤΣΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.

subir είπε...

Αυτό που διάβασες, ήταν απλά ένα κομμάτι , από αυτό που τα "αφεντικά", αποκαλούν ψυχολογικό προφίλ, πιθανών συνεργατών ή όχι χωρών,προκειμένου να προσαρμόζουν την εκάστοτε πολιτική με χάντρες προς τους ιθαγενείς.Δεν είναι τυχαίο που μας συγκρίνουν με την Ινδία, μια χώρα που απλά θα τους εξυπηρετήσει στο δουλεμπόριο φτηνών εργατικών χεριών την επόμενη 15ετία.Σκόπος αυτών των μελετών (που δυστυχώς έχω γνωρίσει ανθρώπους που συμμετέχουν σε όλο αυτό το project), είναι να διοχετεύουν στην αμερικάνικη κοινή γνώμη και μέσω μη πολιτικών εντύπων (όπως η wall street journal), hints οικονομικό-κοινωνικά, προκειμένου να προετοιμάζουν μια επερχόμενη κατάσταση. Το μόνο που θα ήθελα να δω εκεί πέρα στο US είναι να σηκωθεί ο Ατλαντικός και να τους πνίξει μέχρι το Κολοράντο. Δε δίνω σημασία καν στα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν , γιατί απλά είναι κάτι που το γνωρίσουμε καλύτερα από αυτούς και το βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας.Δεν κοιτάνε οι μαλάκες τα χάλια τους , που πάνω από το 40% είναι εντελώς αγράμματοι και πάνω από το 57% αγγίζουν τα όρια της βουλιμίας και παχυσαρκίας. Και μόνο ένα 20% γνωρίζει έστω που πέφετι η Ευρώπη (και όχι η Αγγλία που όσο και αν σου φανεί τρελό, δεν ξέρουν με σαφήνεια αν είναι πολιτεία των ΗΠΑ ή όχι).

Unknown είπε...

Σωστός ο φίλος subir...

gatti είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με το σχόλιό σου. Το είχα διαβάσει κι εγώ το συγκεκριμένο άρθρο και είχα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Οτι είμαστε απίστευτα υποκριτές.
Είναι δυνατόν να μιλάμε για το περιβάλλον όταν είμαστε ο τελευταίος λαός στην Ευρώπη με οικολογική συνείδηση;
Το μόνο ποσοστό που μου φαίνεται λογικό είναι αυτό περί τρομοκρατίας. Οι Ελληνες όντως δεν νοιώθουν την απειλή της
τρομοκρατίας, μάλλον περισσότερο στην πλάκα την έχουν πάρει.
Βέβαια μετά από αυτά που διάβασα παραπάνω στο σχόλιο του subir αρχίζω να αμφιβάλλω σοβαρά για την
αξιοπιστία και τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.

Alexandros είπε...

@gmef

Όλα αυτά που αναφέρεις είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες. Στις ΗΠΑ , την χώρα του άκρατου και στιγνού καπιταλισμού , θα αναμέναμε μεγαλύτερο φόβο για το αύριο (το εργασιακό , το πολιτιστικό κ.ο.κ.) από ότι στην Ελλαδίτσα. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στον φόβο και την απαισιοδοξία...

Alexandros είπε...

@subir

Δεν έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν την αρτιότητα και αντικειμενικότητα της έρευνας. Αυτό που ξέρω είναι ότι ως λαός , άσχετα με το τι λένε οι Αμερικάνοι, χαρακτηριζόμαστε από ανασφάλεια και από παντός είδους φοβίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Έλληνες ζούνε την ζωή έντονα και με την νοοτροπία του "εδώ και τώρα". Μπορεί να νομίζουμε ότι διασκεδάζουμε περισσότερο από τους άλλους αλλά ζούμε σε μία χώρα με μεγάλο ποσοστό "καταθλιπτικών" και απογοητευμένων ανθρώπων.
Όσον αφορά την Αμερική , είμαι σίγουρος ότι τα χάλια τους τα κοιτάνε , και κυρίως τα γνωρίζουν. Σε αντίθεση με εμάς που για τα χάλια μας, φταίει η τουρκοκρατία , η Αμερική , η Αγγλία , ο δυνατός ήλιος και η γκόμενα/γκόμενος που μας παράτησε.

Alexandros είπε...

@gatti

Δεν νομίζω ότι η έρευνα έχει ιδιαίτερα πονηρούς σκοπούς. Πρόκειται για μία παγκόσμια έρευνα και όχι του τρίτου κόσμου ή των αναπτυσσόμενων χωρών. Βλέπουμε στοιχεία και για τις ΗΠΑ και για την Ρωσία και για την Ινδία και για ένα σωρό χώρες. Βέβαια , τα αποτελέσματα που προκύπτουν , τα εκμεταλεύονται καταλλήλως αυτοί που "παρήγγειλαν" την έρευνα. Τώρα ποιοι είναι αυτοί θα σε γελάσω.
Από κει και πέρα , για το θέμα της τρομοκρατίας , αν ήθελαν κάποιοι να φοβόμαστε την τρομοκρατία θα την φοβόμασταν. Εδώ το 40% φοβάται το φαινόμενο του θερμοκηπίου , το οποίο αν προκαλέσει ποτέ προβλήματα, αυτό θα συμβεί μετά από 1000 χρόνια!
Οι ίδιοι άνθρωποι που φοβούνται για την υπερθέρμανση του πλανήτη ,την ακτινοβολία των κεραίων στην γειτονιά τους και τα ραδιενεργά στοιχεία των τροφών, σκοτώνονται στην Εθνική οδό επειδή τρέχουν με 180. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...