Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Σε όλα τα ομαδικά αθλήματα η ψυχολογία, η νοοτροπία και η ιστορία μίας ομάδας, παίζουν έναν άλφα ρόλο. Άλλες φορές σημαντικό άλλες όχι. Άλλες φορές καθοριστικό άλλες όχι. Είναι όμως φανερό, ότι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο που κάνει μία ομάδα να ξεχωρίζει από μία άλλη, λέγεται ποιότητα. Ποιότητα του ρόστερ.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΑΕΚ είναι μίζερη ομάδα , που συνήθως έχει παίκτες λούζερς , που όταν χάνουν ψάχνουν για δικαιολογίες , που είναι ...ΑΕΚάκι , που , που , που...
Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν ως ένα σημείο (εμένα δεν με εκφράζουν πάντως) , αλλά η διαφορά έγκειται συνήθως αλλού. Έγκειται στην ποιότητα των παικτών. Όταν η ΑΕΚ είχε Κετσπάγια , Κωστή , Σαβέφσκι , Μανωλά , Σαμπανάντζοβιτς , Μπατίστα και όλη την υπόλοιπη παλιοπαρέα που έσπερνε τον πανικό στο διάβα της , η ΑΕΚ δεν ήταν ΑΕΚάκι;;; Δεν ήταν λούζερ; Δεν φορούσαν και αυτοί την φανέλα με τον δικέφαλο αετό; Οι ΟΣΦΠ και ΠΑΟ είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και συνήθως μονοπολούν τους τίτλους, αλλά ενθυμούμενος τα τελευταία 20 χρόνια , δεν παρακολούθησα ομάδα πιο αχτύπητη , πιο ισχυρή και κυρίως πιο θεαματική από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι η Ένωση , αποτελούμενη εκείνη την εποχή από παικταράδες , αποτίναξε τον τίτλο "ΑΕΚάκι" και απολάμβανε τον απόλυτο σεβασμό. Μερικές φορές προκαλούσε και τον τρόμο θα έλεγα. Θυμάμαι ένα παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ για το κύπελλο την δεκαετία του '90, στο οποίο η ΑΕΚ έπαιζε για 30 περίπου λεπτά με 9 παίκτες. Ο ΟΣΦΠ δεν μπορούσε να κάνει ούτε ευκαιρία σχεδόν , και η ΑΕΚ σε κάθε κόντρα επίθεση ήταν επικίνδυνη. Εννοείται ότι προκρίθηκε το "ΑΕΚάκι".
Που θέλω να καταλήξω; Στο γεγονός ότι ο ΠΑΟ δεν έχει μεγάλους παίκτες. Και όταν δεν έχεις μεγάλους παίκτες δεν έχεις ειδικό βάρος σαν ομάδα. Και όταν δεν έχεις ειδικό βάρος σαν ομάδα δεν πρέπει να αντιπετωπίζεις τον μεγάλο σου αντίπαλο με έπαρση και άκρατο ενθουσιασμό. Ο ΠΑΟ είναι ένα συμπαγές σύνολο περιορισμένων δυνατοτήτων (ίσως στο ματς της Κυριακής να τις εξάντλησε...)που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρύψει τα δεδομένα αγωνιστικά του προβλήματα. Δεν μπορεί να επιβάλει το παιχνίδι του στον αντίπαλο και δεν προκαλεί τον τρόμο και τον πανικό με τον τρόπο που επιτίθεται. Είναι προβλέψιμος αγωνιστικά και κύριο μέλημα του είναι να μην δεχτεί γκολ και όχι να παράξει παιχνίδι.
Με συγχωρείτε, άλλα μία ομάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν πρέπει να ξανοίγεται στο "Καραϊσκάκης" ούτε να προκαλεί τον αντίπαλο. Πρέπει να προσεγγίζει ένα ντέρμπι (ιδίως εκτός έδρας) με σεμνότητα και ταπεινότητα. Όχι μόνο στο διάστημα της προετοιμασίας του , αλλά και κατά την διάρκεια αυτού. Η αλαζονεία και η χαλαρότητα δεν δικαιολογούνται και στοιχίζουν τεσσάρες. Στον ΠΑΟ έκαναν πολύ μεγάλο λάθος. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους. Και το χειρότερο είναι ότι τις υπερεκτίμησε πρώτος από όλους ο προπονητής τους.

4 σχόλια:

subir είπε...

5 κρίκοι 1 τάληρο.Παραμένω άμπαλος γιατί απλά δεν την παλεύω.Σκωτσέζικο ντους και ο ένας και ο άλλος.100 φορές χόκεϋ επί πάγου.Τουλάχιστον εκεί το κρύο είναι δεδομένο.

Ανώνυμος είπε...

Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα όσο πιο νηφάλια γίνεται όσο πιο νηφάλια μπορεί να το προσεγγίσει ένα ολυμπιακός ( όχι φανατικός οπαδός ) μετά απο μια τέτοιας έκτασης νίκη επι του αιώνιου αντιπάλου που θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις έαν ο διαιτητής κάκος π.χ δεν σφύριζε άρον άρον το παιχνίδι στο τέλος. Θα συμφωνήσεις μαζί μου νομίζω ότι έαν το 4-0 αφορούσε ενα ματς ολυμπιακος - αεκ δεν θα γίνονταν τόσος ντόρος. ίσως και να μη σκοτώνονταν ένας άνθρωπος μετά. στον ολυμπιακό γίνεται μια αλλαγή κατά τη γνώμη μου. σώστες μετεγγραφές, ουσίας ( εκτος απο κάτι απατεώνες τύπου μπράβο αλλά παντού υπάρχουν αυτοί), καλός σχεδιασμός. η ομάδα δεν αποδίδει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο ίσως, αλλά ξέρει τι θέλει στο γήπεδο και πως να το πάρει. αυτό βέβαια δεν συμβαίνει στα εκτός έδρας παιχνίδια στο πρωτάθλημα αλλά με ξεχνάμε ότι έχει περάσει στη δευτερη φάση του champions league, είναι μέσα στο πρωτάθλημα και στο κύπελο ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο τέλος. μιλάμε για τη δεδομένη χρονική στιγμή.το ζητούμενο σε μια ομάδα είναι η διάρκεια. για να ξανάρθω στο παιχνίδι δε μπορεί έστω και μια ομάδα όπως ο παο να έρχεται στο καραισκάκη λες και παει να παίξει μπάλα στο λεβαδειακό ή τον εργοτέλη.δηλαδή τι νόμιζαν ότι επειδή 3 μέρες πριν μας βρήκαν λίγο αποσυντονισμένους θα μας είχαν για πλάκα;;ορίστε το αποτέλεσμα διασύρθηκαν.κάθε ομάδα αξίζει τουλάχιστον το σεβασμό του αντιπάλου.όταν το σκορ ήταν 3-0 είδα το παο να βγαίνει μπροστά για να κάνει τι να βάλει το γκολ της τιμής;πιο το αποτέλεσμα να δεχθεί και τέταρτο.στην ιστορία μένουν τα σκορ και οι τίτλοι και όχι τόσο οι εμφανίσεις και η αποδόσεις.καλη τύχη στην αεκ ευχομαι
για την αντιγραφη
γιάννης

gatti είπε...

ENNOEITAI ότι συμφωνώ μέχρι και το τελευταίο γράμμα σε όσα γράφεις. Ο Παναθηναϊκός το έλλειμμα της ποιότητας του ρόστερ το είχε περίσσευμα στην αλαζονεία. Πήγε στο Καραϊσκάκη να παίξει φουλ επιθετικά λες και έπαιζε με καμιά τυχαία ομάδα.
Λες και ήταν εύκολο να ξαναπιάσει τέτοια απόδοση όπως αυτή της Κυριακής και αντίστοιχα ο Ολυμπιακός να είναι τόσο κακός. Τα λάθη, η αλαζονεία και η έπαρση πληρώνονται και πληρώνονται ακριβά. Και είναι γεγονός ότι μετά από αρκετό καιρό κανείς δεν θα θυμάται τις ευκαιρίες που χάθηκαν από τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ολοι όμως θα θυμούνται την τεσσάρα στο κύπελλο.
Οσο για την ΑΕΚ, αλίμονο αν μπορούσε να την πει κάποιος ΑΕΚάκι εκείνη την εποχή με τον Σάμπα ή τον Τόνι. Ετσι κι αλλιώς νομίζω πως η λέξη ΑΕΚάκι χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα.

Alexandros είπε...

@subir. Δέκα μαλάκες είναι που κλωτσάνε ένα τόπι...

@Συμφωνώ.Ο ΠΑΟ πήγε στο Καραϊσκάκη ιδιαίτερα χαλαρός ,κυρίως νοητικά.

@gatti. Ο Πεσέιρο εγκλημάτισε. Δεν αλλάζεις και σύστημα και παίκτες μετά από τόσο καλή εμφάνιση. Μπέρδεψε την ίδια του την ομάδα. Μία δύο αλλαγές σε παίκτες να το δεχτώ. Επίσης, το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος αγωνίζεται στον ΠΑΟ συνιστά σκάνδαλο και προσβολή κατά του αθλήματος. Και όπως λέει και ο Πανούτσος , αν υπήρχε αστυνομία ποδοσφαίρου θα έπρεπε να τον συλλάβει.